Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z papryki i jabłek

0
1 godz 9 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Biała cebula
1 
Czerwona cebula
3  ząbków
1  kawałek
2 cm kawałek papryczki chilli
2 
Czerwona Papryka
2 
Żółte papryki lub 3 papryki odmiany węgierskiej
1 
Papryka pomarańczowa
2 
8 
Średniej wielkości pomidory
0.2  szklanka
Sok z 1/2 pomarańczy
3  łyżek
Masło
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
0.5  łyżeczka
Kurkuma
50  g
Orzechy
trochę
Świeża zielona pietruszka
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.95 g
Węglowodany
33.3 g
Tłuszcze
15.08 g
Wartość energetyczna
275.13 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

69 min
Krok 1
5 min
Cebule i czosnek obierz i pokrój w drobniutką kosteczkę.
Krok 2
3 min
Papryczkę chilli posiekaj.
Krok 3
1 min
Na dnie dużego garnka (lub w woku – lubię w nim dusić warzywa) rozgrzej masło.
Krok 4
5 min
Na rozgrzane masło wrzuć posiekane warzywa, zeszklij na małym ogniu.
Krok 5
5 min
W międzyczasie umyj i wydrąż papryki. Pokrój je w cieniutkie paseczki, a następnie w kosteczkę. Dodaj do zeszklonych już warzyw.
Krok 6
15 min
Dosyp gałkę muszkatołową i kurkumę, wymieszaj. Całość chwilkę przesmaż. Następnie podlej wodą i duś na małym ogniu.
Krok 7
10 min
Pomidory umyj, pokrój w kostkę. Jabłka obierz, utrzyj na tarce na grubych oczkach. Przygotowane produkty dodaj do zupy po około 25 minutach od dorzucenia papryki. Dolej wody – do uzyskania pożądanej konsystencji.
Krok 8
20 min
Całość gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez kolejne 20 minut. Część wody może jeszcze odparować, dlatego być może trzeba będzie dodać jej jeszcze więcej.
Krok 9
1 min
Kiedy warzywa zmiękną i zaczną się rozpadać, dopraw zupę solą i pieprzem.
Krok 10
3 min
Na koniec całość zmiksuj. Możesz zmiksować jedynie delikatnie i zostawić wyczuwalne kawałki warzyw, w zależności od preferencji smakowych.
Krok 11
1 min
Zupę podawaj z posiekanymi orzechami i zieloną pietruszką.
Zupa krem z papryki i jabłek

Krok 1 z 11

Cebule i czosnek obierz i pokrój w drobniutką kosteczkę.

Zupa krem z papryki i jabłek

Krok 2 z 11

Papryczkę chilli posiekaj.

Zupa krem z papryki i jabłek

Krok 3 z 11

Na dnie dużego garnka (lub w woku – lubię w nim dusić warzywa) rozgrzej masło.

Zupa krem z papryki i jabłek

Krok 4 z 11

Na rozgrzane masło wrzuć posiekane warzywa, zeszklij na małym ogniu.

Zupa krem z papryki i jabłek

Krok 5 z 11

W międzyczasie umyj i wydrąż papryki. Pokrój je w cieniutkie paseczki, a następnie w kosteczkę. Dodaj do zeszklonych już warzyw.

Zupa krem z papryki i jabłek

Krok 6 z 11

Dosyp gałkę muszkatołową i kurkumę, wymieszaj. Całość chwilkę przesmaż. Następnie podlej wodą i duś na małym ogniu.

Zupa krem z papryki i jabłek

Krok 7 z 11

Pomidory umyj, pokrój w kostkę. Jabłka obierz, utrzyj na tarce na grubych oczkach. Przygotowane produkty dodaj do zupy po około 25 minutach od dorzucenia papryki. Dolej wody – do uzyskania pożądanej konsystencji.

Zupa krem z papryki i jabłek

Krok 8 z 11

Całość gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez kolejne 20 minut. Część wody może jeszcze odparować, dlatego być może trzeba będzie dodać jej jeszcze więcej.

Zupa krem z papryki i jabłek

Krok 9 z 11

Kiedy warzywa zmiękną i zaczną się rozpadać, dopraw zupę solą i pieprzem.

Zupa krem z papryki i jabłek

Krok 10 z 11

Na koniec całość zmiksuj. Możesz zmiksować jedynie delikatnie i zostawić wyczuwalne kawałki warzyw, w zależności od preferencji smakowych.

Zupa krem z papryki i jabłek

Krok 11 z 11

Zupę podawaj z posiekanymi orzechami i zieloną pietruszką.

Pod koniec lata sięgam po to, co wszystko aktualnie najbardziej dojrzałe, najczerwieńsze i najsłodsze. Papryki wyglądają na wyjątkowo rumiane. Są też już nowe jabłka! Och, jakie soczyste!

Wszystko to kroję drobno i długo duszę na maleńkim, ledwo tlącym się ogniku. Niech smaki uwalniają się powoli. Zupa krem z papryki i jabłek to intensywna warzywno – owocowa słodycz. Jeśli chcesz zamknąć lato w słoiku, ugotuj więcej zupy i miej na pierwszy tydzień września.

Z podanych proporcji przygotujesz ok. 4 porcji zupy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika