Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa krem z papryki i jabłek
Zupa krem z papryki i jabłek
Zupa krem z papryki i jabłek

Zupa krem z papryki i jabłek

(0)
1 godz 9 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Biała cebula
1 
Czerwona cebula
3  ząbków
Czosnek
1  kawałek
2 cm kawałek papryczki chilli
2 
Czerwona Papryka
2 
Żółte papryki lub 3 papryki odmiany węgierskiej
1 
Papryka pomarańczowa
2 
Jabłka
8 
Średniej wielkości pomidory
0.2  szklanka
Sok z 1/2 pomarańczy
3  łyżek
Masło
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
0.5  łyżeczka
Kurkuma
50  g
Orzechy
trochę
Świeża zielona pietruszka
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.95 g
Węglowodany
33.3 g
Tłuszcze
15.08 g
Wartość energetyczna
275.13 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pod koniec lata sięgam po to, co wszystko aktualnie najbardziej dojrzałe, najczerwieńsze i najsłodsze. Papryki wyglądają na wyjątkowo rumiane. Są też już nowe jabłka! Och, jakie soczyste!

Wszystko to kroję drobno i długo duszę na maleńkim, ledwo tlącym się ogniku. Niech smaki uwalniają się powoli. Zupa krem z papryki i jabłek to intensywna warzywno – owocowa słodycz. Jeśli chcesz zamknąć lato w słoiku, ugotuj więcej zupy i miej na pierwszy tydzień września.

Z podanych proporcji przygotujesz ok. 4 porcji zupy.

Przygotowanie

69 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebule i czosnek obierz i pokrój w drobniutką kosteczkę.
  • Krok 2

    3 min
    Papryczkę chilli posiekaj.
  • Krok 3

    1 min
    Na dnie dużego garnka (lub w woku – lubię w nim dusić warzywa) rozgrzej masło.
  • Krok 4

    5 min
    Na rozgrzane masło wrzuć posiekane warzywa, zeszklij na małym ogniu.
  • Krok 5

    5 min
    W międzyczasie umyj i wydrąż papryki. Pokrój je w cieniutkie paseczki, a następnie w kosteczkę. Dodaj do zeszklonych już warzyw.
  • Krok 6

    15 min
    Dosyp gałkę muszkatołową i kurkumę, wymieszaj. Całość chwilkę przesmaż. Następnie podlej wodą i duś na małym ogniu.
  • Krok 7

    10 min
    Pomidory umyj, pokrój w kostkę. Jabłka obierz, utrzyj na tarce na grubych oczkach. Przygotowane produkty dodaj do zupy po około 25 minutach od dorzucenia papryki. Dolej wody – do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Krok 8

    20 min
    Całość gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez kolejne 20 minut. Część wody może jeszcze odparować, dlatego być może trzeba będzie dodać jej jeszcze więcej.
  • Krok 9

    1 min
    Kiedy warzywa zmiękną i zaczną się rozpadać, dopraw zupę solą i pieprzem.
  • Krok 10

    3 min
    Na koniec całość zmiksuj. Możesz zmiksować jedynie delikatnie i zostawić wyczuwalne kawałki warzyw, w zależności od preferencji smakowych.
  • Krok 11

    1 min
    Zupę podawaj z posiekanymi orzechami i zieloną pietruszką.
Zupa krem z papryki i jabłek

Krok 1 z 11

Cebule i czosnek obierz i pokrój w drobniutką kosteczkę.

Zupa krem z papryki i jabłek

Krok 2 z 11

Papryczkę chilli posiekaj.

Zupa krem z papryki i jabłek

Krok 3 z 11

Na dnie dużego garnka (lub w woku – lubię w nim dusić warzywa) rozgrzej masło.

Zupa krem z papryki i jabłek

Krok 4 z 11

Na rozgrzane masło wrzuć posiekane warzywa, zeszklij na małym ogniu.

Zupa krem z papryki i jabłek

Krok 5 z 11

W międzyczasie umyj i wydrąż papryki. Pokrój je w cieniutkie paseczki, a następnie w kosteczkę. Dodaj do zeszklonych już warzyw.

Zupa krem z papryki i jabłek

Krok 6 z 11

Dosyp gałkę muszkatołową i kurkumę, wymieszaj. Całość chwilkę przesmaż. Następnie podlej wodą i duś na małym ogniu.

Zupa krem z papryki i jabłek

Krok 7 z 11

Pomidory umyj, pokrój w kostkę. Jabłka obierz, utrzyj na tarce na grubych oczkach. Przygotowane produkty dodaj do zupy po około 25 minutach od dorzucenia papryki. Dolej wody – do uzyskania pożądanej konsystencji.

Zupa krem z papryki i jabłek

Krok 8 z 11

Całość gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez kolejne 20 minut. Część wody może jeszcze odparować, dlatego być może trzeba będzie dodać jej jeszcze więcej.

Zupa krem z papryki i jabłek

Krok 9 z 11

Kiedy warzywa zmiękną i zaczną się rozpadać, dopraw zupę solą i pieprzem.

Zupa krem z papryki i jabłek

Krok 10 z 11

Na koniec całość zmiksuj. Możesz zmiksować jedynie delikatnie i zostawić wyczuwalne kawałki warzyw, w zależności od preferencji smakowych.

Zupa krem z papryki i jabłek

Krok 11 z 11

Zupę podawaj z posiekanymi orzechami i zieloną pietruszką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Kuchnia węgierska
  • Obiad
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa marchewkowa z imbirem i curry oraz z grzankami ziołowymi

    Zupa marchewkowa z imbirem i curry oraz z grzankami ziołowymi

    45 min Łatwy
  • Rosół z makaronem

    Rosół z makaronem

    1 godz 1 min Łatwy
  • Zupa marchewkowa z imbirem

    Zupa marchewkowa z imbirem

    34 min Łatwy
  • Zupa szpinakowa krem

    Zupa szpinakowa krem

    20 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu