Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Leczo z cukinią i chorizo

0
27min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Średnia cukinia
1 
Papryka czerwona
4 
Pomidory (u mnie kaliskie)
200  g
Chorizo
1 
Cebula szalotka (może być zwykła)
2  ząbków
1  łyżka
Olej
1  szczypta
Sól morska

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.1 g
Węglowodany
11.82 g
Tłuszcze
23.36 g
Wartość energetyczna
312.87 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

27 min
Krok 1
8 min
W rondlu podgrzewam łyżkę oleju (więcej niż łyżka oleju nie jest potrzebna, bo wytopi się tłuszczyk z kiełbasy), wrzucam pokrojoną w ćwierć talarki kiełbasę i pokrojoną w piórka szalotkę, przesmażam kilka minut, ale nie dopuszczam, żeby cebula się zrumieniła.
Krok 2
3 min
W tym czasie kroję cukinię i paprykę w kostkę.
Krok 3
3 min
Do rondla wrzucam wyciśnięty przez praskę czosnek, przesmażam pół minuty ciągle mieszając, dodaję pokrojoną cukinię i paprykę.
Krok 4
10 min
Pomidory kroję w kostkę usuwając korzeń, duszę pod przykryciem 10 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli pomidory będą mało soczyste, można podlać leczo 100 ml wywaru warzywnego lub wody.
Krok 5
3 min
Ewentualnie doprawiam szczyptą soli. Leczo podaję z pieczywem żytnim lub razowym.
Leczo z cukinią i chorizo

Krok 1 z 5

W rondlu podgrzewam łyżkę oleju (więcej niż łyżka oleju nie jest potrzebna, bo wytopi się tłuszczyk z kiełbasy), wrzucam pokrojoną w ćwierć talarki kiełbasę i pokrojoną w piórka szalotkę, przesmażam kilka minut, ale nie dopuszczam, żeby cebula się zrumieniła.

Leczo z cukinią i chorizo

Krok 2 z 5

W tym czasie kroję cukinię i paprykę w kostkę.

Leczo z cukinią i chorizo

Krok 3 z 5

Do rondla wrzucam wyciśnięty przez praskę czosnek, przesmażam pół minuty ciągle mieszając, dodaję pokrojoną cukinię i paprykę.

Leczo z cukinią i chorizo

Krok 4 z 5

Pomidory kroję w kostkę usuwając korzeń, duszę pod przykryciem 10 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli pomidory będą mało soczyste, można podlać leczo 100 ml wywaru warzywnego lub wody.

Leczo z cukinią i chorizo

Krok 5 z 5

Ewentualnie doprawiam szczyptą soli. Leczo podaję z pieczywem żytnim lub razowym.

Moja mama często robi leczo. Od zawsze, kiedy się pojawiało na naszym stole, stanowiło drugie danie. Ale czy to nie jest dla tej potrawy krzywdzące, że zawsze jest na drugim miejscu? Dlaczego równie gęsty bogracz może być zupą, a leczo nie? Dlaczego można podać jako pierwszą zupę owocową, która jest jak deser, a z leczo trzeba czekać? Dziś, przygotowując leczo pomyślałam sobie, że właśnie nadszedł dzień, w którym podam je jako zupę.

Leczo to węgierska potrawa, do której świetnie pasuje hiszpańska kiełbasa chorizo. I cukinia, bo ja zawsze robię leczo z cukinią.

Na leczo przepisów jest wiele. Można nie dodawać cukinii, dodać ziemniaki, pieczarki, dynię, robić z kiełbaską lub w wersji wegetariańskiej. Dla mnie każda z nich jest pyszna, a jesień to chyba najlepsza pora na ich gotowanie.

Przygotowując leczo staram się nie rozgotowywać warzyw, powinny być lekko chrupkie. Pomidory wybieram dojrzałe, słodkie i soczyste. Można je zastąpić pomidorami z puszki, dodając do rondla całą jej zawartość.

Leczo z cukinią i chorizo właściwie nie wymaga przyprawiania, ale to indywidualna kwestia. Zalecam jednak rozwagę przy soleniu i dodawaniu innych przypraw, chyba że zamierzamy zastąpić chorizo inną kiełbasą. Moje chorizo było dość pikantne i słone.

Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika