Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa cebulowa krem na boczku z ziołowymi grzankami

(0)
1 godz
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Zupa cebulowa jak u mamy WINIARY
600  g
Cebula
100  g
Wędzony boczek
0.5  łyżeczka
Suszony tymianek
0.5  łyżeczka
Suszony majeranek
1  łyżka
Oliwa z oliwek lub olej do smażenia
1 
Na grzanki czerstwe pieczywo pszenne lub razowe
1  szczypta
Suszone zioła np. tymianek
1  pęczek
Świeże zioła do podania
1  szczypta
Sól, pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
14.19 g
Węglowodany
63.84 g
Tłuszcze
19.03 g
Wartość energetyczna
498.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Intensywna w smaku, kremowa zupa cebulowa to moja alternatywa dla klasycznej francuskiej zupy z cebuli. Głównymi zaletami tej zupy jest łatwość i szybkość przygotowania oraz możliwość przyrządzenia jej z zaledwie kilku składników. Podstawą jest Zupa Cebulowa Jak U Mamy Winiary. Do tego podsmażona cebula, która staje się łagodna, lekko słodka i bardzo aromatyczna. Dopełnieniem zupy krem są dodatki w postaci – ziołowych, chrupiących grzanek oraz aromatycznego, wędzonego boczku. Wypróbujcie sami i przekonajcie się, że pikantna zupa cebulowa krem na boczku z ziołowymi grzankami to propozycja nie tylko na mroźne, zimowe popołudnie! Gwarantujemy, że rozgrzeje ona nie tylko Wasze żołądki, ale również serca.

Szukasz dodatków do zupy cebulowej? Oprócz grzanek sprawdzą się również:

  • Gryczane muffiny z kiszoną kapustą i grzybami
  • Bułeczki z farszem z kaszy gryczanej
  • Indycze pulpeciki z natką pietruszki
  • 5 i więcej sposobów na grzanki do zupy

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę obierz i pokrój w piórka. Podsmaż w garnku o grubszym dnie na odrobinie oleju lub oliwy.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę smaż na małym ogniu, aż nabierze mleczno-brązowej barwy, jeżeli cebula zaczyna przywierać do spodu garnka, dodaj jeszcze nieco oliwy.
  • Krok 3

    20 min
    Do mniejszego garnka wlej 0,5 l wody i wsyp zawartość opakowania zupy cebulowej. Mieszając, gotuj 20 minut.
  • Krok 4

    5 min
    Zupę cebulową wlej do podsmażonej cebuli. Dopraw tymiankiem, majerankiem, solą oraz pieprzem. Gotuj ok. 5 minut. Następnie zawartość garnka zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem.
  • Krok 5

    3 min
    Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzuć boczek pokrojony w kostkę. Smaż kilka minut, aż tłuszcz się wytopi.
  • Krok 6

    5 min
    Teraz czas na grzanki – piekarnik rozgrzej do 180 stopni, kromki chleba pokrój w niedużą kostkę. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, suszone zioła, np. tymianek.
  • Krok 7

    1 min
    Do tak przygotowanej oliwy wrzuć kawałki pieczywa i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 8

    15 min
    Grzanki piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 10- 15 minut.
  • Krok 9

    1 min
    Zupę krem podawaj z grzankami, podsmażonym boczkiem i ziołami.
Zupa cebulowa krem na boczku z ziołowymi grzankami

Krok 1 z 9

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Podsmaż w garnku o grubszym dnie na odrobinie oleju lub oliwy.

Zupa cebulowa krem na boczku z ziołowymi grzankami

Krok 2 z 9

Cebulę smaż na małym ogniu, aż nabierze mleczno-brązowej barwy, jeżeli cebula zaczyna przywierać do spodu garnka, dodaj jeszcze nieco oliwy.

Zupa cebulowa krem na boczku z ziołowymi grzankami

Krok 3 z 9

Do mniejszego garnka wlej 0,5 l wody i wsyp zawartość opakowania zupy cebulowej. Mieszając, gotuj 20 minut.

Zupa cebulowa krem na boczku z ziołowymi grzankami

Krok 4 z 9

Zupę cebulową wlej do podsmażonej cebuli. Dopraw tymiankiem, majerankiem, solą oraz pieprzem. Gotuj ok. 5 minut. Następnie zawartość garnka zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem.

Zupa cebulowa krem na boczku z ziołowymi grzankami

Krok 5 z 9

Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzuć boczek pokrojony w kostkę. Smaż kilka minut, aż tłuszcz się wytopi.

Zupa cebulowa krem na boczku z ziołowymi grzankami

Krok 6 z 9

Teraz czas na grzanki – piekarnik rozgrzej do 180 stopni, kromki chleba pokrój w niedużą kostkę. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, suszone zioła, np. tymianek.

Zupa cebulowa krem na boczku z ziołowymi grzankami

Krok 7 z 9

Do tak przygotowanej oliwy wrzuć kawałki pieczywa i dokładnie wymieszaj.

Zupa cebulowa krem na boczku z ziołowymi grzankami

Krok 8 z 9

Grzanki piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 10- 15 minut.

Zupa cebulowa krem na boczku z ziołowymi grzankami

Krok 9 z 9

Zupę krem podawaj z grzankami, podsmażonym boczkiem i ziołami.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia francuska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem warzywny z kurczakiem

    37 min Łatwy
  • Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

    35 min Łatwy
  • Zupa z serków topionych

    39 min Łatwy
  • Zupa pieczarkowa z klopsikami

    56 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu