Węgierska zupa rybna z papryką i sumem
40min
Łatwy
0.5
Czerwona Papryka
0.5
Biała cebula
1
Mała marchewka
1
lekko czubata łyżeczka
Słodka papryka
1
szczypta
Ostra papryka
600
ml
Bulion warzywny
1
Pomidor
trochę
Sól do smaku
1
szczypta
Pieprz do smaku
1
filet
Filet z suma bez skóry 260g
1
ząbek
trochę
Olej roślinny do smażenia
.
Wartości odżywcze
Białko
15.5 g
Węglowodany
13.22 g
Tłuszcze
8.18 g
Wartość energetyczna
183.01 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
40 min
Krok 1
1 min
Paprykę kroimy w wąskie i niezbyt długie paski, cebulę w piórka.
Krok 2
1 min
Marchew obieramy i ucieramy na tarce o najmniejszych oczkach.
Krok 3
3 min
W głębokiej patelni rozgrzewamy olej roślinny i wrzucamy paprykę z cebulą i marchewką.
Krok 4
10 min
Dusimy około 10 minut i na koniec dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę ( lub pokrojony w drobną kostkę ) oraz paprykę słodką i ostrą.
Krok 5
10 min
Zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 10 minut.
Krok 6
3 min
Z pomidora usuwamy skórkę i kroimy go w kostkę. Rybę kroimy w równą kostkę.
Krok 7
12 min
Do węgierskiej zupy rybnej dodajemy rybę i gotujemy kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Jakiś czas temu miałam okazję zjeść halászlé, czyli węgierską zupę rybną, którą gotuje się na wywarze z ryb słodkowodnych. Zazwyczaj dodaje się do niej karpia i ta ryba stanowi bazę zupy. Uzupełnieniem może być zaś sum. Mięso tej ryby nie rozpada się w trakcie gotowania. W węgierskiej zupie rybnej dominuje smak papryki. Jeśli więc lubicie paprykę, to z pewnością ta zupa rybna przypadnie Wam do gustu. Postanowiłam przygotować swoją wersję węgierskiej zupy rybnej, inspirując się przepisem na halászlé. Zupę ugotowałam na wywarze warzywnym z dodatkiem świeżej papryki, cebuli i czosnku. Sum w połączeniu z papryką smakował rewelacyjnie!
Komentarze 0