
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Choć przygotowanie tego dania zajmuje około 1,5 godziny, warto poświęcić czas, bowiem jest to doskonała propozycja na obiad na kilka dni. Równie dobrze jednak ten przepis możesz wykorzystać jako dodatek na wielkanocny stół czy na inną specjalną okazję. Zaletą tego dania jest niski stopień trudności.
Zacznij od umycia kapusty i obrania jej z wierzchnich liści. Poszatkuj. Do wody przykrywającej dno garnka włóż pokrojoną kapustę i zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i duś pod przykryciem. W tym czasie możesz przygotować pozostałe składniki. Cebulkę posiekaną w kostkę podsmaż na oleju i dodaj do kapusty. Następnie pokrój kiełbasę w grubą kostkę i także dodaj do kapusty.
Kiedy ta już zmięknie, przygotuj zasmażkę – na patelni rozpuść masło i zasyp je mąką. Po podsmażeniu zalej je wywarem z kapusty, pomieszaj i wlej do garnka z kapustą. Dopraw koperkiem, solą i pieprzem, gotuj jeszcze 2 minuty. Gotowe!
Przygotowanie
Krok 1
80 minKrok 2
15 minKrok 3
10 minKrok 4
5 min
Krok 1 z 4
Kapustę myjemy, obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy, pomijając głąb. Do garnka wlewamy trochę wody, tak aby zakryła dno. Wkładamy kapustę i gotujemy. Gdy zacznie się gotować, przykręcamy ogień i dusimy pod przykryciem.

Krok 2 z 4
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju, na złoty kolor. Dodajemy do kapusty. Kiełbasę kroimy w grubą kostkę i dorzucamy do garnka.

Krok 3 z 4
Gdy kapusta jest już miękka robimy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło i zasypujemy mąką. Podsmażamy chwilę i zalewamy wywarem z kapusty. Mieszamy i dodajemy do kapusty.

Krok 4 z 4
Koperek drobno siekamy, dodajemy do garnka. Kapustę doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 2 minuty i zestawiamy z ognia.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 2