Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Leczo z cukinią i bakłażanem

0
65 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula
1 ząbek
Czosnek
3 łyżek
Oliwa z oliwek
200 g
Kiełbasa Śląska
1 
Marchew
1 
Bakłażan
1 
Papryka czerwona
2 
Cukinia
1 kubek
Passata pomidorowa
1 trochę
Bazylia
1 trochę
Oregano
5 g
Słodka papryka
3 g
Papryka Ostra
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.18 g
Wartość energetyczna
348.15 kcal
Tłuszcze
26.19 g
Węglowodany
19.92 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

65 min
Krok 1
10 min
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Posiekaj również czosnek. Na patelni rozgrzej olej.
Krok 2
5 min
Pokrój kiełbasę w kostkę
Krok 3
12 min
Na patelni zeszklij cebulę, czosnek, a następnie dodaj do nich kiełbasę i całość podsmaż przez chwilę.
Krok 4
10 min
Marchew oczyść i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Umyj paprykę i pokrój ją w kostkę.
Krok 5
10 min
Umyj cukinie, pokrój je w kostkę (ze skórką). Umyj i pokrój w kostkę bakłażana. Marchew, paprykę, bakłażana i cukinię dodaj do garnka.
Krok 6
15 min
Podkręć ogień, dodaj również passatę pomidorową oraz kostkę bulionową i całość duś ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
Krok 7
2 min
Pod koniec duszenia dopraw leczo do smaku oregano i ostrą papryką.
Krok 8
1 min
Leczo podawaj posypane serem feta i natką pietruszki.
Leczo z cukinią i bakłażanem

Krok 1 z 8

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Posiekaj również czosnek. Na patelni rozgrzej olej.

Leczo z cukinią i bakłażanem

Krok 2 z 8

Pokrój kiełbasę w kostkę

Leczo z cukinią i bakłażanem

Krok 3 z 8

Na patelni zeszklij cebulę, czosnek, a następnie dodaj do nich kiełbasę i całość podsmaż przez chwilę.

Leczo z cukinią i bakłażanem

Krok 4 z 8

Marchew oczyść i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Umyj paprykę i pokrój ją w kostkę.

Leczo z cukinią i bakłażanem

Krok 5 z 8

Umyj cukinie, pokrój je w kostkę (ze skórką). Umyj i pokrój w kostkę bakłażana. Marchew, paprykę, bakłażana i cukinię dodaj do garnka.

Leczo z cukinią i bakłażanem

Krok 6 z 8

Podkręć ogień, dodaj również passatę pomidorową oraz kostkę bulionową i całość duś ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie.

Leczo z cukinią i bakłażanem

Krok 7 z 8

Pod koniec duszenia dopraw leczo do smaku oregano i ostrą papryką.

Leczo z cukinią i bakłażanem

Krok 8 z 8

Leczo podawaj posypane serem feta i natką pietruszki.

Leczo przywędrowało do nas z Węgrzech i zadomowiło się na dobre. Nasze leczo z cukinią i bakłażanem przypomina nieco wegetariańskie ratatouille z Prowansji, które zawiera przede wszystkim cukinię i bakłażana. W naszym przepisie na leczo z cukinią i bakłażanem dodaliśmy również smaczną kiełbasę śląską (jeśli masz ochotę na chorizo – śmiało!). Idealny smak nadaje daniu zaledwie jedna kostka Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, a także czosnek, bazylia i oregano. Leczo z bakłażanem i cukinią możesz podawać z chrupkim pieczywem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika