Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Węgierska zupa rybna halászlé
Węgierska zupa rybna halászlé
Węgierska zupa rybna halászlé
Węgierska zupa rybna halászlé
Węgierska zupa rybna halászlé
Węgierska zupa rybna halászlé
Węgierska zupa rybna halászlé
Dodaj do CookBook

Węgierska zupa rybna halászlé

(0)
5 godz
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kg
Karp (najlepiej resztki po sprawieniu ryb)
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
2 
Cebula
6 
Ziarenka czarnego pieprzu
5 
Ziarenka ziela angielskiego
3 
Listek laurowy
1  l
Bulion Rybny
0.5  kg
Karp (dzwonek)
1  puszka
Pomidory pelati
3 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
2 
Papryka czerwona
1  kawałek
Papryczka chili
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
1  szczypta
Cukier
0.25  szklanka
Śmietana kwaśna
3  łyżek
Olej do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
18.7 g
Wartość energetyczna
540.1 kcal
Tłuszcze
27.7 g
Białko
52.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Halászlé, węgierska zupa rybna, uchodzi za najlepszą zupę rybną na świecie. Ale nie wierzcie mi na słowo. Ugotujcie i przekonajcie się na własne kubki smakowe. Koniecznie przygotujcie ją na rybach słodkowodnych. Ja wykorzystałam karpia – nie tylko ze względu na przedświąteczny czas, ale też przez bliskość stawów milickich, obfitujących w karpie, do hodowli których przykłada się w naszym rejonie dużą wagę. Poza tym mięso karpia nie rozpada się podczas gotowania, co ma wielki wpływ na wygląd i konsystencję węgierskiej zupy rybnej.

Do przygotowywania wywaru rybnego na węgierską zupę rybną najlepiej wykorzystać części ryb pozostałe po sprawieniu, takie jak głowy (bez oczu i skrzeli), płetwy, ości, okrawki mięsa. Aby wywar był esencjonalny, powinien długo gotować się na wolnym ogniu, mniej więcej 3 godziny. Jeśli zależy nam na czasie, możemy skrócić gotowanie o godzinę. Jednak im więcej cierpliwości, tym więcej smaku i aromatu wydobędzie się z ryb, a tym samym – z węgierskiej zupy rybnej.

Wybierz się na wycieczkę po Węgrzech i spróbuj też innych naszych przepisów:
Węgierska zupa rybna z papryką i sumem
Węgierska zupa gulaszowa – bogracz z kociołka
Leczo z cukinią i chorizo

Przygotowanie

300 min
  • Krok 1 - Wywar z karpia

    5 min
    Resztki ryb dokładnie wyjemy, zalewamy 2-2,5 l wody. Dodajemy obrane i pokrojone w mniejsze kawałki warzywa, dodajemy pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.
  • Krok 2

    180 min
    Powoli zagotowujemy, odszumowujemy, gotujemy na wolnym ogniu ok. 3 godzin.
  • Krok 3

    5 min
    Gotowy wywar odcedzamy przez gęste sito lub gazę.
  • Krok 4 - Halászlé węgierska zupa rybna

    25 min
    Paprykę myjemy, układamy w żaroodpornym naczyniu, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, pieczemy, aż skórka będzie mocno przypieczona. Przekładamy papryki do miski, przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Krok 5

    6 min
    Cebule kroimy w drobną kostkę. Podduszamy w rondlu na rozgrzanym oleju.
  • Krok 6

    3 min
    Kawałek papryczki chili drobno siekamy, dodajemy do cebuli.
  • Krok 7

    3 min
    Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy do rondla przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, przesmażamy pół minuty.
  • Krok 8

    2 min
    Dodajemy do rondla pomidory.
  • Krok 9

    6 min
    Zdejmujemy z papryki skórkę, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy paprykę w kawałki i dodajemy do rondla.
  • Krok 10

    60 min
    Dodajemy do rondla wywar rybny, doprawiamy solą morską i pieprzem. Dodajemy dzwonka, gotujemy godzinę na wolnym ogniu.
  • Krok 11

    2 min
    Pod koniec gotowania doprawiamy zupę rybną szczyptą cukru.
  • Krok 12

    3 min
    Węgierską zupę rybną podajemy z kawałkami karpia, zabielamy śmietaną, posypujemy natką pietruszki.
Węgierska zupa rybna halászlé

Krok 1 - Wywar z karpia z 12

Składniki: Karp, Marchew, Ziarno ziela angielskiego, Pietruszka, Liść laurowy, Seler, Duża cebula, Pieprz

Resztki ryb dokładnie wyjemy, zalewamy 2-2,5 l wody. Dodajemy obrane i pokrojone w mniejsze kawałki warzywa, dodajemy pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.

Węgierska zupa rybna halászlé

Krok 2 z 12

Powoli zagotowujemy, odszumowujemy, gotujemy na wolnym ogniu ok. 3 godzin.

Węgierska zupa rybna halászlé

Krok 3 z 12

Gotowy wywar odcedzamy przez gęste sito lub gazę.

Węgierska zupa rybna halászlé

Krok 4 - Halászlé węgierska zupa rybna z 12

Paprykę myjemy, układamy w żaroodpornym naczyniu, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, pieczemy, aż skórka będzie mocno przypieczona. Przekładamy papryki do miski, przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy do przestygnięcia.

Węgierska zupa rybna halászlé

Krok 5 z 12

Cebule kroimy w drobną kostkę. Podduszamy w rondlu na rozgrzanym oleju.

Węgierska zupa rybna halászlé

Krok 6 z 12

Kawałek papryczki chili drobno siekamy, dodajemy do cebuli.

Węgierska zupa rybna halászlé

Krok 7 z 12

Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy do rondla przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, przesmażamy pół minuty.

Węgierska zupa rybna halászlé

Krok 8 z 12

Dodajemy do rondla pomidory.

Węgierska zupa rybna halászlé

Krok 9 z 12

Zdejmujemy z papryki skórkę, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy paprykę w kawałki i dodajemy do rondla.

Węgierska zupa rybna halászlé

Krok 10 z 12

Dodajemy do rondla wywar rybny, doprawiamy solą morską i pieprzem. Dodajemy dzwonka, gotujemy godzinę na wolnym ogniu.

Węgierska zupa rybna halászlé

Krok 11 z 12

Pod koniec gotowania doprawiamy zupę rybną szczyptą cukru.

Węgierska zupa rybna halászlé

Krok 12 z 12

Węgierską zupę rybną podajemy z kawałkami karpia, zabielamy śmietaną, posypujemy natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

4

Elzbieta

Ta zupa nie ma nic wspólnego z wegierska zupa rybna (halaszlé)
Jezeli udostepiacie jakiekolwiek przepisy, to pierwsze sprawdzenie jaki jest orginalny przep
Anonim (niezweryfikowany) 12/20/2021-05:13 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Boże Narodzenie
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

    Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

    1 godz 47 min Średni
  • Zupa węgierska

    Zupa węgierska

    55 min Łatwy
  • Węgierska zupa rybna z papryką i sumem

    Węgierska zupa rybna z papryką i sumem

    40 min Łatwy
  • Myggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa

    Myggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa

    1 godz 29 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu