Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

0
1 godz 47 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Tomek
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  l
Gorąca woda lub domowy bulion
500  g
Mięso gulaszowe np. wołowina
400  g
Pomidory pokrojone, bez skórki w puszce
3 
Kolorowa papryka
2 
Marchewka
1 
Korzeń pietruszki
0.25 
Korzeń selera
3 
Ziemniaki
1 
Duża cebula
2  ząbków
4  łyżek
Oliwa z oliwek
2  łyżek
Przecier pomidorowy
1  łyżeczka
Słodka papryka
1  łyżeczka
Wędzona papryka
0.5  łyżeczka
Ostra papryka
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
32.71 g
Węglowodany
24.96 g
Tłuszcze
17.81 g
Wartość energetyczna
379.05 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

107 min
Krok 1
5 min
Przygotuj warzywa – cebulę obierz i posiekaj. Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
Krok 2
5 min
Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler obierz, pokrój w kostkę.
Krok 3
4 min
Mięso pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Dopraw słodką i ostrą papryką. Mięso skop obficie oliwą z oliwek.
Krok 4
6 min
Do kociołka lub garnka o grubszym dnie wrzuć mięso i obsmaż je.
Krok 5
4 min
Następnie do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż dalej, aż cebula się zeszkli.
Krok 6
2 min
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Krok 7
3 min
Do mięsa dodaj przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
Krok 8
3 min
Wlej wywar z warzyw lub gorącą wodę, tak żeby płyn zakrył mięso, dopraw solą i wędzoną papryką.
Krok 9
40 min
Gotuj ok. 40 minut pod przykryciem, uzupełnij poziom wody tak aby składniki były przykryte.
Krok 10
3 min
Dodaj marchew, pietruszkę, ziemniaki i seler w razie potrzeby uzupełnij poziom wody.
Krok 11
15 min
Gotuj do momentu, aż warzywa będą półmiękkie.
Krok 12
10 min
Dodaj paprykę i gotuj przez około 10 minut.
Krok 13
5 min
Dorzuć pomidory z puszki, delikatnie wymieszaj, całość gotuj jeszcze przez około 5 minut.
Krok 14
2 min
W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem do smaku.
Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Krok 1 z 14

Przygotuj warzywa – cebulę obierz i posiekaj. Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Krok 2 z 14

Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler obierz, pokrój w kostkę.

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Krok 3 z 14

Mięso pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Dopraw słodką i ostrą papryką. Mięso skop obficie oliwą z oliwek.

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Krok 4 z 14

Do kociołka lub garnka o grubszym dnie wrzuć mięso i obsmaż je.

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Krok 5 z 14

Następnie do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż dalej, aż cebula się zeszkli.

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Krok 6 z 14

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Krok 7 z 14

Do mięsa dodaj przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj.

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Krok 8 z 14

Wlej wywar z warzyw lub gorącą wodę, tak żeby płyn zakrył mięso, dopraw solą i wędzoną papryką.

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Krok 9 z 14

Gotuj ok. 40 minut pod przykryciem, uzupełnij poziom wody tak aby składniki były przykryte.

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Krok 10 z 14

Dodaj marchew, pietruszkę, ziemniaki i seler w razie potrzeby uzupełnij poziom wody.

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Krok 11 z 14

Gotuj do momentu, aż warzywa będą półmiękkie.

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Krok 12 z 14

Dodaj paprykę i gotuj przez około 10 minut.

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Krok 13 z 14

Dorzuć pomidory z puszki, delikatnie wymieszaj, całość gotuj jeszcze przez około 5 minut.

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Krok 14 z 14

W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem do smaku.

Po długich miesiącach oczekiwania na wyższe temperatury za oknem staram się wykorzystać każdy wolny dzień i spędzić go na świeżym powietrzu wśród najbliższych. W cieplejsze dni zawsze nabieramy ochoty na pałaszowane posiłków pod gołym niebem. W tym roku w momencie pojawienia się pierwszych dobrych prognoz pogody zacząłem się zastanawiać co zaserwować na inaugurację sezonu. Na pierwszy ogień w tym sezonie poszła węgierska zupa gulaszowa z kociołka.

Kuchnia węgierska obfituje w paprykę. To właśnie ona nadaje daniom smaku, aromatu i pikantności. Właśnie dlatego w zupie gulaszowej ląduje spora ilość świeżej kolorowej papryki, a także mieszanka mielonej słodkiej, ostrej i wędzonej papryki. W skład zupy wchodzą także warzywa korzeniowe, cebula, ziemniaki i pomidory oraz podsmażone mięso wołowe. Tak przygotowana zupa gulaszowa smakuje rewelacyjnie – jest rozgrzewająca, sycąca, idealna na inaugarcję sezonu grillowego.

Tradycyjnie zupa przyrządzana jest na świeżym powietrzu w żeliwnym kociołku nad ogniskiem, ale jeżeli nie dysponujecie takim kociołkiem albo pogoda nie sprzyja, równie dobrze możecie ugotować ją w warunkach domowych, w kuchni na zwykłej kuchence.

Paprykę wykorzystasz również:
Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone
Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki
Krem z bakłażana i papryki
Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu
Zupa z brukwi na kurczaku
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika