Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na pomidory
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową
Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową
Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową
Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową
Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową
Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową
Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

(0)
46min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Papryka
3 
Młoda marchewka
1 
Pietruszka (korzeń)
1 
Cebula mała
trochę
Fasolka szparagowa (zielona i żółta )
1 
Cukinia mała
500  ml
Woda
1  szczypta
Papryka Ostra
1  łyżeczka
Słodka papryka
2  łyżeczek
Koncentrat pomidorowy
trochę
Olej rzepakowy do smażenia
2  łyżek
Bulion warzywny WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.01 g
Węglowodany
15.14 g
Tłuszcze
3.31 g
Wartość energetyczna
101.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Chyba każdy ma swój ulubiony sposób na przygotowanie lecza. Zazwyczaj robię leczo z kiełbasą, papryką i cebulą, bo takie cieszy się w moim domu największym powodzeniem. Gotuję ogromny gar i zajadamy się leczem na obiad i kolację przez kilka kolejnych dni. Latem co najmniej kilka razy przyrządzam leczo i kiedy nasycimy już pierwszy apetyt na paprykowe smaki, to część lecza mrożę, a część wekuję i zatrzymuję smaki lata na jesienne i zimowe obiady. Lubię robić takie zapasy i sięgać po nie w dniach kiedy nie mam czasu, albo ochoty na gotowanie obiadu.

Dzisiaj postanowiłam przygotować warzywną wersję tego dania, nieco lżejszą i mniej kaloryczną, ale będącą pełnowartościowym posiłkiem i sporą porcją witamin. Tego typu potrawy można też dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione składniki. Fasolkę szparagową można zastąpić groszkiem, marchewkę batatami, a w miejsce cukinii można dodać różyczki kalafiora.

Wielbicielom lecza polecam też:
Zupę a’la leczo z kiełbasą
Leczo z cukinią i chorizo

Przygotowanie

46 min
  • Krok 1

    5 min
    Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w paski lub w kostkę.
  • Krok 2

    3 min
    Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  • Krok 3

    10 min
    Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego i wrzucamy cebulę. Po chwili dodajemy też pokrojoną paprykę. Smażymy około 10 minut.
  • Krok 4

    3 min
    W tym czasie myjemy i kroimy pozostałe składniki.
  • Krok 5

    10 min
    Do papryki dorzucamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i fasolkę. Zalewamy zimną wodą do poziomu warzyw (300 ml). Dodajemy ostrą i słodką paprykę i dusimy z lekko uchyloną pokrywką około 10 minut.
  • Krok 6

    10 min
    Po tym czasie do lecza dodajemy pokrojoną cukinię i uzupełniamy wodę (około 100 ml). Dusimy jeszcze około 15 minut.
  • Krok 7

    5 min
    W 100 ml gorącej, przegotowanej wody rozpuszczamy bulion warzywny i dodajemy do lecza razem z koncentratem pomidorowym. Gotujemy jeszcze 5 minut (aż warzywa będą miękkie ) i całość mieszamy.
  • Krok 8

    3 min
    Podajemy z natką pietruszki.
Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

Krok 1 z 8

Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w paski lub w kostkę.

Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

Krok 2 z 8

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

Krok 3 z 8

Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego i wrzucamy cebulę. Po chwili dodajemy też pokrojoną paprykę. Smażymy około 10 minut.

Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

Krok 4 z 8

W tym czasie myjemy i kroimy pozostałe składniki.

Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

Krok 5 z 8

Do papryki dorzucamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i fasolkę. Zalewamy zimną wodą do poziomu warzyw (300 ml). Dodajemy ostrą i słodką paprykę i dusimy z lekko uchyloną pokrywką około 10 minut.

Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

Krok 6 z 8

Po tym czasie do lecza dodajemy pokrojoną cukinię i uzupełniamy wodę (około 100 ml). Dusimy jeszcze około 15 minut.

Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

Krok 7 z 8

W 100 ml gorącej, przegotowanej wody rozpuszczamy bulion warzywny i dodajemy do lecza razem z koncentratem pomidorowym. Gotujemy jeszcze 5 minut (aż warzywa będą miękkie ) i całość mieszamy.

Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

Krok 8 z 8

Podajemy z natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Leczo z pieczarkami i kiełbasą

    Leczo z pieczarkami i kiełbasą

    1 godz 30 min Łatwy
  • Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

    Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

    13 godz 15 min Średni
  • Węgierska zupa rybna z papryką i sumem

    Węgierska zupa rybna z papryką i sumem

    40 min Łatwy
  • Zupa gulaszowa z wędzoną papryką

    Zupa gulaszowa z wędzoną papryką

    2 godz 31 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu