Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Węgierska zupa rybna z papryką i sumem

0
40min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5 
Czerwona Papryka
0.5 
Biała cebula
1 
Mała marchewka
1  lekko czubata łyżeczka
Słodka papryka
1  szczypta
Ostra papryka
600  ml
Bulion warzywny
1 
Pomidor
trochę
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
1  filet
Filet z suma bez skóry 260g
1  ząbek
trochę
Olej roślinny do smażenia

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.5 g
Węglowodany
13.22 g
Tłuszcze
8.18 g
Wartość energetyczna
183.01 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
1 min
Paprykę kroimy w wąskie i niezbyt długie paski, cebulę w piórka.
Krok 2
1 min
Marchew obieramy i ucieramy na tarce o najmniejszych oczkach.
Krok 3
3 min
W głębokiej patelni rozgrzewamy olej roślinny i wrzucamy paprykę z cebulą i marchewką.
Krok 4
10 min
Dusimy około 10 minut i na koniec dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę ( lub pokrojony w drobną kostkę ) oraz paprykę słodką i ostrą.
Krok 5
10 min
Zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 10 minut.
Krok 6
3 min
Z pomidora usuwamy skórkę i kroimy go w kostkę. Rybę kroimy w równą kostkę.
Krok 7
12 min
Do węgierskiej zupy rybnej dodajemy rybę i gotujemy kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Węgierska zupa rybna z papryką i sumem

Krok 1 z 7

Paprykę kroimy w wąskie i niezbyt długie paski, cebulę w piórka.

Węgierska zupa rybna z papryką i sumem

Krok 2 z 7

Marchew obieramy i ucieramy na tarce o najmniejszych oczkach.

Węgierska zupa rybna z papryką i sumem

Krok 3 z 7

W głębokiej patelni rozgrzewamy olej roślinny i wrzucamy paprykę z cebulą i marchewką.

Węgierska zupa rybna z papryką i sumem

Krok 4 z 7

Dusimy około 10 minut i na koniec dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę ( lub pokrojony w drobną kostkę ) oraz paprykę słodką i ostrą.

Węgierska zupa rybna z papryką i sumem

Krok 5 z 7

Zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 10 minut.

Węgierska zupa rybna z papryką i sumem

Krok 6 z 7

Z pomidora usuwamy skórkę i kroimy go w kostkę. Rybę kroimy w równą kostkę.

Węgierska zupa rybna z papryką i sumem

Krok 7 z 7

Do węgierskiej zupy rybnej dodajemy rybę i gotujemy kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Jakiś czas temu miałam okazję zjeść halászlé, czyli węgierską zupę rybną, którą gotuje się na wywarze z ryb słodkowodnych. Zazwyczaj dodaje się do niej karpia i ta ryba stanowi bazę zupy. Uzupełnieniem może być zaś sum. Mięso tej ryby nie rozpada się w trakcie gotowania. W węgierskiej zupie rybnej dominuje smak papryki. Jeśli więc lubicie paprykę, to z pewnością ta zupa rybna przypadnie Wam do gustu. Postanowiłam przygotować swoją wersję węgierskiej zupy rybnej, inspirując się przepisem na halászlé. Zupę ugotowałam na wywarze warzywnym z dodatkiem świeżej papryki, cebuli i czosnku. Sum w połączeniu z papryką smakował rewelacyjnie!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika