Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową
Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową
Dodaj do CookBook

Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

(0)
46 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Papryka
3 
Młoda marchewka
1 
Pietruszka (korzeń)
1 
Cebula mała
trochę
Fasolka szparagowa (zielona i żółta )
1 
Cukinia mała
500  ml
Woda
1  szczypta
Papryka Ostra
1  łyżeczka
Słodka papryka
2  łyżeczek
Koncentrat pomidorowy
trochę
Olej rzepakowy do smażenia
2  łyżek
Bulion warzywny WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
15.1 g
Wartość energetyczna
101.7 kcal
Tłuszcze
3.3 g
Białko
3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Chyba każdy ma swój ulubiony sposób na przygotowanie lecza. Zazwyczaj robię leczo z kiełbasą, papryką i cebulą, bo takie cieszy się w moim domu największym powodzeniem. Gotuję ogromny gar i zajadamy się leczem na obiad i kolację przez kilka kolejnych dni. Latem co najmniej kilka razy przyrządzam leczo i kiedy nasycimy już pierwszy apetyt na paprykowe smaki, to część lecza mrożę, a część wekuję i zatrzymuję smaki lata na jesienne i zimowe obiady. Lubię robić takie zapasy i sięgać po nie w dniach kiedy nie mam czasu, albo ochoty na gotowanie obiadu.

Dzisiaj postanowiłam przygotować warzywną wersję tego dania, nieco lżejszą i mniej kaloryczną, ale będącą pełnowartościowym posiłkiem i sporą porcją witamin. Tego typu potrawy można też dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione składniki. Fasolkę szparagową można zastąpić groszkiem, marchewkę batatami, a w miejsce cukinii można dodać różyczki kalafiora.

Wielbicielom lecza polecam też:
Zupę a’la leczo z kiełbasą
Leczo z cukinią i chorizo

Przygotowanie

46 min
  • Krok 1

    5 min
    Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w paski lub w kostkę.
  • Krok 2

    3 min
    Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  • Krok 3

    10 min
    Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego i wrzucamy cebulę. Po chwili dodajemy też pokrojoną paprykę. Smażymy około 10 minut.
  • Krok 4

    3 min
    W tym czasie myjemy i kroimy pozostałe składniki.
  • Krok 5

    10 min
    Do papryki dorzucamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i fasolkę. Zalewamy zimną wodą do poziomu warzyw (300 ml). Dodajemy ostrą i słodką paprykę i dusimy z lekko uchyloną pokrywką około 10 minut.
  • Krok 6

    10 min
    Po tym czasie do lecza dodajemy pokrojoną cukinię i uzupełniamy wodę (około 100 ml). Dusimy jeszcze około 15 minut.
  • Krok 7

    5 min
    W 100 ml gorącej, przegotowanej wody rozpuszczamy bulion warzywny i dodajemy do lecza razem z koncentratem pomidorowym. Gotujemy jeszcze 5 minut (aż warzywa będą miękkie ) i całość mieszamy.
  • Krok 8

    3 min
    Podajemy z natką pietruszki.
Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

Krok 1 z 8

Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w paski lub w kostkę.

Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

Krok 2 z 8

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

Krok 3 z 8

Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego i wrzucamy cebulę. Po chwili dodajemy też pokrojoną paprykę. Smażymy około 10 minut.

Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

Krok 4 z 8

W tym czasie myjemy i kroimy pozostałe składniki.

Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

Krok 5 z 8

Do papryki dorzucamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i fasolkę. Zalewamy zimną wodą do poziomu warzyw (300 ml). Dodajemy ostrą i słodką paprykę i dusimy z lekko uchyloną pokrywką około 10 minut.

Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

Krok 6 z 8

Po tym czasie do lecza dodajemy pokrojoną cukinię i uzupełniamy wodę (około 100 ml). Dusimy jeszcze około 15 minut.

Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

Krok 7 z 8

W 100 ml gorącej, przegotowanej wody rozpuszczamy bulion warzywny i dodajemy do lecza razem z koncentratem pomidorowym. Gotujemy jeszcze 5 minut (aż warzywa będą miękkie ) i całość mieszamy.

Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

Krok 8 z 8

Podajemy z natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w błonnik
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Leczo z boczniakami i cukinią

    Leczo z boczniakami i cukinią

    55 min Łatwy
  • Leczo z dynią

    Leczo z dynią

    11 min Średni
  • Leczo z cukinią i chorizo

    Leczo z cukinią i chorizo

    27 min Średni
  • Leczo z kurczakiem

    Leczo z kurczakiem

    41 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu