Zupa bogracz
46min
Łatwy
2 kostek
600 g
Udziec wołowy
600 g
Ziemniaki
2
Cebula
1
Marchewka
1 pęczek
Natka pietruszki
1
Korzeń pietruszki
.
Wartości odżywcze
Białko
36.62 g
Węglowodany
28.73 g
Tłuszcze
6.74 g
Wartość energetyczna
320.53 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
46 min
Krok 1
10 min
Umyte mięso i warzywa pokrój w kostkę.
Krok 2
15 min
Mięso i cebulę duś z Kostką mięsną.
Krok 3
5 min
Kiedy jest już w połowie miękkie, dodaj pozostałe warzywa i dolej tyle wody, aby je przykryła, i dalej gotuj.
Krok 4
15 min
Przypraw pozostałą Kostką mięsną i przyprawą ZIARENKA SMAKU, gotuj do miękkości.
Krok 5
1 min
Podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki.
Tradycyjna węgierska bogracz, gotowana nad ogniskiem w specjalnym kociołku (o tej samej nazwie), przez rolników i pasterzy. W smaku przypomina nieco nasz polski „gulasz”, bo wołowe mięso przed dodaniem do zupy podsmaża się z cebulą, a potem zazwyczaj jeszcze krótko z dodatkiem warzyw (marchewki, pietruszki i ziemniaków). Doskonała na Kostce Mięsnej WINIARY, która pogłębia jej charakterystyczny smak i aromat. Zazwyczaj podawana jest z pajdą wiejskiego chleba; często traktowana jako pożywny, jednodaniowy obiad.
Komentarze 0