Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa a’la leczo z kiełbasą

(0)
2 godz 16 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3  kg
Papryka czerwona
800  g
Kiełbasa śląska
1.4  l
Woda
5 
Cebula średnia
trochę
Olej rzepakowy do smażenia
1.5  łyżek
Wędzona papryka
1  szczypta
Pieprz świeżo mielony do smaku
1  szczypta
Sól morska
1  słoik
Koncentrat pomidorowy (190 g)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.17 g
Węglowodany
27.32 g
Tłuszcze
25.38 g
Wartość energetyczna
398.19 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

136 min
Krok 1
5 min
Paprykę myjemy, osuszamy i usuwamy z niej gniazda nasienne a następnie kroimy w kostkę.
Krok 2
60 min
Pokrojoną paprykę wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 1 godzinę.
Krok 3
3 min
W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę na złoty kolor.
Krok 4
60 min
Kiełbasę kroimy w kostkę i razem z cebulą dodajemy do gotującej się papryki. Gotujemy kolejną godzinę.
Krok 5
3 min
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy wędzoną paprykę i koncentrat pomidorowy.
Krok 6
3 min
Całość dokładnie mieszamy.
Krok 7
2 min
Zupa a’la leczo z kiełbasą najlepsza jest następnego dnia. Podana z kromką chleba smakuje rewelacyjnie.
Zupa a’la leczo z kiełbasą

Krok 1 z 7

Paprykę myjemy, osuszamy i usuwamy z niej gniazda nasienne a następnie kroimy w kostkę.

Zupa a’la leczo z kiełbasą

Krok 2 z 7

Pokrojoną paprykę wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 1 godzinę.

Zupa a’la leczo z kiełbasą

Krok 3 z 7

W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę na złoty kolor.

Zupa a’la leczo z kiełbasą

Krok 4 z 7

Kiełbasę kroimy w kostkę i razem z cebulą dodajemy do gotującej się papryki. Gotujemy kolejną godzinę.

Zupa a’la leczo z kiełbasą

Krok 5 z 7

Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy wędzoną paprykę i koncentrat pomidorowy.

Zupa a’la leczo z kiełbasą

Krok 6 z 7

Całość dokładnie mieszamy.

Zupa a’la leczo z kiełbasą

Krok 7 z 7

Zupa a’la leczo z kiełbasą najlepsza jest następnego dnia. Podana z kromką chleba smakuje rewelacyjnie.

Leczo jest dosyć popularną potrawą i chyba każdy ma swój sprawdzony sposób na przygotowanie tego dania. Moje leczo bardziej przypomina zupę, a przepis dostałam dobrych kilka late temu do teściowej. Mój mąż przyzwyczajony do kuchni swojej mamy nie chciał rezygnować z tych przyzwyczajeń a ja chciałam przenieść do naszego domu trochę smaków z kuchni jego mamy.

Leczo z kiełbasą jest wbrew pozorom bardzo proste w przygotowaniu, choć pracochłonne. Każdego roku w sezonie paprykowym gotuję ogromny gar lecza i robię zapasy na zimę. Ugotowane leczo można zamrozić lub zamknąć w słoikach i wypasteryzować.

(z podanych składników przygotujemy około 8-10 porcji zupy)

Polecam też przepisy na inne zupy z papryką :
Pikantna zupa krem z papryki pieczonej z pomidorami i świezym tymiankiem
Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha