Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupy cebulowe - kategoria top

Pomysły na zupy cebulowe

Zupa z cebulą po polsku - z kiełbasą i boczkiem, czy po francusku - z grzankami i zapiekana z serem? Oto przepisy na pyszne zupy cebulowe. Zainspiruj się!

Przepisy 36

Zupa grochowa inaczej

Zupa grochowa inaczej

1 godz 3 min Łatwy
Zupa cebulowa z pieczonymi warzywami

Zupa cebulowa z pieczonymi warzywami

46 min Łatwy
Zupa cebulowa zapiekana

Zupa cebulowa zapiekana

55 min Łatwy
Zupa cebulowa krem na boczku z ziołowymi grzankami

Zupa cebulowa krem na boczku z ziołowymi grzankami

1 godz Średni
Zupa cebulowa krem

Zupa cebulowa krem

2 godz 17 min Średni
Zupa cebulowa z grzankami

Zupa cebulowa z grzankami

1 godz 29 min Średni
Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

15 ze 100
27 min Łatwy
Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami

Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami

50 min Łatwy
Zupa cebulowa z parmezanem bez wina i zapiekania

Zupa cebulowa z parmezanem bez wina i zapiekania

1 godz 9 min Łatwy
Zupa cebulowa z kurczakiem

Zupa cebulowa z kurczakiem

43 min Łatwy
Staropolska zupa cebulowa

Staropolska zupa cebulowa

42 min Średni
Zupa - krem cebulowy

Zupa - krem cebulowy

41 min Łatwy
Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego

Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego

2 godz 3 min Średni
Zupa cebulowa z czerwonej cebuli z grzanką serową

Zupa cebulowa z czerwonej cebuli z grzanką serową

39 min Łatwy
Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami

Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami

2 godz 34 min Łatwy
Zupa z pieczonej cebuli

Zupa z pieczonej cebuli

2 godz 11 min Średni
Zupa cebulowa krem z pestkami dyni i słonecznika

Zupa cebulowa krem z pestkami dyni i słonecznika

1 godz Średni
Zupa cebulowa z winem

Zupa cebulowa z winem

1 godz 17 min Średni
Zupa cebulowa z serowymi grzankami

Zupa cebulowa z serowymi grzankami

1 godz 39 min Łatwy
Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

1 godz Łatwy
Żurek benedyktyński z twarogiem

Żurek benedyktyński z twarogiem

37 min Łatwy
Zupa cygańska

Zupa cygańska

34 min Łatwy
Zupa - krem pomidorowy z bazylią

Zupa - krem pomidorowy z bazylią

30 min Łatwy
Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii

50 min Łatwy
Forszmak lubelski

Forszmak lubelski

45 ze 100
1 godz 22 min Średni
Zupa ogonowa idealna na jesień

Zupa ogonowa idealna na jesień

28 min Łatwy
Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami

Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami

1 godz 9 min Średni
Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

2 godz 5 min Łatwy
Zupa klopsowa

Zupa klopsowa

50 min Łatwy
Kremowa zupa pieczarkowa z grzankami

Kremowa zupa pieczarkowa z grzankami

30 min Łatwy
Kapuśniak z pomidorami

Kapuśniak z pomidorami

48 min Łatwy
Zupa pieczarkowa z makaronem

Zupa pieczarkowa z makaronem

1 godz 5 min Łatwy
Pożywna grochowa

Pożywna grochowa

41 min Łatwy
Barszcz czerwony świąteczny

Barszcz czerwony świąteczny

20 min Łatwy
Kaszubska zupa rybna

Kaszubska zupa rybna

1 godz 16 min Łatwy
Zupa pomidorowa wyśmienita

Zupa pomidorowa wyśmienita

39 min Łatwy

Fenomen zupy cebulowej 

Przepis na zupę cebulową jest bardzo stary, bo pochodzi aż ze starożytności. W czasach rzymskich potrawa ta była bardzo popularna i postrzegana jako pożywienie dla biedoty, ponieważ uprawa cebuli nie należała do trudnych. Warzywo to nie miało specjalnych wymagań, zarówno pod względem temperatury powietrza, jak i rodzaju gleby. Swój kolejny renesans zupa cebulowa przeżywała w XVIII-wiecznej Francji, gdzie jej nowoczesną wersję przyrządzano na bulionie wołowym i z dodatkiem karmelizowanej cebuli, co nadawało potrawie wyrafinowanej delikatności i słodyczy. Dopiero w drugiej połowie XIX w. zupę podawano w znanej nam obecnie wersji – czyli z dodatkiem grzanek i sera. 

Zupa cebulowa na wiele sposobów 

Podstawą zupy cebulowej jest wywar warzywny lub mięsny, do którego dodaje się posiekaną cebulę w różnych wersjach – gotowaną, smażoną lub jedynie zeszkloną. W zależności od stopnia ugotowania lub usmażenia cebuli, zupa będzie miała nieco inny smak – zeszklone warzywo sprawi, że danie pozostanie lekko słodkie, surowe lub mocno przyrumienione nada potrawie ciemniejszej barwy i nieco ostrości. Przepisy na danie różnią się także między sobą jeśli chodzi o zagęszczenie zupy. Można dodać odrobinę zahartowanej śmietany, mleko, jajko, mąkę, lub nie zagęszczać zupy, a tylko zmiksować ją na gładki krem. 

Najlepsze przepisy na zupę 

W zależności od preferencji kucharza zupa cebulowa może być ostra lub łagodna, gęsta lub kremowa, oraz podana z różnymi dodatkami. W wersji francuskiej gotową zupę cebulową przelewamy do miseczek żaroodpornych, dodajemy grzanki, całość posypujemy tartym serem i zapiekamy w wysokiej temperaturze aż warstwa sera nabierze delikatnie złotego koloru. Innymi popularnymi dodatkami do zupy są: karmelizowane kawałki cebulki, niewielkie grzanki czosnkowe albo chipsy z boczku. 

Wielbicielom gęstych potraw na pewno zasmakuje cebulowa zupa krem, w której zmiksowana karmelizowana cebulka z dodatkiem bulionu i aromatycznych przypraw takich jak tymianek, ziele angielskie i laur, nadają potrawie aksamitnej konsystencji i wyjątkowego aromatu. Swój delikatny smak i subtelną słodycz zupa krem zawdzięcza długiemu pieczeniu na wolnym ogniu. Warto podać ją w żytnim chlebku, który swoją naturalną kwasowością doskonale podkreśli smak zupy cebulowej. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu