Myggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa
1 godz 29 min
Średni
.
Wartości odżywcze
Białko
8.84 g
Węglowodany
29.85 g
Tłuszcze
8.87 g
Wartość energetyczna
226.33 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
89 min
Krok 1
25 min
Do garnka wsypać cukier, zawartość opakowania Chłodnik Wiśniowy Winiary, dorzucić goździki i laskę cynamonu. Całość zalać 300 ml wody i doprowadzić do wrzenia, od czasu do czasu mieszając .
Krok 2
15 min
Zmniejszyć ogień, dodać wiśnie i gotować dalej na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.
Krok 3
25 min
Wyłowić laskę cynamonu oraz goździki. Całość wystudzić.
Krok 4
3 min
Dodać jogurt grecki i 100 ml śmietany (resztę zostawić do dekoracji).
Krok 5
10 min
W zależności od upodobania, całość zmiksować na gładką masę lub dobrze wymieszać.
Krok 6
8 min
Płatki migdałów uprażyć na patelni – aż lekko się zarumienią.
Krok 7
3 min
Schłodzoną zupę podawać udekorowaną śmietaną i płatkami migdałowymi.
Dziś na stole myggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa. Przepisów na specjalność znad Balatonu jest zapewne tyle, ile domostw na Węgrzech. Istnieje jednak pewna uniwersalna wersja receptury, którą można dowolnie modyfikować. W niektórych przepisach znajdziemy dodatek wina lub mąki – w celu zagęszczenia zupy. Stawiając na to, aby chłodnik był aksamitny i kremowy sięgamy po jogurt grecki i chudą śmietanę. Zupa za sprawą korzennych przypraw jest niezwykle wyrazista w smaku. Podawana na zimno doskonale chłodzi w upalne dni.
Komentarze 0