Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa a’la leczo z kiełbasą
Zupa a’la leczo z kiełbasą
Dodaj do CookBook

Zupa a’la leczo z kiełbasą

(0)
2 godz 16 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  kg
Papryka czerwona
800  g
Kiełbasa śląska
1.4  l
Woda
5 
Cebula średnia
trochę
Olej rzepakowy do smażenia
1.5  łyżek
Wędzona papryka
1  szczypta
Pieprz świeżo mielony do smaku
1  szczypta
Sól morska
1  słoik
Koncentrat pomidorowy (190 g)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
27.3 g
Wartość energetyczna
398.2 kcal
Tłuszcze
25.4 g
Białko
15.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Leczo jest dosyć popularną potrawą i chyba każdy ma swój sprawdzony sposób na przygotowanie tego dania. Moje leczo bardziej przypomina zupę, a przepis dostałam dobrych kilka late temu do teściowej. Mój mąż przyzwyczajony do kuchni swojej mamy nie chciał rezygnować z tych przyzwyczajeń a ja chciałam przenieść do naszego domu trochę smaków z kuchni jego mamy.

Leczo z kiełbasą jest wbrew pozorom bardzo proste w przygotowaniu, choć pracochłonne. Każdego roku w sezonie paprykowym gotuję ogromny gar lecza i robię zapasy na zimę. Ugotowane leczo można zamrozić lub zamknąć w słoikach i wypasteryzować.

(z podanych składników przygotujemy około 8-10 porcji zupy)

Polecam też przepisy na inne zupy z papryką :
Pikantna zupa krem z papryki pieczonej z pomidorami i świezym tymiankiem
Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami

Przygotowanie

136 min
  • Krok 1

    5 min
    Paprykę myjemy, osuszamy i usuwamy z niej gniazda nasienne a następnie kroimy w kostkę.
  • Krok 2

    60 min
    Pokrojoną paprykę wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 1 godzinę.
  • Krok 3

    3 min
    W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę na złoty kolor.
  • Krok 4

    60 min
    Kiełbasę kroimy w kostkę i razem z cebulą dodajemy do gotującej się papryki. Gotujemy kolejną godzinę.
  • Krok 5

    3 min
    Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy wędzoną paprykę i koncentrat pomidorowy.
  • Krok 6

    3 min
    Całość dokładnie mieszamy.
  • Krok 7

    2 min
    Zupa a’la leczo z kiełbasą najlepsza jest następnego dnia. Podana z kromką chleba smakuje rewelacyjnie.
Zupa a’la leczo z kiełbasą

Krok 1 z 7

Paprykę myjemy, osuszamy i usuwamy z niej gniazda nasienne a następnie kroimy w kostkę.

Zupa a’la leczo z kiełbasą

Krok 2 z 7

Pokrojoną paprykę wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 1 godzinę.

Zupa a’la leczo z kiełbasą

Krok 3 z 7

W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę na złoty kolor.

Zupa a’la leczo z kiełbasą

Krok 4 z 7

Kiełbasę kroimy w kostkę i razem z cebulą dodajemy do gotującej się papryki. Gotujemy kolejną godzinę.

Zupa a’la leczo z kiełbasą

Krok 5 z 7

Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy wędzoną paprykę i koncentrat pomidorowy.

Zupa a’la leczo z kiełbasą

Krok 6 z 7

Całość dokładnie mieszamy.

Zupa a’la leczo z kiełbasą

Krok 7 z 7

Zupa a’la leczo z kiełbasą najlepsza jest następnego dnia. Podana z kromką chleba smakuje rewelacyjnie.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Niski poziom cukru
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    32 min Łatwy
  • Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    1 godz 4 min Średni
  • Zupa ze świeżych ogórków z pulpecikami

    Zupa ze świeżych ogórków z pulpecikami

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu