Węgierska zupa rybna halászlé
5 godz
Średni
0.5
kg
Karp (najlepiej resztki po sprawieniu ryb)
1
Marchewka
1
Pietruszka
1
kawałek
Seler
2
Cebula
6
Ziarenka czarnego pieprzu
5
Ziarenka ziela angielskiego
3
Listek laurowy
1
l
Bulion Rybny
0.5
kg
Karp (dzwonek)
1
puszka
Pomidory pelati
3
Cebula
3
ząbków
2
Papryka czerwona
1
kawałek
Papryczka chili
1
szczypta
Sól morska
1
szczypta
Pieprz czarny
1
szczypta
Cukier
0.25
szklanka
Śmietana kwaśna
3
łyżek
Olej do smażenia
.
Wartości odżywcze
Białko
52.29 g
Węglowodany
18.66 g
Tłuszcze
27.67 g
Wartość energetyczna
540.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
300 min
Krok 1 - Wywar z karpia
5 min
Resztki ryb dokładnie wyjemy, zalewamy 2-2,5 l wody. Dodajemy obrane i pokrojone w mniejsze kawałki warzywa, dodajemy pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.
Krok 2
180 min
Powoli zagotowujemy, odszumowujemy, gotujemy na wolnym ogniu ok. 3 godzin.
Krok 3
5 min
Gotowy wywar odcedzamy przez gęste sito lub gazę.
Krok 4 - Halászlé węgierska zupa rybna
25 min
Paprykę myjemy, układamy w żaroodpornym naczyniu, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, pieczemy, aż skórka będzie mocno przypieczona. Przekładamy papryki do miski, przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 5
6 min
Cebule kroimy w drobną kostkę. Podduszamy w rondlu na rozgrzanym oleju.
Krok 6
3 min
Kawałek papryczki chili drobno siekamy, dodajemy do cebuli.
Krok 7
3 min
Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy do rondla przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, przesmażamy pół minuty.
Krok 8
2 min
Dodajemy do rondla pomidory.
Krok 9
6 min
Zdejmujemy z papryki skórkę, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy paprykę w kawałki i dodajemy do rondla.
Krok 10
60 min
Dodajemy do rondla wywar rybny, doprawiamy solą morską i pieprzem. Dodajemy dzwonka, gotujemy godzinę na wolnym ogniu.
Krok 11
2 min
Pod koniec gotowania doprawiamy zupę rybną szczyptą cukru.
Krok 12
3 min
Węgierską zupę rybną podajemy z dzwonkiem karpia, zabielamy śmietaną, posypujemy natką pietruszki.
Halászlé, węgierska zupa rybna, uchodzi za najlepszą zupę rybną na świecie. Ale nie wierzcie mi na słowo. Ugotujcie i przekonajcie się na własne kubki smakowe. Koniecznie przygotujcie ją na rybach słodkowodnych. Ja wykorzystałam karpia – nie tylko ze względu na przedświąteczny czas, ale też przez bliskość stawów milickich, obfitujących w karpie, do hodowli których przykłada się w naszym rejonie dużą wagę. Poza tym mięso karpia nie rozpada się podczas gotowania, co ma wielki wpływ na wygląd i konsystencję węgierskiej zupy rybnej.
Do przygotowywania wywaru rybnego na węgierską zupę rybną najlepiej wykorzystać części ryb pozostałe po sprawieniu, takie jak głowy (bez oczu i skrzeli), płetwy, ości, okrawki mięsa. Aby wywar był esencjonalny, powinien długo gotować się na wolnym ogniu, mniej więcej 3 godziny. Jeśli zależy nam na czasie, możemy skrócić gotowanie o godzinę. Jednak im więcej cierpliwości, tym więcej smaku i aromatu wydobędzie się z ryb, a tym samym – z węgierskiej zupy rybnej.
Wybierz się na wycieczkę po Węgrzech i spróbuj też innych naszych przepisów:
Węgierska zupa rybna z papryką i sumem
Węgierska zupa gulaszowa – bogracz z kociołka
Leczo z cukinią i chorizo
Do przygotowywania wywaru rybnego na węgierską zupę rybną najlepiej wykorzystać części ryb pozostałe po sprawieniu, takie jak głowy (bez oczu i skrzeli), płetwy, ości, okrawki mięsa. Aby wywar był esencjonalny, powinien długo gotować się na wolnym ogniu, mniej więcej 3 godziny. Jeśli zależy nam na czasie, możemy skrócić gotowanie o godzinę. Jednak im więcej cierpliwości, tym więcej smaku i aromatu wydobędzie się z ryb, a tym samym – z węgierskiej zupy rybnej.
Wybierz się na wycieczkę po Węgrzech i spróbuj też innych naszych przepisów:
Węgierska zupa rybna z papryką i sumem
Węgierska zupa gulaszowa – bogracz z kociołka
Leczo z cukinią i chorizo
Komentarze 0