Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Węgierska zupa gulaszowa z kociołka
Węgierska zupa gulaszowa z kociołka
Węgierska zupa gulaszowa z kociołka
Węgierska zupa gulaszowa z kociołka
Węgierska zupa gulaszowa z kociołka
Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

(2)
1 godz 47 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  l
Gorąca woda lub domowy bulion
500  g
Mięso gulaszowe np. wołowina
400  g
Pomidory pokrojone, bez skórki w puszce
3 
Kolorowa papryka
2 
Marchewka
1 
Korzeń pietruszki
0.25 
Korzeń selera
3 
Ziemniaki
1 
Duża cebula
2  ząbków
Czosnek
4  łyżek
Oliwa z oliwek
2  łyżek
Przecier pomidorowy
1  łyżeczka
Słodka papryka
1  łyżeczka
Wędzona papryka
0.5  łyżeczka
Ostra papryka
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
32.71 g
Węglowodany
24.96 g
Tłuszcze
17.81 g
Wartość energetyczna
379.05 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Po długich miesiącach oczekiwania na wyższe temperatury za oknem staram się wykorzystać każdy wolny dzień i spędzić go na świeżym powietrzu wśród najbliższych. W cieplejsze dni zawsze nabieramy ochoty na pałaszowane posiłków pod gołym niebem. W tym roku w momencie pojawienia się pierwszych dobrych prognoz pogody zacząłem się zastanawiać co zaserwować na inaugurację sezonu. Na pierwszy ogień w tym sezonie poszła węgierska zupa gulaszowa z kociołka.

Kuchnia węgierska obfituje w paprykę. To właśnie ona nadaje daniom smaku, aromatu i pikantności. Właśnie dlatego w zupie gulaszowej ląduje spora ilość świeżej kolorowej papryki, a także mieszanka mielonej słodkiej, ostrej i wędzonej papryki. W skład zupy wchodzą także warzywa korzeniowe, cebula, ziemniaki i pomidory oraz podsmażone mięso wołowe. Tak przygotowana zupa gulaszowa smakuje rewelacyjnie – jest rozgrzewająca, sycąca, idealna na inaugarcję sezonu grillowego.

Tradycyjnie zupa przyrządzana jest na świeżym powietrzu w żeliwnym kociołku nad ogniskiem, ale jeżeli nie dysponujecie takim kociołkiem albo pogoda nie sprzyja, równie dobrze możecie ugotować ją w warunkach domowych, w kuchni na zwykłej kuchence.

Paprykę wykorzystasz również:
Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone
Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki
Krem z bakłażana i papryki
Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu
Zupa z brukwi na kurczaku

Przygotowanie

107 min
  • Krok 1

    5 min
    Przygotuj warzywa – cebulę obierz i posiekaj. Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
  • Krok 2

    5 min
    Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler obierz, pokrój w kostkę.
  • Krok 3

    4 min
    Mięso pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Dopraw słodką i ostrą papryką. Mięso skop obficie oliwą z oliwek.
  • Krok 4

    6 min
    Do kociołka lub garnka o grubszym dnie wrzuć mięso i obsmaż je.
  • Krok 5

    4 min
    Następnie do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż dalej, aż cebula się zeszkli.
  • Krok 6

    2 min
    Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Krok 7

    3 min
    Do mięsa dodaj przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 8

    3 min
    Wlej wywar z warzyw lub gorącą wodę, tak żeby płyn zakrył mięso, dopraw solą i wędzoną papryką.
  • Krok 9

    40 min
    Gotuj ok. 40 minut pod przykryciem, uzupełnij poziom wody tak aby składniki były przykryte.
  • Krok 10

    3 min
    Dodaj marchew, pietruszkę, ziemniaki i seler w razie potrzeby uzupełnij poziom wody.
  • Krok 11

    15 min
    Gotuj do momentu, aż warzywa będą półmiękkie.
  • Krok 12

    10 min
    Dodaj paprykę i gotuj przez około 10 minut.
  • Krok 13

    5 min
    Dorzuć pomidory z puszki, delikatnie wymieszaj, całość gotuj jeszcze przez około 5 minut.
  • Krok 14

    2 min
    W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem do smaku.
Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Krok 1 z 14

Przygotuj warzywa – cebulę obierz i posiekaj. Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Krok 2 z 14

Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler obierz, pokrój w kostkę.

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Krok 3 z 14

Mięso pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Dopraw słodką i ostrą papryką. Mięso skop obficie oliwą z oliwek.

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Krok 4 z 14

Do kociołka lub garnka o grubszym dnie wrzuć mięso i obsmaż je.

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Krok 5 z 14

Następnie do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż dalej, aż cebula się zeszkli.

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Krok 6 z 14

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Krok 7 z 14

Do mięsa dodaj przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj.

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Krok 8 z 14

Wlej wywar z warzyw lub gorącą wodę, tak żeby płyn zakrył mięso, dopraw solą i wędzoną papryką.

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Krok 9 z 14

Gotuj ok. 40 minut pod przykryciem, uzupełnij poziom wody tak aby składniki były przykryte.

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Krok 10 z 14

Dodaj marchew, pietruszkę, ziemniaki i seler w razie potrzeby uzupełnij poziom wody.

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Krok 11 z 14

Gotuj do momentu, aż warzywa będą półmiękkie.

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Krok 12 z 14

Dodaj paprykę i gotuj przez około 10 minut.

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Krok 13 z 14

Dorzuć pomidory z puszki, delikatnie wymieszaj, całość gotuj jeszcze przez około 5 minut.

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Krok 14 z 14

W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem do smaku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa gulaszowa

    Zupa gulaszowa

    2 godz 5 min Łatwy
  • Zupa meksykańska

    Zupa meksykańska

    55 min Łatwy
  • Kapuśniak

    Kapuśniak

    1 godz 42 min Łatwy
  • Zupa z soczewicy zielonej z makaronem

    Zupa z soczewicy zielonej z makaronem

    1 godz 7 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu