Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jakiś czas temu miałam okazję zjeść halászlé, czyli węgierską zupę rybną, którą gotuje się na wywarze z ryb słodkowodnych. Zazwyczaj dodaje się do niej karpia i ta ryba stanowi bazę zupy. Uzupełnieniem może być zaś sum. Mięso tej ryby nie rozpada się w trakcie gotowania. W węgierskiej zupie rybnej dominuje smak papryki. Jeśli więc lubicie paprykę, to z pewnością ta zupa rybna przypadnie Wam do gustu. Postanowiłam przygotować swoją wersję węgierskiej zupy rybnej, inspirując się przepisem na halászlé. Zupę ugotowałam na wywarze warzywnym z dodatkiem świeżej papryki, cebuli i czosnku. Sum w połączeniu z papryką smakował rewelacyjnie!
Przygotowanie
40 min
Krok 1
1 min
Paprykę kroimy w wąskie i niezbyt długie paski, cebulę w piórka.
Krok 2
1 min
Marchew obieramy i ucieramy na tarce o najmniejszych oczkach.
Krok 3
3 min
W głębokiej patelni rozgrzewamy olej roślinny i wrzucamy paprykę z cebulą i marchewką.
Krok 4
10 min
Dusimy około 10 minut i na koniec dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę ( lub pokrojony w drobną kostkę ) oraz paprykę słodką i ostrą.
Krok 5
10 min
Zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 10 minut.
Krok 6
3 min
Z pomidora usuwamy skórkę i kroimy go w kostkę. Rybę kroimy w równą kostkę.
Krok 7
12 min
Do węgierskiej zupy rybnej dodajemy rybę i gotujemy kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Krok 1
z
7
Paprykę kroimy w wąskie i niezbyt długie paski, cebulę w piórka.
Krok 2
z
7
Marchew obieramy i ucieramy na tarce o najmniejszych oczkach.
Krok 3
z
7
W głębokiej patelni rozgrzewamy olej roślinny i wrzucamy paprykę z cebulą i marchewką.
Krok 4
z
7
Dusimy około 10 minut i na koniec dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę ( lub pokrojony w drobną kostkę ) oraz paprykę słodką i ostrą.
Krok 5
z
7
Zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 10 minut.
Krok 6
z
7
Z pomidora usuwamy skórkę i kroimy go w kostkę. Rybę kroimy w równą kostkę.
Krok 7
z
7
Do węgierskiej zupy rybnej dodajemy rybę i gotujemy kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0