Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

(0)
46min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Papryka
3 
Młoda marchewka
1 
Pietruszka (korzeń)
1 
Cebula mała
trochę
Fasolka szparagowa (zielona i żółta )
1 
Cukinia mała
500  ml
Woda
1  szczypta
Papryka Ostra
1  łyżeczka
Słodka papryka
2  łyżeczek
Koncentrat pomidorowy
trochę
Olej rzepakowy do smażenia
2  łyżek
Bulion warzywny WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.01 g
Węglowodany
15.14 g
Tłuszcze
3.31 g
Wartość energetyczna
101.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Chyba każdy ma swój ulubiony sposób na przygotowanie lecza. Zazwyczaj robię leczo z kiełbasą, papryką i cebulą, bo takie cieszy się w moim domu największym powodzeniem. Gotuję ogromny gar i zajadamy się leczem na obiad i kolację przez kilka kolejnych dni. Latem co najmniej kilka razy przyrządzam leczo i kiedy nasycimy już pierwszy apetyt na paprykowe smaki, to część lecza mrożę, a część wekuję i zatrzymuję smaki lata na jesienne i zimowe obiady. Lubię robić takie zapasy i sięgać po nie w dniach kiedy nie mam czasu, albo ochoty na gotowanie obiadu.

Dzisiaj postanowiłam przygotować warzywną wersję tego dania, nieco lżejszą i mniej kaloryczną, ale będącą pełnowartościowym posiłkiem i sporą porcją witamin. Tego typu potrawy można też dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione składniki. Fasolkę szparagową można zastąpić groszkiem, marchewkę batatami, a w miejsce cukinii można dodać różyczki kalafiora.

Wielbicielom lecza polecam też:
Zupę a’la leczo z kiełbasą
Leczo z cukinią i chorizo

Przygotowanie

46 min
  • Krok 1

    5 min
    Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w paski lub w kostkę.
  • Krok 2

    3 min
    Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  • Krok 3

    10 min
    Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego i wrzucamy cebulę. Po chwili dodajemy też pokrojoną paprykę. Smażymy około 10 minut.
  • Krok 4

    3 min
    W tym czasie myjemy i kroimy pozostałe składniki.
  • Krok 5

    10 min
    Do papryki dorzucamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i fasolkę. Zalewamy zimną wodą do poziomu warzyw (300 ml). Dodajemy ostrą i słodką paprykę i dusimy z lekko uchyloną pokrywką około 10 minut.
  • Krok 6

    10 min
    Po tym czasie do lecza dodajemy pokrojoną cukinię i uzupełniamy wodę (około 100 ml). Dusimy jeszcze około 15 minut.
  • Krok 7

    5 min
    W 100 ml gorącej, przegotowanej wody rozpuszczamy bulion warzywny i dodajemy do lecza razem z koncentratem pomidorowym. Gotujemy jeszcze 5 minut (aż warzywa będą miękkie ) i całość mieszamy.
  • Krok 8

    3 min
    Podajemy z natką pietruszki.
Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

Krok 1 z 8

Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w paski lub w kostkę.

Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

Krok 2 z 8

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

Krok 3 z 8

Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego i wrzucamy cebulę. Po chwili dodajemy też pokrojoną paprykę. Smażymy około 10 minut.

Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

Krok 4 z 8

W tym czasie myjemy i kroimy pozostałe składniki.

Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

Krok 5 z 8

Do papryki dorzucamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i fasolkę. Zalewamy zimną wodą do poziomu warzyw (300 ml). Dodajemy ostrą i słodką paprykę i dusimy z lekko uchyloną pokrywką około 10 minut.

Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

Krok 6 z 8

Po tym czasie do lecza dodajemy pokrojoną cukinię i uzupełniamy wodę (około 100 ml). Dusimy jeszcze około 15 minut.

Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

Krok 7 z 8

W 100 ml gorącej, przegotowanej wody rozpuszczamy bulion warzywny i dodajemy do lecza razem z koncentratem pomidorowym. Gotujemy jeszcze 5 minut (aż warzywa będą miękkie ) i całość mieszamy.

Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

Krok 8 z 8

Podajemy z natką pietruszki.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Leczo z pieczarkami i kiełbasą

    1 godz 30 min Łatwy
  • Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

    13 godz 15 min Średni
  • Węgierska zupa rybna z papryką i sumem

    40 min Łatwy
  • Zupa gulaszowa z wędzoną papryką

    2 godz 31 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu