Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Leczo z cukinią i pieczarkami
90 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
90 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
18.9g / 17%
Węglowodany
17.7g / 17%
Tłuszcze
32.3g / 66%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Leczo z cukinią i pieczarkami

+

Leczo z cukinią i pieczarkami

Wróć

Leczo z cukinią i pieczarkami

(11)
1 godz 2 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest danusia19671

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Pieczarki
1 
Cukinia
1 
Papryka czerwona
1 
Papryka żółta
2 
Pomidory
2 
Cebula
1  szczypta
Sól
1  łyżeczka
Papryka ostra mielona
1  szczypta
Pieprz
1  łyżka
Majeranek
1  łyżeczka
Bazylia
1  dag
Olej
1.5  łyżeczek
Koncentrat pomidorowy
400  g
Dobrej jakości ulubiona kiełbasa (np. podwawelska, podsuszana lub wiejska)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
18.85 g
Węglowodany
17.73 g
Tłuszcze
32.26 g
Wartość energetyczna
426.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Leczo można przyrządzać na wiele sposobów. Jednym z nich jest leczo z cukinią i pieczarkami. Takie danie bardzo lubi odgrzewanie i podczas kolejnych dni smakuje tylko lepiej. Warto zrobić je w większym garnku i zamrozić w porcjach - awaryjny, przepyszny obiad będzie w ten sposób zawsze czekał na Ciebie w lodówce.

Przygotowanie

62 min
  • Krok 1

    10 min
    Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w półplastry.
  • Krok 2

    10 min
    Warzywa umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić.
  • Krok 3

    5 min
    Pomidory sparzyć, usunąć skórkę, pokroić w kostkę.
  • Krok 4

    5 min
    Kiełbasę pokroić w kostkę.
  • Krok 5

    7 min
    Na tłuszczu przesmażyć obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki.
  • Krok 6

    10 min
    Następnie podsmażyć kiełbasę, a na samym końcu warzywa.
  • Krok 7

    10 min
    Składniki przełożyć do garnka, wlać szklankę gotowanej wody, dodać koncentrat pomidorowy, dusić na wolnym ogniu.
  • Krok 8

    5 min
    Pod koniec duszenia dodać majeranek, paprykę ostrą i bazylię. Doprawić solą i pieprzem.
Leczo z cukinią i pieczarkami

Krok 1 z 8

Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w półplastry.

Leczo z cukinią i pieczarkami

Krok 2 z 8

Warzywa umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić.

Leczo z cukinią i pieczarkami

Krok 3 z 8

Pomidory sparzyć, usunąć skórkę, pokroić w kostkę.

Leczo z cukinią i pieczarkami

Krok 4 z 8

Kiełbasę pokroić w kostkę.

Leczo z cukinią i pieczarkami

Krok 5 z 8

Na tłuszczu przesmażyć obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki.

Leczo z cukinią i pieczarkami

Krok 6 z 8

Następnie podsmażyć kiełbasę, a na samym końcu warzywa.

Leczo z cukinią i pieczarkami

Krok 7 z 8

Składniki przełożyć do garnka, wlać szklankę gotowanej wody, dodać koncentrat pomidorowy, dusić na wolnym ogniu.

Leczo z cukinią i pieczarkami

Krok 8 z 8

Pod koniec duszenia dodać majeranek, paprykę ostrą i bazylię. Doprawić solą i pieprzem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 2

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
J Jolek

Zamiast kiełbasy, kroje parówki w tzw. Diabełki, dzieci uwielbiają.

Winiary
Expert

Jolku, chętnie zjedlibyśmy takie "diabelskie" leczo w Twoim wydaniu :)

B Baba Jaga

w składnikach nie podano kiełbasy a w pkt 4 napisano żeby pokroić... to co z tą kiełbasą ?? :-D

Winiary
Expert

Przepraszamy za pomyłkę - naprawiliśmy błąd. W daniu powinno pojawić się ok. 40-50 dag Twojej ulubionej (proponujemy wiejską lub podwawelską) kiełbasy. :) Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Papryka duszona z cebulą

    Papryka duszona z cebulą

    35 min Łatwy
  • Fasolka szparagowa duszona z papryką i pomidorami

    Fasolka szparagowa duszona z papryką i pomidorami

    40 min Łatwy
  • Leczo z boczniakami i cukinią

    Leczo z boczniakami i cukinią

    55 min Łatwy
  • Leczo z dynią, cukinią i kiełbasą

    Leczo z dynią, cukinią i kiełbasą

    32 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu