Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
90 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
90 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
18.9g / 17%
Węglowodany
17.7g / 17%
Tłuszcze
32.3g / 66%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Leczo z cukinią i pieczarkami

+

Leczo z cukinią i pieczarkami

Wróć

Leczo z cukinią i pieczarkami

(11)
1 godz 2 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest danusia19671
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Pieczarki
1 
Cukinia
1 
Papryka czerwona
1 
Papryka żółta
2 
Pomidory
2 
Cebula
1  szczypta
Sól
1  łyżeczka
Papryka ostra mielona
1  szczypta
Pieprz
1  łyżka
Majeranek
1  łyżeczka
Bazylia
1  dag
Olej
1.5  łyżeczek
Koncentrat pomidorowy
400  g
Dobrej jakości ulubiona kiełbasa (np. podwawelska, podsuszana lub wiejska)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
18.85 g
Węglowodany
17.73 g
Tłuszcze
32.26 g
Wartość energetyczna
426.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Leczo można przyrządzać na wiele sposobów. Jednym z nich jest leczo z cukinią i pieczarkami. Takie danie bardzo lubi odgrzewanie i podczas kolejnych dni smakuje tylko lepiej. Warto zrobić je w większym garnku i zamrozić w porcjach - awaryjny, przepyszny obiad będzie w ten sposób zawsze czekał na Ciebie w lodówce.

Przygotowanie

62 min
  • Krok 1

    10 min
    Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w półplastry.
  • Krok 2

    10 min
    Warzywa umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić.
  • Krok 3

    5 min
    Pomidory sparzyć, usunąć skórkę, pokroić w kostkę.
  • Krok 4

    5 min
    Kiełbasę pokroić w kostkę.
  • Krok 5

    7 min
    Na tłuszczu przesmażyć obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki.
  • Krok 6

    10 min
    Następnie podsmażyć kiełbasę, a na samym końcu warzywa.
  • Krok 7

    10 min
    Składniki przełożyć do garnka, wlać szklankę gotowanej wody, dodać koncentrat pomidorowy, dusić na wolnym ogniu.
  • Krok 8

    5 min
    Pod koniec duszenia dodać majeranek, paprykę ostrą i bazylię. Doprawić solą i pieprzem.
Leczo z cukinią i pieczarkami

Krok 1 z 8

Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w półplastry.

Leczo z cukinią i pieczarkami

Krok 2 z 8

Warzywa umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić.

Leczo z cukinią i pieczarkami

Krok 3 z 8

Pomidory sparzyć, usunąć skórkę, pokroić w kostkę.

Leczo z cukinią i pieczarkami

Krok 4 z 8

Kiełbasę pokroić w kostkę.

Leczo z cukinią i pieczarkami

Krok 5 z 8

Na tłuszczu przesmażyć obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki.

Leczo z cukinią i pieczarkami

Krok 6 z 8

Następnie podsmażyć kiełbasę, a na samym końcu warzywa.

Leczo z cukinią i pieczarkami

Krok 7 z 8

Składniki przełożyć do garnka, wlać szklankę gotowanej wody, dodać koncentrat pomidorowy, dusić na wolnym ogniu.

Leczo z cukinią i pieczarkami

Krok 8 z 8

Pod koniec duszenia dodać majeranek, paprykę ostrą i bazylię. Doprawić solą i pieprzem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 2

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
J Jolek

Zamiast kiełbasy, kroje parówki w tzw. Diabełki, dzieci uwielbiają.

Winiary
Expert

Jolku, chętnie zjedlibyśmy takie "diabelskie" leczo w Twoim wydaniu :)

B Baba Jaga

w składnikach nie podano kiełbasy a w pkt 4 napisano żeby pokroić... to co z tą kiełbasą ?? :-D

Winiary
Expert

Przepraszamy za pomyłkę - naprawiliśmy błąd. W daniu powinno pojawić się ok. 40-50 dag Twojej ulubionej (proponujemy wiejską lub podwawelską) kiełbasy. :) Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Papryka duszona z cebulą

    35 min Łatwy
  • Leczo z boczniakami i cukinią

    55 min Łatwy
  • Leczo z dynią, cukinią i kiełbasą

    32 min Łatwy
  • Leczo z patisonami i kolorową cukinią

    1 godz 15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu