Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Leczo z boczniakami i cukinią
55 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
55 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
6.1g / 7%
Węglowodany
22g / 28%
Tłuszcze
23.6g / 65%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Leczo z boczniakami i cukinią

+

Leczo z boczniakami i cukinią

Wróć

Leczo z boczniakami i cukinią

(0)
55min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
Przyprawa uniwersalna ZIARENKA SMAKU WINIARY
1 
Cebula
1 
Czerwona cebula
40  dag
Pomidory
2 
Papryka czerwona
2 
Cukinia
30  dag
Kiełbasa podwawelska
2  łyżek
Koncentrat pomidorowy
1  ząbek
Czosnek
2  łyżek
Olej
trochę
Pieprz czarny
trochę
Cukier
30  dag
Boczniaki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.14 g
Węglowodany
21.96 g
Tłuszcze
23.59 g
Wartość energetyczna
345.11 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Nawet latem bywają takie chłodne dni, że chce się zjeść ciepły i sycący obiad. Właśnie na takie chwile idealny będzie przepis na leczo z boczniakami i cukinią. Cukinia jest warzywem, które można jeść na niezliczona ilość sposobów, a każdy z nich sprawi, że warzywo to odsłoni odrobinę nowe oblicze. Tak też jest w tym leczo, w którym cukinia została połączona z boczniakami, pomidorami, papryką i kiełbasą podwawelską. Wspaniałego aromatu całości nadaje Przyprawa Ziarenka Smaku WINIARY.

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    5 min
    Na rozgrzanej 1 łyżce oleju zeszklić posiekaną cebulę.
  • Krok 2

    5 min
    Boczniaki pokroić w paski. Dodać do cebuli, podsmażyć.
  • Krok 3

    5 min
    Paprykę pokroić w słupki. Na pozostałym oleju poddusić pokrojoną paprykę.
  • Krok 4

    5 min
    Cukinię umyć, pokroić w kostkę. Wsypać do garnka, dodać podsmażoną paprykę, wlać odrobinę wody i dusić przez kilka minut.
  • Krok 5

    5 min
    Obraną z osłonki kiełbasę pokroić w kostkę, zrumienić na patelni.
  • Krok 6

    5 min
    Do półmiękkich warzyw wsypać boczniaki. Dodać rumianą kiełbasę.
  • Krok 7

    15 min
    Pomidory obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane pomidory dodać do garnka. Dusić pod przykryciem do miękkości warzyw.
  • Krok 8

    5 min
    Następnie dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić do smaku zmiażdżonym czosnkiem.
  • Krok 9

    5 min
    Doprawić do smaku przyprawą Ziarenka, cukrem i pieprzem, wymieszać, zagotować.
Leczo z boczniakami i cukinią

Krok 1 z 9

Na rozgrzanej 1 łyżce oleju zeszklić posiekaną cebulę.

Leczo z boczniakami i cukinią

Krok 2 z 9

Boczniaki pokroić w paski. Dodać do cebuli, podsmażyć.

Leczo z boczniakami i cukinią

Krok 3 z 9

Paprykę pokroić w słupki. Na pozostałym oleju poddusić pokrojoną paprykę.

Leczo z boczniakami i cukinią

Krok 4 z 9

Cukinię umyć, pokroić w kostkę. Wsypać do garnka, dodać podsmażoną paprykę, wlać odrobinę wody i dusić przez kilka minut.

Leczo z boczniakami i cukinią

Krok 5 z 9

Obraną z osłonki kiełbasę pokroić w kostkę, zrumienić na patelni.

Leczo z boczniakami i cukinią

Krok 6 z 9

Do półmiękkich warzyw wsypać boczniaki. Dodać rumianą kiełbasę.

Leczo z boczniakami i cukinią

Krok 7 z 9

Pomidory obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane pomidory dodać do garnka. Dusić pod przykryciem do miękkości warzyw.

Leczo z boczniakami i cukinią

Krok 8 z 9

Następnie dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić do smaku zmiażdżonym czosnkiem.

Leczo z boczniakami i cukinią

Krok 9 z 9

Doprawić do smaku przyprawą Ziarenka, cukrem i pieprzem, wymieszać, zagotować.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Obiad
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sos z boczniaków

    Sos z boczniaków

    33 min Łatwy
  • Leczo z cukinią i pieczarkami

    Leczo z cukinią i pieczarkami

    1 godz 2 min Łatwy
  • Leczo z patisonami i kolorową cukinią

    Leczo z patisonami i kolorową cukinią

    1 godz 15 min Łatwy
  • Leczo z patisonów i papryki

    Leczo z patisonów i papryki

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu