Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Bułeczki z farszem z kaszy gryczanej do barszczu czerwonego
Bułeczki z farszem z kaszy gryczanej do barszczu czerwonego
Dodaj do CookBook

Bułeczki z farszem z kaszy gryczanej do barszczu czerwonego

(0)
2 godz 23 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
50  g
Kasza gryczana palona
1 
Ziemniaki małe
1 
Cebula mała
2  ząbków
Czosnek
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny do smaku
3  łyżeczek
Przyprawa z suszonych pieczarek lub sproszkowane grzyby leśne
2  łyżek
Oliwa
0.5  kg
Mąka pszenna (u mnie tortowa)
50  g
Świeże drożdże piekarskie
1  łyżeczka
Cukier
1  szklanka
Woda ciepła
2  łyżek
Oliwa z oliwek
1  szczypta
Sól
1 
Jajko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
26.5 g
Wartość energetyczna
159.8 kcal
Tłuszcze
4.6 g
Białko
5.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Aromatyczny czysty barszcz i bułeczki z farszem z kaszy gryczanej o grzybowym aromacie. Czego chcieć więcej? Bułeczki z farszem rosną w piecu jak na drożdżach. Tak jak apetyt na nie. Bułeczki drożdżowe pysznie nafaszerowane kaszą gryczaną z dodatkiem przyprawy pieczarkowej będą świetnym uzupełnieniem barszczu, także tego wigilijnego.

Sprawdź też inne przepisy z kaszą gryczaną:
Gryczane muffiny z kiszoną kapustą i grzybami
Krupnik z kaszą gryczaną krakowską i suszonymi grzybami
Kasze na zdrowie nasze, czyli wszystko o kaszach
Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa

Przygotowanie

143 min
  • Krok 1 - Farsz z kaszy gryczanej

    15 min
    Kaszę gotujemy 15 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.
  • Krok 2

    20 min
    Ziemniaka obieramy, kroimy na pół, gotujemy w lekko osolonej wodzie 15 minut (można wykorzystać ok. 50 g ziemniaków „z obiadu”).
  • Krok 3

    12 min
    Cebulkę kroimy w kostkę, podduszamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy pół minuty, zdejmujemy patelnię z ognia.
  • Krok 4

    6 min
    Ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub ugniatamy, dodajemy kaszę gryczaną, mieszamy. Doprawiamy farsz sporą ilością soli i pieprzu oraz suszonymi pieczarkami.
  • Krok 5 - Bułeczki drożdżowe nadziewane farszem

    5 min
    W garnuszku w ciepłej wodzie rozprowadzamy drożdże, dodajemy cukier, dokładnie mieszamy.
  • Krok 6

    5 min
    Do miski przesiewamy mąkę, powoli dodajemy rozprowadzone w wodzie drożdże, szczyptę soli, oliwę z oliwek. Wyrabiamy ciasto.
  • Krok 7

    30 min
    Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczkę, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
  • Krok 8

    5 min
    Ciasto dzielimy na pół, każdą połowę jeszcze raz na pół i tak dalej, aż otrzymamy 16 niedużych kawałków.
  • Krok 9

    20 min
    Każdy kawałek mocno spłaszczamy w dłoniach lub na stolnicy (możemy lekko rozwałkować ciasto), nakładamy łyżkę farszu, zlepiamy bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C bez termoobiegu.
  • Krok 10

    25 min
    Bułeczki z farszem z kaszy gryczanej przed wstawieniem do piekarnika smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy ok. 20-25 minut, aż się ładnie zrumienią.
Bułeczki z farszem z kaszy gryczanej do barszczu czerwonego

Krok 1 - Farsz z kaszy gryczanej z 10

Kaszę gotujemy 15 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.

Bułeczki z farszem z kaszy gryczanej do barszczu czerwonego

Krok 2 z 10

Ziemniaka obieramy, kroimy na pół, gotujemy w lekko osolonej wodzie 15 minut (można wykorzystać ok. 50 g ziemniaków „z obiadu”).

Bułeczki z farszem z kaszy gryczanej do barszczu czerwonego

Krok 3 z 10

Cebulkę kroimy w kostkę, podduszamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy pół minuty, zdejmujemy patelnię z ognia.

Bułeczki z farszem z kaszy gryczanej do barszczu czerwonego

Krok 4 z 10

Ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub ugniatamy, dodajemy kaszę gryczaną, mieszamy. Doprawiamy farsz sporą ilością soli i pieprzu oraz suszonymi pieczarkami.

Bułeczki z farszem z kaszy gryczanej do barszczu czerwonego

Krok 5 - Bułeczki drożdżowe nadziewane farszem z 10

W garnuszku w ciepłej wodzie rozprowadzamy drożdże, dodajemy cukier, dokładnie mieszamy.

Bułeczki z farszem z kaszy gryczanej do barszczu czerwonego

Krok 6 z 10

Do miski przesiewamy mąkę, powoli dodajemy rozprowadzone w wodzie drożdże, szczyptę soli, oliwę z oliwek. Wyrabiamy ciasto.

Bułeczki z farszem z kaszy gryczanej do barszczu czerwonego

Krok 7 z 10

Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczkę, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.

Bułeczki z farszem z kaszy gryczanej do barszczu czerwonego

Krok 8 z 10

Ciasto dzielimy na pół, każdą połowę jeszcze raz na pół i tak dalej, aż otrzymamy 16 niedużych kawałków.

Bułeczki z farszem z kaszy gryczanej do barszczu czerwonego

Krok 9 z 10

Każdy kawałek mocno spłaszczamy w dłoniach lub na stolnicy (możemy lekko rozwałkować ciasto), nakładamy łyżkę farszu, zlepiamy bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C bez termoobiegu.

Bułeczki z farszem z kaszy gryczanej do barszczu czerwonego

Krok 10 z 10

Bułeczki z farszem z kaszy gryczanej przed wstawieniem do piekarnika smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy ok. 20-25 minut, aż się ładnie zrumienią.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Bułeczki drożdżowe z kajmakiem

    Bułeczki drożdżowe z kajmakiem

    1 godz 47 min Średni
  • Bułeczki Bao w koreańskim stylu z chrupiącym kurczakiem jalapeño, czerwoną kapustą, dodatkami i sosem mayo-sriracha

    Bułeczki Bao w koreańskim stylu z chrupiącym kurczakiem jalapeño, czerwoną kapustą, dodatkami i sosem mayo-sriracha

    25 min Łatwy
  • Grillowane bułeczki bao z wędzonym serem kozim

    Grillowane bułeczki bao z wędzonym serem kozim

    10 min Łatwy
  • Mini bułeczki z klopsikami Garden Gourmet w towarzystwie sosu czosnkowego WINIARY

    Mini bułeczki z klopsikami Garden Gourmet w towarzystwie sosu czosnkowego WINIARY

    1 godz 48 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu