Pikantna zupa krem z papryki pieczonej z pomidorami i świeżym tymiankiem
1 godz 26 min
Średni
3
Papryka czerwona
1
łyżka
1
łyżka
Ocet balsamiczny
1
puszka
Pomidory bez skórki
1
Duża cebula
0.5
Ostra papryczka
2
ząbków
1
pęczek
Świeży tymianek
trochę
Olej rzepakowy
1
szczypta
Sól do smaku
1
szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
.
Wartości odżywcze
Białko
2.49 g
Węglowodany
13.18 g
Tłuszcze
4.03 g
Wartość energetyczna
96.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
86 min
Krok 1
6 min
Paprykę myjemy, osuszamy i wycinamy z niej gniazda z nasionami
Krok 2
3 min
Układamy w naczyniu żaroodpornym. Ostrą paprykę przecinamy wzdłuż na połowę i nożykiem usuwamy nasiona. Dodajemy do reszty papryki czerwonej i skrapiamy olejem.
Krok 3
55 min
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy około 55 minut aż papryka zacznie robić się czarna. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 4
5 min
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę i szklimy na złoty kolor na odrobinie oleju w głębokiej patelni. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy do cebuli i chwilkę smażymy.
Krok 5
3 min
Z wystudzonej papryki usuwamy skórkę i dorzucamy do cebuli z czosnkiem. Dodajemy pomidory z puszki i całość zalewamy bulionem.
Krok 6
10 min
Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Po koniec gotowania dodajemy łyżkę octu balsamicznego i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krok 7
3 min
Zupę miksujemy blenderem.
Krok 8
1 min
Umyte i osuszone listki tymianku dodajemy do zupy. Można wymieszać je z kremem lub posypać miseczkę z zupą przed podaniem.
Zupa krem z papryki pieczonej jest na mojej top liście zupowej zaraz obok zupy z zielonego groszku. Uwielbiam ją za kolor, smak i wartości odżywcze. Tak naprawdę można ją przygotować na wiele sposobów. Tym razem ugotowałam ją z dodatkiem ostrej papryczki i świeżym tymiankiem, który rewelacyjnie podkreślił smak zupy.
W przepisie podałam 200-300 ml bulionu dlatego, że dla mnie 200 ml wystarcza w zupełności. Wówczas zupa jest gęsta, ale jeśli nie lubicie takiej można dodać nieco więcej bulionu. Do zupy dodałam zaledwie połowę ostrej papryczki, a wyszła naprawdę pikantna, ale my właśnie lubimy takie smaki.
Kremową zupę z papryki można podawać z kromką pieczywa lub dodać do miseczki aromatyczne grzanki aromatyczne grzanki, czy groszek ptysiowy albo lane kluseczki. Ta zupa smakuje rewelacyjnie w każdym wydaniu.
Smacznego :)
Zobacz też
Zobacz Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki
Zobacz Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu
Zobacz Zupa krem z papryki z pomarańczą
W przepisie podałam 200-300 ml bulionu dlatego, że dla mnie 200 ml wystarcza w zupełności. Wówczas zupa jest gęsta, ale jeśli nie lubicie takiej można dodać nieco więcej bulionu. Do zupy dodałam zaledwie połowę ostrej papryczki, a wyszła naprawdę pikantna, ale my właśnie lubimy takie smaki.
Kremową zupę z papryki można podawać z kromką pieczywa lub dodać do miseczki aromatyczne grzanki aromatyczne grzanki, czy groszek ptysiowy albo lane kluseczki. Ta zupa smakuje rewelacyjnie w każdym wydaniu.
Smacznego :)
Zobacz też
Zobacz Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki
Zobacz Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu
Zobacz Zupa krem z papryki z pomarańczą
Komentarze 0