Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Leczo z boczniakami i cukinią
Dodaj do CookBook

Leczo z boczniakami i cukinią

(1)
55 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
Przyprawa uniwersalna ZIARENKA SMAKU WINIARY
1 
Cebula
1 
Czerwona cebula
40  dag
Pomidory
2 
Papryka czerwona
2 
Cukinia
30  dag
Kiełbasa podwawelska
2  łyżek
Koncentrat pomidorowy
1  ząbek
Czosnek
2  łyżek
Olej
trochę
Pieprz czarny
trochę
Cukier
30  dag
Boczniaki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
22 g
Wartość energetyczna
345.1 kcal
Tłuszcze
23.6 g
Białko
6.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Nawet latem bywają takie chłodne dni, że chce się zjeść ciepły i sycący obiad. Właśnie na takie chwile idealny będzie przepis na leczo z boczniakami i cukinią. Cukinia jest warzywem, które można jeść na niezliczona ilość sposobów, a każdy z nich sprawi, że warzywo to odsłoni odrobinę nowe oblicze. Tak też jest w tym leczo, w którym cukinia została połączona z boczniakami, pomidorami, papryką i kiełbasą podwawelską. Wspaniałego aromatu całości nadaje Przyprawa Ziarenka Smaku WINIARY.

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    5 min
    Na rozgrzanej 1 łyżce oleju zeszklić posiekaną cebulę.
  • Krok 2

    5 min
    Boczniaki pokroić w paski. Dodać do cebuli, podsmażyć.
  • Krok 3

    5 min
    Paprykę pokroić w słupki. Na pozostałym oleju poddusić pokrojoną paprykę.
  • Krok 4

    5 min
    Cukinię umyć, pokroić w kostkę. Wsypać do garnka, dodać podsmażoną paprykę, wlać odrobinę wody i dusić przez kilka minut.
  • Krok 5

    5 min
    Obraną z osłonki kiełbasę pokroić w kostkę, zrumienić na patelni.
  • Krok 6

    5 min
    Do półmiękkich warzyw wsypać boczniaki. Dodać rumianą kiełbasę.
  • Krok 7

    15 min
    Pomidory obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane pomidory dodać do garnka. Dusić pod przykryciem do miękkości warzyw.
  • Krok 8

    5 min
    Następnie dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić do smaku zmiażdżonym czosnkiem.
  • Krok 9

    5 min
    Doprawić do smaku przyprawą Ziarenka, cukrem i pieprzem, wymieszać, zagotować.
Leczo z boczniakami i cukinią

Krok 1 z 9

Na rozgrzanej 1 łyżce oleju zeszklić posiekaną cebulę.

Leczo z boczniakami i cukinią

Krok 2 z 9

Boczniaki pokroić w paski. Dodać do cebuli, podsmażyć.

Leczo z boczniakami i cukinią

Krok 3 z 9

Paprykę pokroić w słupki. Na pozostałym oleju poddusić pokrojoną paprykę.

Leczo z boczniakami i cukinią

Krok 4 z 9

Cukinię umyć, pokroić w kostkę. Wsypać do garnka, dodać podsmażoną paprykę, wlać odrobinę wody i dusić przez kilka minut.

Leczo z boczniakami i cukinią

Krok 5 z 9

Obraną z osłonki kiełbasę pokroić w kostkę, zrumienić na patelni.

Leczo z boczniakami i cukinią

Krok 6 z 9

Do półmiękkich warzyw wsypać boczniaki. Dodać rumianą kiełbasę.

Leczo z boczniakami i cukinią

Krok 7 z 9

Pomidory obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane pomidory dodać do garnka. Dusić pod przykryciem do miękkości warzyw.

Leczo z boczniakami i cukinią

Krok 8 z 9

Następnie dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić do smaku zmiażdżonym czosnkiem.

Leczo z boczniakami i cukinią

Krok 9 z 9

Doprawić do smaku przyprawą Ziarenka, cukrem i pieprzem, wymieszać, zagotować.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

Leczo

Cukinia plus boczniak-super.
Antuan (niezweryfikowany) 04/01/2025-10:46 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/11/2025-04:57 CEST
Świetnie, że przepis się sprawdził! A może masz swoje ulubione dodatki do leczo? Chętnie je poznamy!

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w błonnik
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Warzywa
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Leczo z dynią

    Leczo z dynią

    11 min Średni
  • Leczo z cukinią i chorizo

    Leczo z cukinią i chorizo

    27 min Średni
  • Leczo z kurczakiem

    Leczo z kurczakiem

    41 min Łatwy
  • Leczo z parówkami i papryką

    Leczo z parówkami i papryką

    14 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu