Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Leczo jest dosyć popularną potrawą i chyba każdy ma swój sprawdzony sposób na przygotowanie tego dania. Moje leczo bardziej przypomina zupę, a przepis dostałam dobrych kilka late temu do teściowej. Mój mąż przyzwyczajony do kuchni swojej mamy nie chciał rezygnować z tych przyzwyczajeń a ja chciałam przenieść do naszego domu trochę smaków z kuchni jego mamy.
Leczo z kiełbasą jest wbrew pozorom bardzo proste w przygotowaniu, choć pracochłonne. Każdego roku w sezonie paprykowym gotuję ogromny gar lecza i robię zapasy na zimę. Ugotowane leczo można zamrozić lub zamknąć w słoikach i wypasteryzować.
(z podanych składników przygotujemy około 8-10 porcji zupy)
Paprykę myjemy, osuszamy i usuwamy z niej gniazda nasienne a następnie kroimy w kostkę.
Krok 2
60 min
Pokrojoną paprykę wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 1 godzinę.
Krok 3
3 min
W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę na złoty kolor.
Krok 4
60 min
Kiełbasę kroimy w kostkę i razem z cebulą dodajemy do gotującej się papryki. Gotujemy kolejną godzinę.
Krok 5
3 min
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy wędzoną paprykę i koncentrat pomidorowy.
Krok 6
3 min
Całość dokładnie mieszamy.
Krok 7
2 min
Zupa a’la leczo z kiełbasą najlepsza jest następnego dnia. Podana z kromką chleba smakuje rewelacyjnie.
Krok 1
z
7
Paprykę myjemy, osuszamy i usuwamy z niej gniazda nasienne a następnie kroimy w kostkę.
Krok 2
z
7
Pokrojoną paprykę wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 1 godzinę.
Krok 3
z
7
W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę na złoty kolor.
Krok 4
z
7
Kiełbasę kroimy w kostkę i razem z cebulą dodajemy do gotującej się papryki. Gotujemy kolejną godzinę.
Krok 5
z
7
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy wędzoną paprykę i koncentrat pomidorowy.
Krok 6
z
7
Całość dokładnie mieszamy.
Krok 7
z
7
Zupa a’la leczo z kiełbasą najlepsza jest następnego dnia. Podana z kromką chleba smakuje rewelacyjnie.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0