Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Węgierska zupa gulaszowa z kociołka
Węgierska zupa gulaszowa z kociołka
Węgierska zupa gulaszowa z kociołka
Dodaj do CookBook

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

(6)
1 godz 47 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Tomek
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  l
Gorąca woda lub domowy bulion
500  g
Mięso gulaszowe np. wołowina
400  g
Pomidory pokrojone, bez skórki w puszce
3 
Kolorowa papryka
2 
Marchewka
1 
Korzeń pietruszki
0.25 
Korzeń selera
3 
Ziemniaki
1 
Duża cebula
2  ząbków
Czosnek
4  łyżek
Oliwa z oliwek
2  łyżek
Przecier pomidorowy
1  łyżeczka
Słodka papryka
1  łyżeczka
Wędzona papryka
0.5  łyżeczka
Ostra papryka
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
25 g
Wartość energetyczna
379.1 kcal
Tłuszcze
17.8 g
Białko
32.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Po długich miesiącach oczekiwania na wyższe temperatury za oknem staram się wykorzystać każdy wolny dzień i spędzić go na świeżym powietrzu wśród najbliższych. W cieplejsze dni zawsze nabieramy ochoty na pałaszowane posiłków pod gołym niebem. W tym roku w momencie pojawienia się pierwszych dobrych prognoz pogody zacząłem się zastanawiać co zaserwować na inaugurację sezonu. Na pierwszy ogień w tym sezonie poszła węgierska zupa gulaszowa z kociołka.

Kuchnia węgierska obfituje w paprykę. To właśnie ona nadaje daniom smaku, aromatu i pikantności. Właśnie dlatego w zupie gulaszowej ląduje spora ilość świeżej kolorowej papryki, a także mieszanka mielonej słodkiej, ostrej i wędzonej papryki. W skład zupy wchodzą także warzywa korzeniowe, cebula, ziemniaki i pomidory oraz podsmażone mięso wołowe. Tak przygotowana zupa gulaszowa smakuje rewelacyjnie – jest rozgrzewająca, sycąca, idealna na inaugarcję sezonu grillowego.

Tradycyjnie zupa przyrządzana jest na świeżym powietrzu w żeliwnym kociołku nad ogniskiem, ale jeżeli nie dysponujecie takim kociołkiem albo pogoda nie sprzyja, równie dobrze możecie ugotować ją w warunkach domowych, w kuchni na zwykłej kuchence.

Paprykę wykorzystasz również:
Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone
Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki
Krem z bakłażana i papryki
Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu
Zupa z brukwi na kurczaku

Przygotowanie

107 min
  • Krok 1

    5 min
    Przygotuj warzywa – cebulę obierz i posiekaj. Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
  • Krok 2

    5 min
    Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler obierz, pokrój w kostkę.
  • Krok 3

    4 min
    Mięso pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Dopraw słodką i ostrą papryką. Mięso skop obficie oliwą z oliwek.
  • Krok 4

    6 min
    Do kociołka lub garnka o grubszym dnie wrzuć mięso i obsmaż je.
  • Krok 5

    4 min
    Następnie do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż dalej, aż cebula się zeszkli.
  • Krok 6

    2 min
    Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Krok 7

    3 min
    Do mięsa dodaj przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 8

    3 min
    Wlej wywar z warzyw lub gorącą wodę, tak żeby płyn zakrył mięso, dopraw solą i wędzoną papryką.
  • Krok 9

    40 min
    Gotuj ok. 40 minut pod przykryciem, uzupełnij poziom wody tak aby składniki były przykryte.
  • Krok 10

    3 min
    Dodaj marchew, pietruszkę, ziemniaki i seler w razie potrzeby uzupełnij poziom wody.
  • Krok 11

    15 min
    Gotuj do momentu, aż warzywa będą półmiękkie.
  • Krok 12

    10 min
    Dodaj paprykę i gotuj przez około 10 minut.
  • Krok 13

    5 min
    Dorzuć pomidory z puszki, delikatnie wymieszaj, całość gotuj jeszcze przez około 5 minut.
  • Krok 14

    2 min
    W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem do smaku.
Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Krok 1 z 14

Przygotuj warzywa – cebulę obierz i posiekaj. Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Krok 2 z 14

Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler obierz, pokrój w kostkę.

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Krok 3 z 14

Mięso pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Dopraw słodką i ostrą papryką. Mięso skop obficie oliwą z oliwek.

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Krok 4 z 14

Do kociołka lub garnka o grubszym dnie wrzuć mięso i obsmaż je.

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Krok 5 z 14

Następnie do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż dalej, aż cebula się zeszkli.

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Krok 6 z 14

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Krok 7 z 14

Do mięsa dodaj przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj.

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Krok 8 z 14

Wlej wywar z warzyw lub gorącą wodę, tak żeby płyn zakrył mięso, dopraw solą i wędzoną papryką.

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Krok 9 z 14

Gotuj ok. 40 minut pod przykryciem, uzupełnij poziom wody tak aby składniki były przykryte.

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Krok 10 z 14

Dodaj marchew, pietruszkę, ziemniaki i seler w razie potrzeby uzupełnij poziom wody.

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Krok 11 z 14

Gotuj do momentu, aż warzywa będą półmiękkie.

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Krok 12 z 14

Dodaj paprykę i gotuj przez około 10 minut.

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Krok 13 z 14

Dorzuć pomidory z puszki, delikatnie wymieszaj, całość gotuj jeszcze przez około 5 minut.

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Krok 14 z 14

W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem do smaku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 4
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
44
44
00
00
00
00

Opinie

5

Johny Kociołek

Warto dodać świeża papryczkę chilli , ziele angielskie i liść laurowy . Można z powodzeniem użyć węgierskiej pasty do gulaszu , wtedy rezygnujemy z mocnego doprawiania chilli i papryką ostrą . Osobiście robię gulasz z karkówki z tą roznicą że trzeba ją dusić nieco dłużej niż łopatkę .
Anonim (niezweryfikowany) 03/03/2024-12:34 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/11/2024-03:53 CEST
Brzmi smacznie 😊 Dziękujemy za tę wskazówkę.
5

Erkira

Pyszna ,sycaca zupa
Erkira
Anonim (niezweryfikowany) 12/05/2023-08:01 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/19/2024-11:25 CET
Miło nam czytać takie opinie. Dziękujemy! 😊

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa węgierska

    Zupa węgierska

    55 min Łatwy
  • Węgierska zupa rybna halászlé

    Węgierska zupa rybna halászlé

    5 godz Średni
  • Węgierska zupa rybna z papryką i sumem

    Węgierska zupa rybna z papryką i sumem

    40 min Łatwy
  • Myggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa

    Myggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa

    1 godz 29 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu