Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem

0
110 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 główka
Młoda Kapusta
40 dag
Kiełbasa wieprzowa
1 pęczek
Koperek
1 
Cebula
2 łyżek
Masło
20 g
Mąka pszenna
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
1 trochę
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
12.1 g
Węglowodany
14.07 g
Tłuszcze
23.93 g
Wartość energetyczna
315.08 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

110 min
Krok 1
80 min
Kapustę myjemy, obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy, pomijając głąb. Do garnka wlewamy trochę wody, tak aby zakryła dno. Wkładamy kapustę i gotujemy. Gdy zacznie się gotować, przykręcamy ogień i dusimy pod przykryciem.
Krok 2
15 min
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju, na złoty kolor. Dodajemy do kapusty. Kiełbasę kroimy w grubą kostkę i dorzucamy do garnka.
Krok 3
10 min
Gdy kapusta jest już miękka robimy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło i zasypujemy mąką. Podsmażamy chwilę i zalewamy wywarem z kapusty. Mieszamy i dodajemy do kapusty.
Krok 4
5 min
Koperek drobno siekamy, dodajemy do garnka. Kapustę doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 2 minuty i zestawiamy z ognia.
Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem

Krok 1 z 4

Kapustę myjemy, obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy, pomijając głąb. Do garnka wlewamy trochę wody, tak aby zakryła dno. Wkładamy kapustę i gotujemy. Gdy zacznie się gotować, przykręcamy ogień i dusimy pod przykryciem.

Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem

Krok 2 z 4

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju, na złoty kolor. Dodajemy do kapusty. Kiełbasę kroimy w grubą kostkę i dorzucamy do garnka.

Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem

Krok 3 z 4

Gdy kapusta jest już miękka robimy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło i zasypujemy mąką. Podsmażamy chwilę i zalewamy wywarem z kapusty. Mieszamy i dodajemy do kapusty.

Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem

Krok 4 z 4

Koperek drobno siekamy, dodajemy do garnka. Kapustę doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 2 minuty i zestawiamy z ognia.

Wiosna to nie tylko dłuższe dni i więcej słońca. Widać ją także na naszych talerzach, zaś młoda kapusta to jeden z jej zwiastunów. Choć istnieje wiele sposobów na to, by smacznie podać to warzywo, jedną z ulubionych i bardziej uniwersalnych potraw jest duszona kapusta z kiełbasą i koperkiem. Jej niezwykły smak podkreśla podsmażana na złocisty kolor cebulka.

Choć przygotowanie tego dania zajmuje około 1,5 godziny, warto poświęcić czas, bowiem jest to doskonała propozycja na obiad na kilka dni. Równie dobrze jednak ten przepis możesz wykorzystać jako dodatek na wielkanocny stół czy na inną specjalną okazję. Zaletą tego dania jest niski stopień trudności.

Zacznij od umycia kapusty i obrania jej z wierzchnich liści. Poszatkuj. Do wody przykrywającej dno garnka włóż pokrojoną kapustę i zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i duś pod przykryciem. W tym czasie możesz przygotować pozostałe składniki. Cebulkę posiekaną w kostkę podsmaż na oleju i dodaj do kapusty. Następnie pokrój kiełbasę w grubą kostkę i także dodaj do kapusty.

Kiedy ta już zmięknie, przygotuj zasmażkę – na patelni rozpuść masło i zasyp je mąką. Po podsmażeniu zalej je wywarem z kapusty, pomieszaj i wlej do garnka z kapustą. Dopraw koperkiem, solą i pieprzem, gotuj jeszcze 2 minuty. Gotowe!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika