Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Węgierska zupa rybna halászlé

0
5 godz
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  kg
Karp (najlepiej resztki po sprawieniu ryb)
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
2 
Cebula
6 
Ziarenka czarnego pieprzu
5 
Ziarenka ziela angielskiego
3 
Listek laurowy
1  l
Bulion Rybny
0.5  kg
Karp (dzwonek)
1  puszka
Pomidory pelati
3 
Cebula
3  ząbków
2 
Papryka czerwona
1  kawałek
Papryczka chili
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
1  szczypta
Cukier
0.25  szklanka
Śmietana kwaśna
3  łyżek
Olej do smażenia

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
52.29 g
Węglowodany
18.66 g
Tłuszcze
27.67 g
Wartość energetyczna
540.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

300 min
Krok 1 - Wywar z karpia
5 min
Resztki ryb dokładnie wyjemy, zalewamy 2-2,5 l wody. Dodajemy obrane i pokrojone w mniejsze kawałki warzywa, dodajemy pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.
Krok 2
180 min
Powoli zagotowujemy, odszumowujemy, gotujemy na wolnym ogniu ok. 3 godzin.
Krok 3
5 min
Gotowy wywar odcedzamy przez gęste sito lub gazę.
Krok 4 - Halászlé węgierska zupa rybna
25 min
Paprykę myjemy, układamy w żaroodpornym naczyniu, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, pieczemy, aż skórka będzie mocno przypieczona. Przekładamy papryki do miski, przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 5
6 min
Cebule kroimy w drobną kostkę. Podduszamy w rondlu na rozgrzanym oleju.
Krok 6
3 min
Kawałek papryczki chili drobno siekamy, dodajemy do cebuli.
Krok 7
3 min
Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy do rondla przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, przesmażamy pół minuty.
Krok 8
2 min
Dodajemy do rondla pomidory.
Krok 9
6 min
Zdejmujemy z papryki skórkę, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy paprykę w kawałki i dodajemy do rondla.
Krok 10
60 min
Dodajemy do rondla wywar rybny, doprawiamy solą morską i pieprzem. Dodajemy dzwonka, gotujemy godzinę na wolnym ogniu.
Krok 11
2 min
Pod koniec gotowania doprawiamy zupę rybną szczyptą cukru.
Krok 12
3 min
Węgierską zupę rybną podajemy z dzwonkiem karpia, zabielamy śmietaną, posypujemy natką pietruszki.
Węgierska zupa rybna halászlé

Krok 1 - Wywar z karpia z 12

Składniki: Karp (najlepiej resztki po sprawieniu ryb), Marchewka, Seler, Pietruszka, Ziarenka czarnego pieprzu, Cebula, Ziarenka ziela angielskiego, Listek laurowy

Resztki ryb dokładnie wyjemy, zalewamy 2-2,5 l wody. Dodajemy obrane i pokrojone w mniejsze kawałki warzywa, dodajemy pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.

Węgierska zupa rybna halászlé

Krok 2 z 12

Powoli zagotowujemy, odszumowujemy, gotujemy na wolnym ogniu ok. 3 godzin.

Węgierska zupa rybna halászlé

Krok 3 z 12

Gotowy wywar odcedzamy przez gęste sito lub gazę.

Węgierska zupa rybna halászlé

Krok 4 - Halászlé węgierska zupa rybna z 12

Paprykę myjemy, układamy w żaroodpornym naczyniu, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, pieczemy, aż skórka będzie mocno przypieczona. Przekładamy papryki do miski, przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy do przestygnięcia.

Węgierska zupa rybna halászlé

Krok 5 z 12

Cebule kroimy w drobną kostkę. Podduszamy w rondlu na rozgrzanym oleju.

Węgierska zupa rybna halászlé

Krok 6 z 12

Kawałek papryczki chili drobno siekamy, dodajemy do cebuli.

Węgierska zupa rybna halászlé

Krok 7 z 12

Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy do rondla przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, przesmażamy pół minuty.

Węgierska zupa rybna halászlé

Krok 8 z 12

Dodajemy do rondla pomidory.

Węgierska zupa rybna halászlé

Krok 9 z 12

Zdejmujemy z papryki skórkę, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy paprykę w kawałki i dodajemy do rondla.

Węgierska zupa rybna halászlé

Krok 10 z 12

Dodajemy do rondla wywar rybny, doprawiamy solą morską i pieprzem. Dodajemy dzwonka, gotujemy godzinę na wolnym ogniu.

Węgierska zupa rybna halászlé

Krok 11 z 12

Pod koniec gotowania doprawiamy zupę rybną szczyptą cukru.

Węgierska zupa rybna halászlé

Krok 12 z 12

Węgierską zupę rybną podajemy z dzwonkiem karpia, zabielamy śmietaną, posypujemy natką pietruszki.

Halászlé, węgierska zupa rybna, uchodzi za najlepszą zupę rybną na świecie. Ale nie wierzcie mi na słowo. Ugotujcie i przekonajcie się na własne kubki smakowe. Koniecznie przygotujcie ją na rybach słodkowodnych. Ja wykorzystałam karpia – nie tylko ze względu na przedświąteczny czas, ale też przez bliskość stawów milickich, obfitujących w karpie, do hodowli których przykłada się w naszym rejonie dużą wagę. Poza tym mięso karpia nie rozpada się podczas gotowania, co ma wielki wpływ na wygląd i konsystencję węgierskiej zupy rybnej.

Do przygotowywania wywaru rybnego na węgierską zupę rybną najlepiej wykorzystać części ryb pozostałe po sprawieniu, takie jak głowy (bez oczu i skrzeli), płetwy, ości, okrawki mięsa. Aby wywar był esencjonalny, powinien długo gotować się na wolnym ogniu, mniej więcej 3 godziny. Jeśli zależy nam na czasie, możemy skrócić gotowanie o godzinę. Jednak im więcej cierpliwości, tym więcej smaku i aromatu wydobędzie się z ryb, a tym samym – z węgierskiej zupy rybnej.

Wybierz się na wycieczkę po Węgrzech i spróbuj też innych naszych przepisów:
Węgierska zupa rybna z papryką i sumem
Węgierska zupa gulaszowa – bogracz z kociołka
Leczo z cukinią i chorizo
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika