Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kuchnia węgierska - kategoria top

Przepisy na pyszne dania kuchni węgierskiej

Główną przyprawą kuchni węgierskiej jest suszona papryka, będąca podstawowym składnikiem wielu wyśmienitych potraw. Sprawdź, które z tradycyjnych przepisów węgierskich staną się hitem w twoim domu. 

Przepisy 17

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

2 godz 5 min Łatwy
Bogracz gulasz

Bogracz gulasz

65 ze 100
1 godz 20 min Łatwy
Węgierska zupa gulaszowa – bogracz z kociołka

Węgierska zupa gulaszowa – bogracz z kociołka

3 godz 6 min Trudny
Gulasz węgierski

Gulasz węgierski

75 ze 100
13 godz 15 min Łatwy
Leczo z parówkami i papryką

Leczo z parówkami i papryką

65 ze 100
14 min Łatwy
Zupa węgierska

Zupa węgierska

55 min Łatwy
Węgierska zupa rybna z papryką i sumem

Węgierska zupa rybna z papryką i sumem

40 min Łatwy
Zupa bogracz

Zupa bogracz

46 min Łatwy
Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

1 godz 47 min Średni
Zupa krem z papryki i jabłek

Zupa krem z papryki i jabłek

1 godz 9 min Łatwy
Langosz przepis podstawowy

Langosz przepis podstawowy

55 ze 100
1 godz 20 min Łatwy
Zupa gulaszowa węgierska na boczku

Zupa gulaszowa węgierska na boczku

2 godz 19 min Średni
Sos węgierski

Sos węgierski

55 min Łatwy
Gulasz węgierski z pieczarkami

Gulasz węgierski z pieczarkami

80 ze 100
1 godz 26 min Średni
Myggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa

Myggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa

1 godz 29 min Średni
Węgierska zupa rybna halászlé

Węgierska zupa rybna halászlé

5 godz Średni
Gulasz wieprzowy z kluskami

Gulasz wieprzowy z kluskami

100 ze 100
4 godz 12 min Łatwy

Wyśmienita zupa gulaszowa 

Mocną stroną kuchni węgierskiej są proste w przygotowaniu dania jednogarnkowe, bazujące na kawałkach mięsa, aktualnie dostępnych warzywach oraz przyprawach. Do takich potraw należy zupa gulaszowa (bogracz), dawniej przygotowywana w metalowym kociołku, zawieszanym nad ogniskiem. Podstawą dania jest mięso wołowe (np. udziec, pręga) oraz pokrojone w grubą kostkę jarzyny. Smaku zupie nadają duża ilość mielonej papryki, koncentrat pomidorowy, pieprz oraz łyżka kwaśnej śmietany, kładziona na powierzchni bogracza tuż przed podaniem. 

Aromatyczne leczo 

Choć leczo jest typowo węgierską potrawą, ze względu na wyśmienity smak i łatwość przyrządzania szybko stało się popularne w wielu częściach Europy. Na Węgrzech najczęściej jest sporządzone jedynie z warzyw i stanowi dodatek do mięs, np. kotletów schabowych. W Polsce częściej przygotowywane jest jako samodzielna potrawa jednogarnkowa z dodatkiem plastrów podsmażonej kiełbasy oraz kawałków boczku. Pełne aromatu i warzyw leczo ma właściwości rozgrzewające, dlatego  najlepiej smakuje w jesienne czy zimowe popołudnia. 

Halászlé – zupa wyjątkowa 

Przygotowywana w kociołku zupa rybna od stuleci jest narodową potrawą Węgier. Kawałki ryb (np. karp, miruna, dorsz) wraz z podsmażoną cebulką, ziemniakami, chili oraz kolorowymi paprykami po krótkim gotowaniu w bulionie nabierają absolutnie niesamowitego smaku. Aby go dopełnić, wystarczy dodać pomidory lub passatę, a przed podaniem udekorować dużą ilością siekanej natki pietruszki. Tradycyjnie zupę rybną na Węgrzech podaje się ze świeżym pieczywem, np. razowym. 

Langosz – prawdziwy rarytas 

Wśród wielu charakterystycznych dla Węgier dań prawdziwą specjalnością są langosze – niewielkich rozmiarów placki drożdżowe (często z dodatkiem gotowanych i utłuczonych na purée ziemniaków) smażone na głębokim tłuszczu. W wersji tradycyjnej podawane są z czosnkiem lub masłem czosnkowym, jednak doskonale smakują również z dodatkiem tartego żółtego sera, kawałków szynki, cebulą, a nawet w wersji na słodko – z łyżką śmietany i cukrem. Pycha! 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu