Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki
Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki
Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki
Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki
Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki
Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki
Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki
Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki
Dodaj do CookBook

Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

(0)
2 godz 4 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Większe mięsiste pomidory
2 
Papryka
2 
Cebula
3  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
800  ml
Woda
0.25  szklanka
Gęsta śmietana
1  łyżeczka
Cukier
1  szczypta
Sól morska do doprawienia
3  gałązek
Kilka gałązek świeżego tymianku
1  ząbek
Czosnek
25  dag
Pomidorki koktajlowe
trochę
Oliwa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
14.8 g
Wartość energetyczna
103.9 kcal
Tłuszcze
3.7 g
Białko
2.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Na pewno, tak jak ja, macie wspomnienia, które choć mają już dziesiątki lat, są tak świeże i intensywne, jakby wszystko, czego dotyczą, działo się wczoraj. Jednym z moich jest wspomnienie zupy pomidorowej ze świeżych pomidorów, którą zajadałam się w dzieciństwie podczas wakacji spędzanych u rodziny na wsi. Ciocia z wujkiem uprawiali pomidory, które do tej pory mam w swojej pamięci wymieszane z intensywnym zapachem krzaczków, na których rosły. Kiedy ktoś przez lata zajmuje się uprawą pomidorów, musi wiedzieć o nich wszystko. Także to, jak zrobić z nich jedyną w swoim rodzaju zupę pomidorową.

Dziś, zainspirowana wspomnieniami z tamtych lat, przygotowałam krem ze świeżych pomidorów i papryki, aromatyczny, gęsty i pożywny. Taki krem nigdy nie smakuje tak wyjątkowo, jak właśnie podczas letnich miesięcy.

Jego przygotowanie nie przysparza większych trudności, o ile wiemy, jak z łatwością pozbyć się z papryki skórki. Dokładną instrukcję znajdziecie w przepisie, zatem nie będzie żadnych nieprzyjemnych niespodzianek.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Smacznego!

Przygotowanie

124 min
  • Krok 1

    10 min
    Piekarnik nagrzewamy do 220-230 st. C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy papryki, pieczemy około 10 minut, od czasu do czasu przewracając je, aby skórka przypiekła się równomiernie.
  • Krok 2

    40 min
    Kiedy skórka papryk będzie przyrumieniona, przekładamy papryki do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy, aż przestygną (można też włożyć papryki do woreczków do pieczenia i szczelnie zamknąć). Następnie zdejmujemy skórkę z papryk pomagając sobie nożykiem.
  • Krok 3

    4 min
    Kroimy paprykę na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę.
  • Krok 4

    5 min
    Cebulę siekamy, szklimy na oliwie. Pod koniec dodajemy posiekany ząbek czosnku.
  • Krok 5

    40 min
    Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w małą kostkę, dodajemy razem z papryką do podduszonej cebuli. Podlewamy całość ok. 3/4 szklanki bulionu, dodajemy szczyptę soli, dusimy ok. 30-40 minut, od czasu do czasu uzupełniając odparowany bulion.
  • Ktok 6

    3 min
    Miksujemy zupę na krem, doprawiamy szczyptą cukru.
  • Krok 7

    20 min
    Pomidorki koktajlowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i posypujemy listkami tymianku. Zapiekamy w 180 st. C przez około 20 minut.
  • Krok 8

    2 min
    Zupę podajemy z kleksem śmietany i pieczonymi pomidorkami. Dekorujemy listkami tymianku.
Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

Krok 1 z 8

Piekarnik nagrzewamy do 220-230 st. C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy papryki, pieczemy około 10 minut, od czasu do czasu przewracając je, aby skórka przypiekła się równomiernie.

Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

Krok 2 z 8

Kiedy skórka papryk będzie przyrumieniona, przekładamy papryki do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy, aż przestygną (można też włożyć papryki do woreczków do pieczenia i szczelnie zamknąć). Następnie zdejmujemy skórkę z papryk pomagając sobie nożykiem.

Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

Krok 3 z 8

Kroimy paprykę na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę.

Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

Krok 4 z 8

Cebulę siekamy, szklimy na oliwie. Pod koniec dodajemy posiekany ząbek czosnku.

Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

Krok 5 z 8

Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w małą kostkę, dodajemy razem z papryką do podduszonej cebuli. Podlewamy całość ok. 3/4 szklanki bulionu, dodajemy szczyptę soli, dusimy ok. 30-40 minut, od czasu do czasu uzupełniając odparowany bulion.

Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

Ktok 6 z 8

Miksujemy zupę na krem, doprawiamy szczyptą cukru.

Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

Krok 7 z 8

Pomidorki koktajlowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i posypujemy listkami tymianku. Zapiekamy w 180 st. C przez około 20 minut.

Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

Krok 8 z 8

Zupę podajemy z kleksem śmietany i pieczonymi pomidorkami. Dekorujemy listkami tymianku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w błonnik
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    1 godz 24 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa z jarmużu

    Zupa z jarmużu

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu