Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pikantna zupa krem z papryki pieczonej z pomidorami i świeżym tymiankiem

0
1 godz 26 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Papryka czerwona
1  łyżka
Ocet balsamiczny
1  puszka
Pomidory bez skórki
1 
Duża cebula
0.5 
Ostra papryczka
2  ząbków
1  pęczek
Świeży tymianek
trochę
Olej rzepakowy
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.49 g
Węglowodany
13.18 g
Tłuszcze
4.03 g
Wartość energetyczna
96.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

86 min
Krok 1
6 min
Paprykę myjemy, osuszamy i wycinamy z niej gniazda z nasionami
Krok 2
3 min
Układamy w naczyniu żaroodpornym. Ostrą paprykę przecinamy wzdłuż na połowę i nożykiem usuwamy nasiona. Dodajemy do reszty papryki czerwonej i skrapiamy olejem.
Krok 3
55 min
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy około 55 minut aż papryka zacznie robić się czarna. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 4
5 min
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę i szklimy na złoty kolor na odrobinie oleju w głębokiej patelni. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy do cebuli i chwilkę smażymy.
Krok 5
3 min
Z wystudzonej papryki usuwamy skórkę i dorzucamy do cebuli z czosnkiem. Dodajemy pomidory z puszki i całość zalewamy bulionem.
Krok 6
10 min
Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Po koniec gotowania dodajemy łyżkę octu balsamicznego i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krok 7
3 min
Zupę miksujemy blenderem.
Krok 8
1 min
Umyte i osuszone listki tymianku dodajemy do zupy. Można wymieszać je z kremem lub posypać miseczkę z zupą przed podaniem.
Pikantna zupa krem z papryki pieczonej z pomidorami i świeżym tymiankiem

Krok 1 z 8

Paprykę myjemy, osuszamy i wycinamy z niej gniazda z nasionami

Pikantna zupa krem z papryki pieczonej z pomidorami i świeżym tymiankiem

Krok 2 z 8

Układamy w naczyniu żaroodpornym. Ostrą paprykę przecinamy wzdłuż na połowę i nożykiem usuwamy nasiona. Dodajemy do reszty papryki czerwonej i skrapiamy olejem.

Pikantna zupa krem z papryki pieczonej z pomidorami i świeżym tymiankiem

Krok 3 z 8

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy około 55 minut aż papryka zacznie robić się czarna. Odstawiamy do wystudzenia.

Pikantna zupa krem z papryki pieczonej z pomidorami i świeżym tymiankiem

Krok 4 z 8

Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę i szklimy na złoty kolor na odrobinie oleju w głębokiej patelni. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy do cebuli i chwilkę smażymy.

Pikantna zupa krem z papryki pieczonej z pomidorami i świeżym tymiankiem

Krok 5 z 8

Z wystudzonej papryki usuwamy skórkę i dorzucamy do cebuli z czosnkiem. Dodajemy pomidory z puszki i całość zalewamy bulionem.

Pikantna zupa krem z papryki pieczonej z pomidorami i świeżym tymiankiem

Krok 6 z 8

Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Po koniec gotowania dodajemy łyżkę octu balsamicznego i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Pikantna zupa krem z papryki pieczonej z pomidorami i świeżym tymiankiem

Krok 7 z 8

Zupę miksujemy blenderem.

Pikantna zupa krem z papryki pieczonej z pomidorami i świeżym tymiankiem

Krok 8 z 8

Umyte i osuszone listki tymianku dodajemy do zupy. Można wymieszać je z kremem lub posypać miseczkę z zupą przed podaniem.

Zupa krem z papryki pieczonej jest na mojej top liście zupowej zaraz obok zupy z zielonego groszku. Uwielbiam ją za kolor, smak i wartości odżywcze. Tak naprawdę można ją przygotować na wiele sposobów. Tym razem ugotowałam ją z dodatkiem ostrej papryczki i świeżym tymiankiem, który rewelacyjnie podkreślił smak zupy.

W przepisie podałam 200-300 ml bulionu dlatego, że dla mnie 200 ml wystarcza w zupełności. Wówczas zupa jest gęsta, ale jeśli nie lubicie takiej można dodać nieco więcej bulionu. Do zupy dodałam zaledwie połowę ostrej papryczki, a wyszła naprawdę pikantna, ale my właśnie lubimy takie smaki.

Kremową zupę z papryki można podawać z kromką pieczywa lub dodać do miseczki aromatyczne grzanki aromatyczne grzanki, czy groszek ptysiowy albo lane kluseczki. Ta zupa smakuje rewelacyjnie w każdym wydaniu.

Smacznego :)

Zobacz też

Zobacz Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

Zobacz Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu

Zobacz Zupa krem z papryki z pomarańczą
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika