Gryczane muffiny z kiszoną kapustą i grzybami
1 godz 18 min
Średni
.
Wartości odżywcze
Białko
13.76 g
Węglowodany
48.5 g
Tłuszcze
14.78 g
Wartość energetyczna
359.29 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
78 min
Krok 1
8 min
Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy na złoty kolor.
Krok 2
15 min
Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki. Dorzucamy do cebuli, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy.
Krok 3
20 min
W międzyczasie szatkujemy kapustę, obieramy marchewkę i ucieramy ją na tarce (na grubych oczkach). Przygotowane warzywa dodajemy do pieczarek i cebuli. Doprawiamy Krajanką Warzywną Winiary oraz rozmarynem. Dusimy jeszcze przez chwilę – aż wszystkie warzywa zmiękną, a woda odparuje.
Krok 4
5 min
Do miski wlewamy maślankę, wbijamy jajka. Wsypujemy mąkę oraz sodę, mieszamy.
Krok 5
5 min
Do tak przygotowanego ciasta dodajemy uduszoną kapustę z grzybami i cebulą – mieszamy do połączenia się składników.
Krok 6
5 min
Gotowe ciasto nakładamy do foremek lub papilotek na muffiny.
Krok 7
25 min
Wkładamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika, pieczemy ok. 25 minut – aż muffiny ładnie się zarumienią.
Muffiny do zupy?! Brzmi nietypowo? Wcale nie, jeśli dodamy, że to muffiny… wytrawne. :) Dziś w wersji z kapustą i grzybami. Upieczone z mąki gryczanej zawierają dużo błonnika i sycą na długo. Idealnie sprawdzą się np. jako dodatek do barszczu – zamiast krokietów. Zaskoczcie domowników, podając im przysmak serwowany zazwyczaj na deser, jako dodatek do pierwszego dania! Muffiny nadadzą się także na wiosenny piknik albo szybki lunch w pracy czy szkole.
Komentarze 0