Leczo z cukinią i chorizo
27min
Średni
.
Wartości odżywcze
Białko
15.1 g
Węglowodany
11.82 g
Tłuszcze
23.36 g
Wartość energetyczna
312.87 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
27 min
Krok 1
8 min
W rondlu podgrzewam łyżkę oleju (więcej niż łyżka oleju nie jest potrzebna, bo wytopi się tłuszczyk z kiełbasy), wrzucam pokrojoną w ćwierć talarki kiełbasę i pokrojoną w piórka szalotkę, przesmażam kilka minut, ale nie dopuszczam, żeby cebula się zrumieniła.
Krok 2
3 min
W tym czasie kroję cukinię i paprykę w kostkę.
Krok 3
3 min
Do rondla wrzucam wyciśnięty przez praskę czosnek, przesmażam pół minuty ciągle mieszając, dodaję pokrojoną cukinię i paprykę.
Krok 4
10 min
Pomidory kroję w kostkę usuwając korzeń, duszę pod przykryciem 10 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli pomidory będą mało soczyste, można podlać leczo 100 ml wywaru warzywnego lub wody.
Krok 5
3 min
Ewentualnie doprawiam szczyptą soli. Leczo podaję z pieczywem żytnim lub razowym.
Moja mama często robi leczo. Od zawsze, kiedy się pojawiało na naszym stole, stanowiło drugie danie. Ale czy to nie jest dla tej potrawy krzywdzące, że zawsze jest na drugim miejscu? Dlaczego równie gęsty bogracz może być zupą, a leczo nie? Dlaczego można podać jako pierwszą zupę owocową, która jest jak deser, a z leczo trzeba czekać? Dziś, przygotowując leczo pomyślałam sobie, że właśnie nadszedł dzień, w którym podam je jako zupę.
Leczo to węgierska potrawa, do której świetnie pasuje hiszpańska kiełbasa chorizo. I cukinia, bo ja zawsze robię leczo z cukinią.
Na leczo przepisów jest wiele. Można nie dodawać cukinii, dodać ziemniaki, pieczarki, dynię, robić z kiełbaską lub w wersji wegetariańskiej. Dla mnie każda z nich jest pyszna, a jesień to chyba najlepsza pora na ich gotowanie.
Przygotowując leczo staram się nie rozgotowywać warzyw, powinny być lekko chrupkie. Pomidory wybieram dojrzałe, słodkie i soczyste. Można je zastąpić pomidorami z puszki, dodając do rondla całą jej zawartość.
Leczo z cukinią i chorizo właściwie nie wymaga przyprawiania, ale to indywidualna kwestia. Zalecam jednak rozwagę przy soleniu i dodawaniu innych przypraw, chyba że zamierzamy zastąpić chorizo inną kiełbasą. Moje chorizo było dość pikantne i słone.
Smacznego!
Leczo to węgierska potrawa, do której świetnie pasuje hiszpańska kiełbasa chorizo. I cukinia, bo ja zawsze robię leczo z cukinią.
Na leczo przepisów jest wiele. Można nie dodawać cukinii, dodać ziemniaki, pieczarki, dynię, robić z kiełbaską lub w wersji wegetariańskiej. Dla mnie każda z nich jest pyszna, a jesień to chyba najlepsza pora na ich gotowanie.
Przygotowując leczo staram się nie rozgotowywać warzyw, powinny być lekko chrupkie. Pomidory wybieram dojrzałe, słodkie i soczyste. Można je zastąpić pomidorami z puszki, dodając do rondla całą jej zawartość.
Leczo z cukinią i chorizo właściwie nie wymaga przyprawiania, ale to indywidualna kwestia. Zalecam jednak rozwagę przy soleniu i dodawaniu innych przypraw, chyba że zamierzamy zastąpić chorizo inną kiełbasą. Moje chorizo było dość pikantne i słone.
Smacznego!
Komentarze 0