Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Leczo z pieczarkami

0
45 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 łyżka
Przyprawa w płynie MAGGI
1 
Cebula
3 łyżek
Oliwa z oliwek
500 g
Pieczarki
1 
Papryka czerwona
1 
Papryka czerwona
2 łyżek
Koncentrat pomidorowy
1 trochę
Bazylia
1 trochę
Papryka ostra
1 trochę
Oregano
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.05 g
Węglowodany
10.48 g
Tłuszcze
10.82 g
Wartość energetyczna
146.99 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
15 min
Cebulę obierz i drobno pokrój, zeszklij na oleju.
Krok 2
9 min
Pieczarki oczyść, umyj i pokrój w plasterki.
Krok 3
10 min
Papryki oczyść i pokrój w kostkę.
Krok 4
10 min
Pieczarki i paprykę dodaj do cebuli i smaż razem 10 minut. Pod koniec duszenia dodaj koncentrat pomidorowy i przypraw do smaku Przyprawą Maggi, solą i pieprzem.
Krok 5
1 min
Możesz dodać plasterki podsmażonej kiełbasy.
Leczo z pieczarkami

Krok 1 z 5

Cebulę obierz i drobno pokrój, zeszklij na oleju.

Leczo z pieczarkami

Krok 2 z 5

Pieczarki oczyść, umyj i pokrój w plasterki.

Leczo z pieczarkami

Krok 3 z 5

Papryki oczyść i pokrój w kostkę.

Leczo z pieczarkami

Krok 4 z 5

Pieczarki i paprykę dodaj do cebuli i smaż razem 10 minut. Pod koniec duszenia dodaj koncentrat pomidorowy i przypraw do smaku Przyprawą Maggi, solą i pieprzem.

Leczo z pieczarkami

Krok 5 z 5

Możesz dodać plasterki podsmażonej kiełbasy.

Leczo to potrawa węgierska zrobiona z pomidorów, papryki, cebuli z dodatkiem mięsnym. W Polsce często przyrządza się je z dodatkiem cukinii lub bakłażanów. My jednak proponujemy przepis na leczo z pieczarkami, w którym nie ma mięsa. To świetne rozwiązanie nie tylko dla wegetarian, ale wszystkich tych, którzy szukają pomysłu na obiad bez mięsa.

Wegetariańskie leczo z pieczarkami składa się z cebuli, czerwonej i żółtej papryki, koncentratu pomidorowego i oczywiście pieczarek. Jego przygotowanie zajmuje mniej czasu niż w przypadku wersji z mięsem, ponieważ warzywa szybciej stają się miękkie i nie wymagają tak długiego duszenia.

Jak zrobić leczo z pieczarkami? Warzywa należy oczyścić i pokroić. Cebulę obierz, pokrój w niewielką kostkę i zeszklij na oleju. Paprykę czerwoną i żółtą oczyść i też pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść (możesz także je obrać, jeśli wolisz) i pokrój w plasterki. Pokrojone warzywa dodaj do cebuli i smaż razem przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Przypraw przyprawą w płynie MAGGI, solą i pieprzem.

Jeśli mimo wszystko zależy ci na mięsnych składnikach w leczo z pieczarkami, możesz uzupełnić je o plasterki podsmażonej kiełbasy. Jednak polecamy spróbowanie leczo bez mięsa, ponieważ kompozycja warzywnych smaków spisuje się doskonale i zadowala nawet wybredne podniebienia.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika