Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Leczo z cukinią i pieczarkami
Dodaj do CookBook

Leczo z cukinią i pieczarkami

(13)
51 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest danusia19671
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Pieczarki
1 
Cukinia
1 
Papryka czerwona
1 
Papryka żółta
2 
Pomidory
2 
Cebula
1  dag
Olej
400  g
Dobrej jakości ulubiona kiełbasa (np. podwawelska, podsuszana lub wiejska)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
14.3 g
Wartość energetyczna
410.7 kcal
Tłuszcze
31.9 g
Białko
18.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Leczo można przyrządzać na wiele sposobów. Jednym z nich jest leczo z cukinią i pieczarkami. Takie danie bardzo lubi odgrzewanie i podczas kolejnych dni smakuje tylko lepiej. Warto zrobić je w większym garnku i zamrozić w porcjach - awaryjny, przepyszny obiad będzie w ten sposób zawsze czekał na Ciebie w lodówce.


Przepis na leczo z pieczarkami i cukinią jest na tyle prosty, że z przygotowaniem tej potrawy poradzą sobie nawet początkujący. Należy do tak zwanych dań jednogarnkowych, więc nie trzeba jednocześnie posługiwać się kilkoma palnikami ani skupiać na więcej niż jednej rzeczy.


Przepis na leczo z cukinią i pieczarkami - przepyszny sposób na rozgrzewające danie

Choć jest wiele alternatywnych wersji, leczo przepis tradycyjny z cukinią i pieczarkami należy do najłatwiejszych. Wystarczy pokroić składniki i umieścić w garnku, pamiętając o mieszaniu, żeby potrawa nie przylegała do dna. Nie ma znaczenia, jakim rodzajem płyty grzejnej się posługujesz, przyrządzając przepis na leczo z cukinią i pieczarkami - wychodzi perfekcyjnie i na gazie, i na indukcji. Najważniejsze kwestią jest trzymanie dania na małym ogniu.


Leczo przepis z cukinią i pieczarkami inspirowany jest kuchnią węgierską. Jednak jego obecna forma nieco różni się od pierwowzoru. Węgrzy swój tradycyjny przysmak smażyli na smalcu i doprawiali dużą ilością sproszkowanej papryki. Poza tym inna była forma podania. Leczo serwowano w duecie z daniami mięsnymi, a nie jako samodzielny posiłek. Nie brakuje głosów, że konsystencja i wygląd leczo bardziej niż swój pierwowzór przypomina raczej inną potrawę - francuski klasyk, czyli ratatouille.


Leczo: polecane przepisy na co dzień i od święta

Obecnie leczo z cukinią i pieczarkami podaje się jako danie główne, natomiast w dawniejszych czasach było raczej dodatkiem do mięs. Kolejna ciekawostka? Dziś leczo z cukinią i pieczarkami to przepis dla każdego, ale nie zawsze tak było. Gdy papryka i pomidory były trudno dostępne, przysmak podawano wyłącznie na dworach szlacheckich. Leczo z cukinią i pieczarkami przepis, który przeszedł długą drogę, żeby podbić serca smakoszy na całym świecie. Poniżej znajdziesz dokładne instrukcje, jak przygotować go w odpowiedni sposób.


Leczo można jeść zarówno w wersji łagodnej, jak i pikantnej. To od Ciebie zależy, czy dosypiesz jedynie trochę soli i pieprzu, czy raczej sięgniesz po czosnek i ostrą paprykę, żeby potrawa miała bardziej wyrazisty smak. Wybierz sprawdzony przepis, by przygotować leczo klasyczne lub z według Twojej autorskiej koncepcji.

Przygotowanie

51 min
  • Krok 1

    5 min
    Pieczarki umyj i pokrój w półplastry.
  • Krok 2

    10 min
    Warzywa umyj, wytnij z nich gniazda nasienne i drobno posiekaj.
  • Krok 3

    5 min
    Sparzone pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  • Krok 4

    5 min
    Pokrój drobno kiełbasę.
  • Krok 5

    5 min
    Na tłuszczu przesmaż delikatnie obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz pieczarki.
  • Krok 6

    10 min
    Następnie dodaj kiełbasę, a na samym końcu warzywa.
  • Krok 7

    10 min
    Składniki przełóż do garnka, wlej szklankę (300 ml) zimnej wody i poczekaj aż potrawa się zagotuje często mieszając. Duś na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Jeśli potrawa robi się zbyt gęsta, można dolać więcej wody już w trakcie duszenia.
  • Krok 8

    1 min
    Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem lub innymi przyprawami, które lubisz.
Leczo z cukinią i pieczarkami

Krok 1 z 8

Pieczarki umyj i pokrój w półplastry.

Leczo z cukinią i pieczarkami

Krok 2 z 8

Warzywa umyj, wytnij z nich gniazda nasienne i drobno posiekaj.

Leczo z cukinią i pieczarkami

Krok 3 z 8

Sparzone pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Leczo z cukinią i pieczarkami

Krok 4 z 8

Pokrój drobno kiełbasę.

Leczo z cukinią i pieczarkami

Krok 5 z 8

Na tłuszczu przesmaż delikatnie obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz pieczarki.

Leczo z cukinią i pieczarkami

Krok 6 z 8

Następnie dodaj kiełbasę, a na samym końcu warzywa.

Leczo z cukinią i pieczarkami

Krok 7 z 8

Składniki przełóż do garnka, wlej szklankę (300 ml) zimnej wody i poczekaj aż potrawa się zagotuje często mieszając. Duś na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Jeśli potrawa robi się zbyt gęsta, można dolać więcej wody już w trakcie duszenia.

Leczo z cukinią i pieczarkami

Krok 8 z 8

Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem lub innymi przyprawami, które lubisz.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

3.6 z 5
3.6428571428571
Wszystkich ocen: 14
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
1414
77
33
00
00
44

Opinie

5

Agnieszka

Wyszło mega smaczne! Rozochociłam się i zrobiłam w dużym garnku 😂 ... Trochę zamroziłam trochę w słoiki.... Reszta zniknęła w momencie 😋
Anonim (niezweryfikowany) 08/12/2023-05:27 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 08/17/2023-04:22 CEST
Agnieszka, dziękujemy za opinię. Leczo to jedno z tych dań, które zawsze wychodzi i można je zrobić z tego, co mamy pod ręką. Mrożenie to super sposób na dłuższe przechowywanie gotowych posiłków. Potem tylko chwila i domowy obiad gotowy 😊
4

Mariola

Wyszło przepyszne choć ja dodałam jeszcze czosnek bo lubię ten smak
Anonim (niezweryfikowany) 07/19/2023-11:41 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 07/20/2023-05:22 CEST
Mariola, czosnek to super dodatek do wielu dań. My też bardzo go lubimy. Zaletą leczo jest to, że możesz dodać ulubione składniki albo to, co akurat masz pod ręką. 😊
4

Fifi

W składnikach brak kiełbasy, ale potem mam ją pokroić..
Trudne.... 🤦‍♀️
Anonim (niezweryfikowany) 07/09/2023-01:04 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 07/20/2023-05:21 CEST
Fifi, w składnikach mamy 400 g kiełbasy. Pozdrawiamy! 😊

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Leczo z boczniakami i cukinią

    Leczo z boczniakami i cukinią

    55 min Łatwy
  • Leczo z dynią

    Leczo z dynią

    11 min Średni
  • Leczo z cukinią i chorizo

    Leczo z cukinią i chorizo

    27 min Średni
  • Leczo z kurczakiem

    Leczo z kurczakiem

    41 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu