Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Myggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa

(0)
1 godz 29 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200  g
Wiśnie (świeże lub mrożone)
trochę
Goździki
1 
Cynamon laska
5  łyżek
Cukier trzcinowy
300  ml
Jogurt grecki
200  ml
Śmietana 12%
trochę
Płatki migdałowe

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.84 g
Węglowodany
29.85 g
Tłuszcze
8.87 g
Wartość energetyczna
226.33 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

89 min
Krok 1
25 min
Do garnka wsypać cukier, zawartość opakowania Chłodnik Wiśniowy Winiary, dorzucić goździki i laskę cynamonu. Całość zalać 300 ml wody i doprowadzić do wrzenia, od czasu do czasu mieszając .
Krok 2
15 min
Zmniejszyć ogień, dodać wiśnie i gotować dalej na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.
Krok 3
25 min
Wyłowić laskę cynamonu oraz goździki. Całość wystudzić.
Krok 4
3 min
Dodać jogurt grecki i 100 ml śmietany (resztę zostawić do dekoracji).
Krok 5
10 min
W zależności od upodobania, całość zmiksować na gładką masę lub dobrze wymieszać.
Krok 6
8 min
Płatki migdałów uprażyć na patelni – aż lekko się zarumienią.
Krok 7
3 min
Schłodzoną zupę podawać udekorowaną śmietaną i płatkami migdałowymi.
Myggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa

Krok 1 z 7

Do garnka wsypać cukier, zawartość opakowania Chłodnik Wiśniowy Winiary, dorzucić goździki i laskę cynamonu. Całość zalać 300 ml wody i doprowadzić do wrzenia, od czasu do czasu mieszając .

Myggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa

Krok 2 z 7

Zmniejszyć ogień, dodać wiśnie i gotować dalej na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.

Myggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa

Krok 3 z 7

Wyłowić laskę cynamonu oraz goździki. Całość wystudzić.

Myggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa

Krok 4 z 7

Dodać jogurt grecki i 100 ml śmietany (resztę zostawić do dekoracji).

Myggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa

Krok 5 z 7

W zależności od upodobania, całość zmiksować na gładką masę lub dobrze wymieszać.

Myggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa

Krok 6 z 7

Płatki migdałów uprażyć na patelni – aż lekko się zarumienią.

Myggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa

Krok 7 z 7

Schłodzoną zupę podawać udekorowaną śmietaną i płatkami migdałowymi.

Dziś na stole myggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa. Przepisów na specjalność znad Balatonu jest zapewne tyle, ile domostw na Węgrzech. Istnieje jednak pewna uniwersalna wersja receptury, którą można dowolnie modyfikować. W niektórych przepisach znajdziemy dodatek wina lub mąki – w celu zagęszczenia zupy. Stawiając na to, aby chłodnik był aksamitny i kremowy sięgamy po jogurt grecki i chudą śmietanę. Zupa za sprawą korzennych przypraw jest niezwykle wyrazista w smaku. Podawana na zimno doskonale chłodzi w upalne dni.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika