Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem

Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem

(0)
1 godz 50 min
Łatwy
Autorem przepisu jest natalija2289

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  główka
Młoda Kapusta
40  dag
Kiełbasa wieprzowa, opcjonalnie kabanos, szynka lub boczek
1  pęczek
Koperek
1 
Cebula
2  łyżek
Masło
20  g
Mąka pszenna
trochę
Sól
trochę
Pieprz
trochę
Oliwa z oliwek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
12.1 g
Węglowodany
14.07 g
Tłuszcze
23.93 g
Wartość energetyczna
315.08 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wiosna to nie tylko dłuższe dni i więcej słońca. Widać ją także na naszych talerzach, zaś młoda kapusta to jeden z jej zwiastunów. Choć istnieje wiele sposobów na to, by smacznie podać to warzywo, jedną z ulubionych i bardziej uniwersalnych potraw jest duszona kapusta z kiełbasą i koperkiem. Jej niezwykły smak podkreśla podsmażana na złocisty kolor cebulka.

Choć przygotowanie tego dania zajmuje około 1,5 godziny, warto poświęcić czas, bowiem jest to doskonała propozycja na obiad na kilka dni. Równie dobrze jednak ten przepis możesz wykorzystać jako dodatek na wielkanocny stół czy na inną specjalną okazję. Zaletą tego dania jest niski stopień trudności.

Zacznij od umycia kapusty i obrania jej z wierzchnich liści. Poszatkuj. Do wody przykrywającej dno garnka włóż pokrojoną kapustę i zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i duś pod przykryciem. W tym czasie możesz przygotować pozostałe składniki. Cebulkę posiekaną w kostkę podsmaż na oleju i dodaj do kapusty. Następnie pokrój kiełbasę w grubą kostkę i także dodaj do kapusty.

Kiedy ta już zmięknie, przygotuj zasmażkę – na patelni rozpuść masło i zasyp je mąką. Po podsmażeniu zalej je wywarem z kapusty, pomieszaj i wlej do garnka z kapustą. Dopraw koperkiem, solą i pieprzem, gotuj jeszcze 2 minuty. Gotowe!

Przygotowanie

110 min
  • Krok 1

    80 min
    Kapustę myjemy, obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy, pomijając głąb. Do garnka wlewamy trochę wody, tak aby zakryła dno. Wkładamy kapustę i gotujemy. Gdy zacznie się gotować, przykręcamy ogień i dusimy pod przykryciem.
  • Krok 2

    15 min
    Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju, na złoty kolor. Dodajemy do kapusty. Kiełbasę kroimy w grubą kostkę i dorzucamy do garnka.
  • Krok 3

    10 min
    Gdy kapusta jest już miękka robimy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło i zasypujemy mąką. Podsmażamy chwilę i zalewamy wywarem z kapusty. Mieszamy i dodajemy do kapusty.
  • Krok 4

    5 min
    Koperek drobno siekamy, dodajemy do garnka. Kapustę doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 2 minuty i zestawiamy z ognia.
Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem

Krok 1 z 4

Kapustę myjemy, obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy, pomijając głąb. Do garnka wlewamy trochę wody, tak aby zakryła dno. Wkładamy kapustę i gotujemy. Gdy zacznie się gotować, przykręcamy ogień i dusimy pod przykryciem.

Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem

Krok 2 z 4

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju, na złoty kolor. Dodajemy do kapusty. Kiełbasę kroimy w grubą kostkę i dorzucamy do garnka.

Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem

Krok 3 z 4

Gdy kapusta jest już miękka robimy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło i zasypujemy mąką. Podsmażamy chwilę i zalewamy wywarem z kapusty. Mieszamy i dodajemy do kapusty.

Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem

Krok 4 z 4

Koperek drobno siekamy, dodajemy do garnka. Kapustę doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 2 minuty i zestawiamy z ognia.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 2

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
K Klaudia 12345

Przepis super , tylko jest mały błąd , nie napisała pani dokładnie ile mamy dusić kapustę i czy potem jak dodamy cebulę i kiełbasę to mamy dalej wszystko razem dusić czy gotować .

Winiary
Expert

Kapustę z pozostałymi składnikami dusimy do miękkości. Podsmażoną cebulę i kiełbasę dodajemy podczas duszenia i wszystko dusimy pod przykrywką, mieszając od czasu co czasu (i sprawdzając ilość wody w garnku - by się nie przypaliło).

A Asia

Tak tak, zagotuj coś w wodzie, która przykrywa tylko dno garnka. Powodzenia jeśli ktos lubi przypalone potrawy.

Winiary
Expert

Asiu, wody należy dolać tyle, by się nie przypaliło, na pewno więcej niż 100 ml - nie rekomendujemy takiej ilości. Lepiej dla bezpieczeństwa dodać więcej i poczekać aż odparuje - taka kapustka, jak wszystkie smaki się przegryzą, jest jeszcze lepsza. :)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Drugie danie
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Łazanki z kapustą i kiełbasą

    Łazanki z kapustą i kiełbasą

    38 min Łatwy
  • Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

    Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

    1 godz 38 min Łatwy
  • Kapusta biała na gorąco

    Kapusta biała na gorąco

    1 godz 10 min Łatwy
  • Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem

    Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem

    31 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu