Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt

×

Do rozgrzania nowy sezon ebook pdf

Zarejestruj się
Leczo z cukinią i chorizo
Leczo z cukinią i chorizo
55 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
55 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
15.1g / 19%
Węglowodany
11.8g / 14%
Tłuszcze
23.4g / 66%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Leczo z cukinią i chorizo

+

Leczo z cukinią i chorizo

Wróć

Leczo z cukinią i chorizo

(0)
27min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Średnia cukinia
1 
Papryka czerwona
4 
Pomidory (u mnie kaliskie)
200  g
Chorizo
1 
Cebula szalotka (może być zwykła)
2  ząbków
Czosnek
1  łyżka
Olej
1  szczypta
Sól morska
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.1 g
Węglowodany
11.82 g
Tłuszcze
23.36 g
Wartość energetyczna
312.87 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Moja mama często robi leczo. Od zawsze, kiedy się pojawiało na naszym stole, stanowiło drugie danie. Ale czy to nie jest dla tej potrawy krzywdzące, że zawsze jest na drugim miejscu? Dlaczego równie gęsty bogracz może być zupą, a leczo nie? Dlaczego można podać jako pierwszą zupę owocową, która jest jak deser, a z leczo trzeba czekać? Dziś, przygotowując leczo pomyślałam sobie, że właśnie nadszedł dzień, w którym podam je jako zupę.

Leczo to węgierska potrawa, do której świetnie pasuje hiszpańska kiełbasa chorizo. I cukinia, bo ja zawsze robię leczo z cukinią.

Na leczo przepisów jest wiele. Można nie dodawać cukinii, dodać ziemniaki, pieczarki, dynię, robić z kiełbaską lub w wersji wegetariańskiej. Dla mnie każda z nich jest pyszna, a jesień to chyba najlepsza pora na ich gotowanie.

Przygotowując leczo staram się nie rozgotowywać warzyw, powinny być lekko chrupkie. Pomidory wybieram dojrzałe, słodkie i soczyste. Można je zastąpić pomidorami z puszki, dodając do rondla całą jej zawartość.

Leczo z cukinią i chorizo właściwie nie wymaga przyprawiania, ale to indywidualna kwestia. Zalecam jednak rozwagę przy soleniu i dodawaniu innych przypraw, chyba że zamierzamy zastąpić chorizo inną kiełbasą. Moje chorizo było dość pikantne i słone.

Smacznego!

Przygotowanie

27 min
  • Krok 1

    8 min
    W rondlu podgrzewam łyżkę oleju (więcej niż łyżka oleju nie jest potrzebna, bo wytopi się tłuszczyk z kiełbasy), wrzucam pokrojoną w ćwierć talarki kiełbasę i pokrojoną w piórka szalotkę, przesmażam kilka minut, ale nie dopuszczam, żeby cebula się zrumieniła.
  • Krok 2

    3 min
    W tym czasie kroję cukinię i paprykę w kostkę.
  • Krok 3

    3 min
    Do rondla wrzucam wyciśnięty przez praskę czosnek, przesmażam pół minuty ciągle mieszając, dodaję pokrojoną cukinię i paprykę.
  • Krok 4

    10 min
    Pomidory kroję w kostkę usuwając korzeń, duszę pod przykryciem 10 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli pomidory będą mało soczyste, można podlać leczo 100 ml wywaru warzywnego lub wody.
  • Krok 5

    3 min
    Ewentualnie doprawiam szczyptą soli. Leczo podaję z pieczywem żytnim lub razowym.
Leczo z cukinią i chorizo

Krok 1 z 5

W rondlu podgrzewam łyżkę oleju (więcej niż łyżka oleju nie jest potrzebna, bo wytopi się tłuszczyk z kiełbasy), wrzucam pokrojoną w ćwierć talarki kiełbasę i pokrojoną w piórka szalotkę, przesmażam kilka minut, ale nie dopuszczam, żeby cebula się zrumieniła.

Leczo z cukinią i chorizo

Krok 2 z 5

W tym czasie kroję cukinię i paprykę w kostkę.

Leczo z cukinią i chorizo

Krok 3 z 5

Do rondla wrzucam wyciśnięty przez praskę czosnek, przesmażam pół minuty ciągle mieszając, dodaję pokrojoną cukinię i paprykę.

Leczo z cukinią i chorizo

Krok 4 z 5

Pomidory kroję w kostkę usuwając korzeń, duszę pod przykryciem 10 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli pomidory będą mało soczyste, można podlać leczo 100 ml wywaru warzywnego lub wody.

Leczo z cukinią i chorizo

Krok 5 z 5

Ewentualnie doprawiam szczyptą soli. Leczo podaję z pieczywem żytnim lub razowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Google Plus
lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy
)

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami

    Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami

    13 min Łatwy
  • Zupa z czerwonej soczewicy z pistacjami

    Zupa z czerwonej soczewicy z pistacjami

    44 min Łatwy
  • Zupa z cukinii z kiełkami i serkiem mascarpone

    Zupa z cukinii z kiełkami i serkiem mascarpone

    32 min Łatwy
  • Pikantna zupa z dyni z pieczonymi batatami

    Pikantna zupa z dyni z pieczonymi batatami

    1 godz 8 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu