Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dziś na stole myggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa. Przepisów na specjalność znad Balatonu jest zapewne tyle, ile domostw na Węgrzech. Istnieje jednak pewna uniwersalna wersja receptury, którą można dowolnie modyfikować. W niektórych przepisach znajdziemy dodatek wina lub mąki – w celu zagęszczenia zupy. Stawiając na to, aby chłodnik był aksamitny i kremowy sięgamy po jogurt grecki i chudą śmietanę. Zupa za sprawą korzennych przypraw jest niezwykle wyrazista w smaku. Podawana na zimno doskonale chłodzi w upalne dni.
Przygotowanie
89 min
Krok 1
25 min
Do garnka wsypać cukier, zawartość opakowania Chłodnik Wiśniowy Winiary, dorzucić goździki i laskę cynamonu. Całość zalać 300 ml wody i doprowadzić do wrzenia, od czasu do czasu mieszając .
Krok 2
15 min
Zmniejszyć ogień, dodać wiśnie i gotować dalej na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.
Krok 3
25 min
Wyłowić laskę cynamonu oraz goździki. Całość wystudzić.
Krok 4
3 min
Dodać jogurt grecki i 100 ml śmietany (resztę zostawić do dekoracji).
Krok 5
10 min
W zależności od upodobania, całość zmiksować na gładką masę lub dobrze wymieszać.
Krok 6
8 min
Płatki migdałów uprażyć na patelni – aż lekko się zarumienią.
Krok 7
3 min
Schłodzoną zupę podawać udekorowaną śmietaną i płatkami migdałowymi.
Krok 1
z
7
Do garnka wsypać cukier, zawartość opakowania Chłodnik Wiśniowy Winiary, dorzucić goździki i laskę cynamonu. Całość zalać 300 ml wody i doprowadzić do wrzenia, od czasu do czasu mieszając .
Krok 2
z
7
Zmniejszyć ogień, dodać wiśnie i gotować dalej na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.
Krok 3
z
7
Wyłowić laskę cynamonu oraz goździki. Całość wystudzić.
Krok 4
z
7
Dodać jogurt grecki i 100 ml śmietany (resztę zostawić do dekoracji).
Krok 5
z
7
W zależności od upodobania, całość zmiksować na gładką masę lub dobrze wymieszać.
Krok 6
z
7
Płatki migdałów uprażyć na patelni – aż lekko się zarumienią.
Krok 7
z
7
Schłodzoną zupę podawać udekorowaną śmietaną i płatkami migdałowymi.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0