Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kaszę gotujemy 15 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.
Ziemniaka obieramy, kroimy na pół, gotujemy w lekko osolonej wodzie 15 minut (można wykorzystać ok. 50 g ziemniaków „z obiadu”).
Cebulkę kroimy w kostkę, podduszamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy pół minuty, zdejmujemy patelnię z ognia.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub ugniatamy, dodajemy kaszę gryczaną, mieszamy. Doprawiamy farsz sporą ilością soli i pieprzu oraz suszonymi pieczarkami.
W garnuszku w ciepłej wodzie rozprowadzamy drożdże, dodajemy cukier, dokładnie mieszamy.
Do miski przesiewamy mąkę, powoli dodajemy rozprowadzone w wodzie drożdże, szczyptę soli, oliwę z oliwek. Wyrabiamy ciasto.
Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczkę, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
Ciasto dzielimy na pół, każdą połowę jeszcze raz na pół i tak dalej, aż otrzymamy 16 niedużych kawałków.
Każdy kawałek mocno spłaszczamy w dłoniach lub na stolnicy (możemy lekko rozwałkować ciasto), nakładamy łyżkę farszu, zlepiamy bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C bez termoobiegu.
Bułeczki z farszem z kaszy gryczanej przed wstawieniem do piekarnika smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy ok. 20-25 minut, aż się ładnie zrumienią.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0