
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł






Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Kuchnia węgierska obfituje w paprykę. To właśnie ona nadaje daniom smaku, aromatu i pikantności. Właśnie dlatego w zupie gulaszowej ląduje spora ilość świeżej kolorowej papryki, a także mieszanka mielonej słodkiej, ostrej i wędzonej papryki. W skład zupy wchodzą także warzywa korzeniowe, cebula, ziemniaki i pomidory oraz podsmażone mięso wołowe. Tak przygotowana zupa gulaszowa smakuje rewelacyjnie – jest rozgrzewająca, sycąca, idealna na inaugarcję sezonu grillowego.
Tradycyjnie zupa przyrządzana jest na świeżym powietrzu w żeliwnym kociołku nad ogniskiem, ale jeżeli nie dysponujecie takim kociołkiem albo pogoda nie sprzyja, równie dobrze możecie ugotować ją w warunkach domowych, w kuchni na zwykłej kuchence.
Paprykę wykorzystasz również:
Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone
Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki
Krem z bakłażana i papryki
Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu
Zupa z brukwi na kurczaku
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
5 minKrok 3
4 minKrok 4
6 minKrok 5
4 minKrok 6
2 minKrok 7
3 minKrok 8
3 minKrok 9
40 minKrok 10
3 minKrok 11
15 minKrok 12
10 minKrok 13
5 minKrok 14
2 min
Krok 1 z 14
Przygotuj warzywa – cebulę obierz i posiekaj. Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

Krok 2 z 14
Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler obierz, pokrój w kostkę.

Krok 3 z 14
Mięso pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Dopraw słodką i ostrą papryką. Mięso skop obficie oliwą z oliwek.

Krok 4 z 14
Do kociołka lub garnka o grubszym dnie wrzuć mięso i obsmaż je.

Krok 5 z 14
Następnie do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż dalej, aż cebula się zeszkli.

Krok 6 z 14
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Krok 7 z 14
Do mięsa dodaj przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj.

Krok 8 z 14
Wlej wywar z warzyw lub gorącą wodę, tak żeby płyn zakrył mięso, dopraw solą i wędzoną papryką.

Krok 9 z 14
Gotuj ok. 40 minut pod przykryciem, uzupełnij poziom wody tak aby składniki były przykryte.

Krok 10 z 14
Dodaj marchew, pietruszkę, ziemniaki i seler w razie potrzeby uzupełnij poziom wody.

Krok 11 z 14
Gotuj do momentu, aż warzywa będą półmiękkie.

Krok 12 z 14
Dodaj paprykę i gotuj przez około 10 minut.

Krok 13 z 14
Dorzuć pomidory z puszki, delikatnie wymieszaj, całość gotuj jeszcze przez około 5 minut.

Krok 14 z 14
W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem do smaku.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0