Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Leczo z cukinią i bakłażanem
85 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
85 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
11.2g / 13%
Węglowodany
19.9g / 22%
Tłuszcze
26.2g / 65%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Leczo z cukinią i bakłażanem

+

Leczo z cukinią i bakłażanem

Wróć

Leczo z cukinią i bakłażanem

(15)
1 godz 5 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
10  g
Bulion Drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY
1 
Cebula
1  ząbek
Czosnek
3  łyżek
Oliwa z oliwek
200  g
Kiełbasa Śląska
1 
Marchew
1 
Bakłażan
1 
Papryka czerwona
2 
Cukinia
1  kubek
Passata pomidorowa
trochę
Bazylia
trochę
Oregano
5  g
Słodka papryka
3  g
Papryka Ostra
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.18 g
Węglowodany
19.92 g
Tłuszcze
26.19 g
Wartość energetyczna
348.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Leczo przywędrowało do nas z Węgrzech i zadomowiło się na dobre. Nasze leczo z cukinią i bakłażanem przypomina nieco wegetariańskie ratatouille z Prowansji, które zawiera przede wszystkim cukinię i bakłażana. W naszym przepisie na leczo z cukinią i bakłażanem dodaliśmy również smaczną kiełbasę śląską (jeśli masz ochotę na chorizo – śmiało!). Idealny smak nadaje daniu zaledwie jedna kostka Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, a także czosnek, bazylia i oregano. Leczo z bakłażanem i cukinią możesz podawać z chrupkim pieczywem.

Przygotowanie

65 min
  • Krok 1

    10 min
    Cebulę obierz i drobno posiekaj. Posiekaj również czosnek. Na patelni rozgrzej olej.
  • Krok 2

    5 min
    Pokrój kiełbasę w kostkę
  • Krok 3

    12 min
    Na patelni zeszklij cebulę, czosnek, a następnie dodaj do nich kiełbasę i całość podsmaż przez chwilę.
  • Krok 4

    10 min
    Marchew oczyść i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Umyj paprykę i pokrój ją w kostkę.
  • Krok 5

    10 min
    Umyj cukinie, pokrój je w kostkę (ze skórką). Umyj i pokrój w kostkę bakłażana. Marchew, paprykę, bakłażana i cukinię dodaj do garnka.
  • Krok 6

    15 min
    Podkręć ogień, dodaj również passatę pomidorową oraz kostkę bulionową i całość duś ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • Krok 7

    2 min
    Pod koniec duszenia dopraw leczo do smaku oregano i ostrą papryką.
  • Krok 8

    1 min
    Leczo podawaj posypane serem feta i natką pietruszki.
Leczo z cukinią i bakłażanem

Krok 1 z 8

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Posiekaj również czosnek. Na patelni rozgrzej olej.

Leczo z cukinią i bakłażanem

Krok 2 z 8

Pokrój kiełbasę w kostkę

Leczo z cukinią i bakłażanem

Krok 3 z 8

Na patelni zeszklij cebulę, czosnek, a następnie dodaj do nich kiełbasę i całość podsmaż przez chwilę.

Leczo z cukinią i bakłażanem

Krok 4 z 8

Marchew oczyść i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Umyj paprykę i pokrój ją w kostkę.

Leczo z cukinią i bakłażanem

Krok 5 z 8

Umyj cukinie, pokrój je w kostkę (ze skórką). Umyj i pokrój w kostkę bakłażana. Marchew, paprykę, bakłażana i cukinię dodaj do garnka.

Leczo z cukinią i bakłażanem

Krok 6 z 8

Podkręć ogień, dodaj również passatę pomidorową oraz kostkę bulionową i całość duś ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie.

Leczo z cukinią i bakłażanem

Krok 7 z 8

Pod koniec duszenia dopraw leczo do smaku oregano i ostrą papryką.

Leczo z cukinią i bakłażanem

Krok 8 z 8

Leczo podawaj posypane serem feta i natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 3

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
W Wanda

Fantastyczne! Szukałam przepisu na cukinie i wpadłam na to leczo! Nie miałam bakłażana, a zamiast kiełbasy dałam mielone garmażeryjne (trzymam się diety keto - czyli wysokotłuszczowej, niskowęglowodanowej)! Oczywiście musiałam pokombinować z ziołami, nie miałam oregano,ale uwierzcie, z cząberkiem jest równie pyszności! Siedzę, delektuję się i dziękuję za przepis!tymiankiem i

Winiary
Expert

Cząber to idealna przyprawa do mięsa i do takich jednogarnkowców :) Cieszymy się, że przepis przypadł Ci do gustu i polecamy odwiedzać nas częściej :)

J Justyna

Próbowałem i jest świetne! Zamiast kiełbasy dodałam tofu aby było wege

Winiary
Expert

Justyno, bardzo fajny pomysł - i też będzie pyszne i sycące :) Pozdrawiamy!

W WoBo

3 łyżki oliwy z oliwek. A nie może być oliwa z buraków? Albo rybiej łuski?

Winiary
Expert

Wystarczy oliwa - po prostu oliwa :) Lub olej słonecznikowy czy też rzepakowy, jeśli wolisz :) Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Drugie danie
  • Jesień
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinne spotkanie
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wiosna
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Bigos letni z cukinii

    Bigos letni z cukinii

    54 min Łatwy
  • Curry z kurczakiem

    Curry z kurczakiem

    38 min Łatwy
  • Cukinia faszerowana z sosem pieczarkowym

    Cukinia faszerowana z sosem pieczarkowym

    1 godz 5 min Łatwy
  • Cygański garnek

    Cygański garnek

    58 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu