Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Myggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa
Myggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa
Myggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa
Myggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa
Myggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa
Myggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa

Myggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa

(0)
1 godz 29 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Wiśnie (świeże lub mrożone)
trochę
Goździki
1 
Cynamon laska
5  łyżek
Cukier trzcinowy
300  ml
Jogurt grecki
200  ml
Śmietana 12%
trochę
Płatki migdałowe
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.84 g
Węglowodany
29.85 g
Tłuszcze
8.87 g
Wartość energetyczna
226.33 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dziś na stole myggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa. Przepisów na specjalność znad Balatonu jest zapewne tyle, ile domostw na Węgrzech. Istnieje jednak pewna uniwersalna wersja receptury, którą można dowolnie modyfikować. W niektórych przepisach znajdziemy dodatek wina lub mąki – w celu zagęszczenia zupy. Stawiając na to, aby chłodnik był aksamitny i kremowy sięgamy po jogurt grecki i chudą śmietanę. Zupa za sprawą korzennych przypraw jest niezwykle wyrazista w smaku. Podawana na zimno doskonale chłodzi w upalne dni.

Przygotowanie

89 min
  • Krok 1

    25 min
    Do garnka wsypać cukier, zawartość opakowania Chłodnik Wiśniowy Winiary, dorzucić goździki i laskę cynamonu. Całość zalać 300 ml wody i doprowadzić do wrzenia, od czasu do czasu mieszając .
  • Krok 2

    15 min
    Zmniejszyć ogień, dodać wiśnie i gotować dalej na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.
  • Krok 3

    25 min
    Wyłowić laskę cynamonu oraz goździki. Całość wystudzić.
  • Krok 4

    3 min
    Dodać jogurt grecki i 100 ml śmietany (resztę zostawić do dekoracji).
  • Krok 5

    10 min
    W zależności od upodobania, całość zmiksować na gładką masę lub dobrze wymieszać.
  • Krok 6

    8 min
    Płatki migdałów uprażyć na patelni – aż lekko się zarumienią.
  • Krok 7

    3 min
    Schłodzoną zupę podawać udekorowaną śmietaną i płatkami migdałowymi.
Myggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa

Krok 1 z 7

Do garnka wsypać cukier, zawartość opakowania Chłodnik Wiśniowy Winiary, dorzucić goździki i laskę cynamonu. Całość zalać 300 ml wody i doprowadzić do wrzenia, od czasu do czasu mieszając .

Myggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa

Krok 2 z 7

Zmniejszyć ogień, dodać wiśnie i gotować dalej na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.

Myggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa

Krok 3 z 7

Wyłowić laskę cynamonu oraz goździki. Całość wystudzić.

Myggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa

Krok 4 z 7

Dodać jogurt grecki i 100 ml śmietany (resztę zostawić do dekoracji).

Myggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa

Krok 5 z 7

W zależności od upodobania, całość zmiksować na gładką masę lub dobrze wymieszać.

Myggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa

Krok 6 z 7

Płatki migdałów uprażyć na patelni – aż lekko się zarumienią.

Myggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa

Krok 7 z 7

Schłodzoną zupę podawać udekorowaną śmietaną i płatkami migdałowymi.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Owsianka z owocami lasu

    Owsianka z owocami lasu

    20 min Łatwy
  • Kurczak w sosie serowym

    Kurczak w sosie serowym

    18 min Łatwy
  • Wyrazisty kompot z wiśni i śliwek

    Wyrazisty kompot z wiśni i śliwek

    19 min Łatwy
  • Zupa migdałowa z płatkami migdałów

    Zupa migdałowa z płatkami migdałów

    51 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu