Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Węgierska zupa rybna z papryką i sumem

Węgierska zupa rybna z papryką i sumem

(0)
40min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5 
Czerwona Papryka
0.5 
Biała cebula
1 
Mała marchewka
1  lekko czubata łyżeczka
Słodka papryka
1  szczypta
Ostra papryka
600  ml
Bulion warzywny
1 
Pomidor
trochę
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
1  filet
Filet z suma bez skóry 260g
1  ząbek
Czosnek
trochę
Olej roślinny do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.5 g
Węglowodany
13.22 g
Tłuszcze
8.18 g
Wartość energetyczna
183.01 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jakiś czas temu miałam okazję zjeść halászlé, czyli węgierską zupę rybną, którą gotuje się na wywarze z ryb słodkowodnych. Zazwyczaj dodaje się do niej karpia i ta ryba stanowi bazę zupy. Uzupełnieniem może być zaś sum. Mięso tej ryby nie rozpada się w trakcie gotowania. W węgierskiej zupie rybnej dominuje smak papryki. Jeśli więc lubicie paprykę, to z pewnością ta zupa rybna przypadnie Wam do gustu. Postanowiłam przygotować swoją wersję węgierskiej zupy rybnej, inspirując się przepisem na halászlé. Zupę ugotowałam na wywarze warzywnym z dodatkiem świeżej papryki, cebuli i czosnku. Sum w połączeniu z papryką smakował rewelacyjnie!

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    1 min
    Paprykę kroimy w wąskie i niezbyt długie paski, cebulę w piórka.
  • Krok 2

    1 min
    Marchew obieramy i ucieramy na tarce o najmniejszych oczkach.
  • Krok 3

    3 min
    W głębokiej patelni rozgrzewamy olej roślinny i wrzucamy paprykę z cebulą i marchewką.
  • Krok 4

    10 min
    Dusimy około 10 minut i na koniec dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę ( lub pokrojony w drobną kostkę ) oraz paprykę słodką i ostrą.
  • Krok 5

    10 min
    Zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 10 minut.
  • Krok 6

    3 min
    Z pomidora usuwamy skórkę i kroimy go w kostkę. Rybę kroimy w równą kostkę.
  • Krok 7

    12 min
    Do węgierskiej zupy rybnej dodajemy rybę i gotujemy kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Węgierska zupa rybna z papryką i sumem

Krok 1 z 7

Paprykę kroimy w wąskie i niezbyt długie paski, cebulę w piórka.

Węgierska zupa rybna z papryką i sumem

Krok 2 z 7

Marchew obieramy i ucieramy na tarce o najmniejszych oczkach.

Węgierska zupa rybna z papryką i sumem

Krok 3 z 7

W głębokiej patelni rozgrzewamy olej roślinny i wrzucamy paprykę z cebulą i marchewką.

Węgierska zupa rybna z papryką i sumem

Krok 4 z 7

Dusimy około 10 minut i na koniec dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę ( lub pokrojony w drobną kostkę ) oraz paprykę słodką i ostrą.

Węgierska zupa rybna z papryką i sumem

Krok 5 z 7

Zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 10 minut.

Węgierska zupa rybna z papryką i sumem

Krok 6 z 7

Z pomidora usuwamy skórkę i kroimy go w kostkę. Rybę kroimy w równą kostkę.

Węgierska zupa rybna z papryką i sumem

Krok 7 z 7

Do węgierskiej zupy rybnej dodajemy rybę i gotujemy kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia węgierska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa a’la leczo z kiełbasą

    Zupa a’la leczo z kiełbasą

    2 godz 16 min Średni
  • Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

    Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

    46 min Średni
  • Tomato bisque z pieczoną papryką

    Tomato bisque z pieczoną papryką

    1 godz 42 min Średni
  • Zupa tex-mex

    Zupa tex-mex

    50 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu