
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł



Zupa krem z papryki i jabłek

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Wszystko to kroję drobno i długo duszę na maleńkim, ledwo tlącym się ogniku. Niech smaki uwalniają się powoli. Zupa krem z papryki i jabłek to intensywna warzywno – owocowa słodycz. Jeśli chcesz zamknąć lato w słoiku, ugotuj więcej zupy i miej na pierwszy tydzień września.
Z podanych proporcji przygotujesz ok. 4 porcji zupy.
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
3 minKrok 3
1 minKrok 4
5 minKrok 5
5 minKrok 6
15 minKrok 7
10 minKrok 8
20 minKrok 9
1 minKrok 10
3 minKrok 11
1 min
Krok 1 z 11
Cebule i czosnek obierz i pokrój w drobniutką kosteczkę.

Krok 2 z 11
Papryczkę chilli posiekaj.

Krok 3 z 11
Na dnie dużego garnka (lub w woku – lubię w nim dusić warzywa) rozgrzej masło.

Krok 4 z 11
Na rozgrzane masło wrzuć posiekane warzywa, zeszklij na małym ogniu.

Krok 5 z 11
W międzyczasie umyj i wydrąż papryki. Pokrój je w cieniutkie paseczki, a następnie w kosteczkę. Dodaj do zeszklonych już warzyw.

Krok 6 z 11
Dosyp gałkę muszkatołową i kurkumę, wymieszaj. Całość chwilkę przesmaż. Następnie podlej wodą i duś na małym ogniu.

Krok 7 z 11
Pomidory umyj, pokrój w kostkę. Jabłka obierz, utrzyj na tarce na grubych oczkach. Przygotowane produkty dodaj do zupy po około 25 minutach od dorzucenia papryki. Dolej wody – do uzyskania pożądanej konsystencji.

Krok 8 z 11
Całość gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez kolejne 20 minut. Część wody może jeszcze odparować, dlatego być może trzeba będzie dodać jej jeszcze więcej.

Krok 9 z 11
Kiedy warzywa zmiękną i zaczną się rozpadać, dopraw zupę solą i pieprzem.

Krok 10 z 11
Na koniec całość zmiksuj. Możesz zmiksować jedynie delikatnie i zostawić wyczuwalne kawałki warzyw, w zależności od preferencji smakowych.

Krok 11 z 11
Zupę podawaj z posiekanymi orzechami i zieloną pietruszką.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0