Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Leczo z cukinią i pieczarkami

6
1 godz 2 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest danusia19671
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250  g
Pieczarki
1 
Cukinia
1 
Papryka czerwona
1 
Papryka żółta
2 
Pomidory
2 
Cebula
1  szczypta
Sól
1  łyżeczka
Papryka ostra mielona
1  szczypta
Pieprz
1  łyżka
Majeranek
1  łyżeczka
Bazylia
1  dag
Olej
1.5  łyżeczek
Koncentrat pomidorowy
400  g
Dobrej jakości ulubiona kiełbasa (np. podwawelska, podsuszana lub wiejska)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
18.85 g
Węglowodany
17.73 g
Tłuszcze
32.26 g
Wartość energetyczna
426.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

62 min
Krok 1
10 min
Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w półplastry.
Krok 2
10 min
Warzywa umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić.
Krok 3
5 min
Pomidory sparzyć, usunąć skórkę, pokroić w kostkę.
Krok 4
5 min
Kiełbasę pokroić w kostkę.
Krok 5
7 min
Na tłuszczu przesmażyć obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki.
Krok 6
10 min
Następnie podsmażyć kiełbasę, a na samym końcu warzywa.
Krok 7
10 min
Składniki przełożyć do garnka, wlać szklankę gotowanej wody, dodać koncentrat pomidorowy, dusić na wolnym ogniu.
Krok 8
5 min
Pod koniec duszenia dodać majeranek, paprykę ostrą i bazylię. Doprawić solą i pieprzem.
Leczo z cukinią i pieczarkami

Krok 1 z 8

Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w półplastry.

Leczo z cukinią i pieczarkami

Krok 2 z 8

Warzywa umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić.

Leczo z cukinią i pieczarkami

Krok 3 z 8

Pomidory sparzyć, usunąć skórkę, pokroić w kostkę.

Leczo z cukinią i pieczarkami

Krok 4 z 8

Kiełbasę pokroić w kostkę.

Leczo z cukinią i pieczarkami

Krok 5 z 8

Na tłuszczu przesmażyć obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki.

Leczo z cukinią i pieczarkami

Krok 6 z 8

Następnie podsmażyć kiełbasę, a na samym końcu warzywa.

Leczo z cukinią i pieczarkami

Krok 7 z 8

Składniki przełożyć do garnka, wlać szklankę gotowanej wody, dodać koncentrat pomidorowy, dusić na wolnym ogniu.

Leczo z cukinią i pieczarkami

Krok 8 z 8

Pod koniec duszenia dodać majeranek, paprykę ostrą i bazylię. Doprawić solą i pieprzem.

Leczo można przyrządzać na wiele sposobów. Jednym z nich jest leczo z cukinią i pieczarkami. Takie danie bardzo lubi odgrzewanie i podczas kolejnych dni smakuje tylko lepiej. Warto zrobić je w większym garnku i zamrozić w porcjach - awaryjny, przepyszny obiad będzie w ten sposób zawsze czekał na Ciebie w lodówce.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 1

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
B Baba Jaga
.

w składnikach nie podano kiełbasy a w pkt 4 napisano żeby pokroić... to co z tą kiełbasą ?? :-D

Winiary
.
Expert

Przepraszamy za pomyłkę - naprawiliśmy błąd. W daniu powinno pojawić się ok. 40-50 dag Twojej ulubionej (proponujemy wiejską lub podwawelską) kiełbasy. :) Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy