Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa krem z papryki i jabłek
Zupa krem z papryki i jabłek
Dodaj do CookBook

Zupa krem z papryki i jabłek

(0)
1 godz 9 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Biała cebula
1 
Czerwona cebula
3  ząbków
Czosnek
1  kawałek
2 cm kawałek papryczki chilli
2 
Czerwona Papryka
2 
Żółte papryki lub 3 papryki odmiany węgierskiej
1 
Papryka pomarańczowa
2 
Jabłka
8 
Średniej wielkości pomidory
0.2  szklanka
Sok z 1/2 pomarańczy
3  łyżek
Masło
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
0.5  łyżeczka
Kurkuma
50  g
Orzechy
trochę
Świeża zielona pietruszka
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
33.3 g
Wartość energetyczna
275.1 kcal
Tłuszcze
15.1 g
Białko
6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pod koniec lata sięgam po to, co wszystko aktualnie najbardziej dojrzałe, najczerwieńsze i najsłodsze. Papryki wyglądają na wyjątkowo rumiane. Są też już nowe jabłka! Och, jakie soczyste!

Wszystko to kroję drobno i długo duszę na maleńkim, ledwo tlącym się ogniku. Niech smaki uwalniają się powoli. Zupa krem z papryki i jabłek to intensywna warzywno – owocowa słodycz. Jeśli chcesz zamknąć lato w słoiku, ugotuj więcej zupy i miej na pierwszy tydzień września.

Z podanych proporcji przygotujesz ok. 4 porcji zupy.

Przygotowanie

69 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebule i czosnek obierz i pokrój w drobniutką kosteczkę.
  • Krok 2

    3 min
    Papryczkę chilli posiekaj.
  • Krok 3

    1 min
    Na dnie dużego garnka (lub w woku – lubię w nim dusić warzywa) rozgrzej masło.
  • Krok 4

    5 min
    Na rozgrzane masło wrzuć posiekane warzywa, zeszklij na małym ogniu.
  • Krok 5

    5 min
    W międzyczasie umyj i wydrąż papryki. Pokrój je w cieniutkie paseczki, a następnie w kosteczkę. Dodaj do zeszklonych już warzyw.
  • Krok 6

    15 min
    Dosyp gałkę muszkatołową i kurkumę, wymieszaj. Całość chwilkę przesmaż. Następnie podlej wodą i duś na małym ogniu.
  • Krok 7

    10 min
    Pomidory umyj, pokrój w kostkę. Jabłka obierz, utrzyj na tarce na grubych oczkach. Przygotowane produkty dodaj do zupy po około 25 minutach od dorzucenia papryki. Dolej wody – do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Krok 8

    20 min
    Całość gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez kolejne 20 minut. Część wody może jeszcze odparować, dlatego być może trzeba będzie dodać jej jeszcze więcej.
  • Krok 9

    1 min
    Kiedy warzywa zmiękną i zaczną się rozpadać, dopraw zupę solą i pieprzem.
  • Krok 10

    3 min
    Na koniec całość zmiksuj. Możesz zmiksować jedynie delikatnie i zostawić wyczuwalne kawałki warzyw, w zależności od preferencji smakowych.
  • Krok 11

    1 min
    Zupę podawaj z posiekanymi orzechami i zieloną pietruszką.
Zupa krem z papryki i jabłek

Krok 1 z 11

Cebule i czosnek obierz i pokrój w drobniutką kosteczkę.

Zupa krem z papryki i jabłek

Krok 2 z 11

Papryczkę chilli posiekaj.

Zupa krem z papryki i jabłek

Krok 3 z 11

Na dnie dużego garnka (lub w woku – lubię w nim dusić warzywa) rozgrzej masło.

Zupa krem z papryki i jabłek

Krok 4 z 11

Na rozgrzane masło wrzuć posiekane warzywa, zeszklij na małym ogniu.

Zupa krem z papryki i jabłek

Krok 5 z 11

W międzyczasie umyj i wydrąż papryki. Pokrój je w cieniutkie paseczki, a następnie w kosteczkę. Dodaj do zeszklonych już warzyw.

Zupa krem z papryki i jabłek

Krok 6 z 11

Dosyp gałkę muszkatołową i kurkumę, wymieszaj. Całość chwilkę przesmaż. Następnie podlej wodą i duś na małym ogniu.

Zupa krem z papryki i jabłek

Krok 7 z 11

Pomidory umyj, pokrój w kostkę. Jabłka obierz, utrzyj na tarce na grubych oczkach. Przygotowane produkty dodaj do zupy po około 25 minutach od dorzucenia papryki. Dolej wody – do uzyskania pożądanej konsystencji.

Zupa krem z papryki i jabłek

Krok 8 z 11

Całość gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez kolejne 20 minut. Część wody może jeszcze odparować, dlatego być może trzeba będzie dodać jej jeszcze więcej.

Zupa krem z papryki i jabłek

Krok 9 z 11

Kiedy warzywa zmiękną i zaczną się rozpadać, dopraw zupę solą i pieprzem.

Zupa krem z papryki i jabłek

Krok 10 z 11

Na koniec całość zmiksuj. Możesz zmiksować jedynie delikatnie i zostawić wyczuwalne kawałki warzyw, w zależności od preferencji smakowych.

Zupa krem z papryki i jabłek

Krok 11 z 11

Zupę podawaj z posiekanymi orzechami i zieloną pietruszką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Kuchnia węgierska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    1 godz 12 min Średni
  • Zupa porowa z ziemniakami

    Zupa porowa z ziemniakami

    36 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa węgierska

    Zupa węgierska

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu