Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Węgierska zupa gulaszowa – bogracz z kociołka
Dodaj do CookBook

Węgierska zupa gulaszowa – bogracz z kociołka

(0)
3 godz 6 min
Trudny
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  kg
Dobra wołowina
50  g
Boczek wędzony (u mnie w plasterkach)
3 
Cebula
2 
Papryka czerwona
3 
Ziemniaki
1 
Puszka pomidorów w kawałkach bez skórki
0.5 
Mała papryczka chili
1  butelka
Czerwone wytrawne wino
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
1  łyżeczka
Papryka Słodka
0.5  łyżeczka
Mielony kminek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
18.7 g
Wartość energetyczna
426 kcal
Tłuszcze
8.2 g
Białko
45.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dziś zorganizowaliśmy, pierwsze w tym roku, gotowanie na świeżym powietrzu, które po prostu uwielbiam. Inauguracja sezonu najczęściej zaczyna się wiosną, kiedy przychodzą pierwsze ciepłe dni, kończące się wciąż chłodnymi wieczorami. Właśnie do takich rześkich wieczorów idealnie pasuje kociołek (węg. bogrács, co oznacza kociołek, a także zupę w nim przygotowaną) z wesoło bulgoczącą na ogniu węgierską zupą gulaszową. Grill jest dobry na duszne letnie wieczory. Na te wiosenne zdecydowanie polecam gorący kociołek, chociaż tak naprawdę czasem z jego skonsumowaniem nie można zwlekać do zmierzchu. Po prostu nie da się opanować apetytu.

W tym roku maj wcale nie zaczął się upałami, ale tym lepiej dla mojej zupy gulaszowej. W mojej wersji, trochę węgierskiej, trochę nie, znalazła się wołowina, boczek, papryka, cebula, ziemniaki, pomidory i czerwone wino. Zupa ma właściwie konsystencję naszego tradycyjnego gulaszu i jest bardzo pikantna. Z pewnością w bardziej gorące dni można nieco się pohamować z papryczką chili i nie robić zupy tak gęstej, chociaż moim zdaniem to, że jest gęsta i pikantna, to jej niezaprzeczalne atuty. Ziemniaki gotowały się w kociołku ponad godzinę, a mimo to, dzięki dodatkowi wina, pozostały zwarte i lekko twarde. W wersji bez wina dodaję je do kociołka na 15 minut przed końcem gotowania.

Gotowanie bogracza w kociołku nad ogniem ma swój urok, ale zupę można z powodzeniem ugotować w domu. Dobrze, żeby gotowała się powoli na wolnym ogniu pod przykryciem. Najlepiej podawać ją na drugi dzień, bo z każdym podgrzaniem zyskuje na smaku, chociaż od samego początku go nie brakuje.

Przygotowanie

186 min
  • Krok 1

    15 min
    Kociołek rozgrzewam nad ogniskiem.
  • Krok 2

    20 min
    Cebulę kroję w piórka, podsmażam na oleju w mocno rozgrzanym kociołku, dodaję pokrojony w paski boczek. Dodaję pokrojone w grubą kostkę mięso – olej musi być mocno rozgrzany, żeby mięso pozostało soczyste w środku.
  • Krok 3

    90 min
    Podlewam winem tak, aby przykryło mięso i gotuję około 1,5 godziny, dolewając wino jeszcze ze dwa razy. Gdyby wyparowało za dużo płynu, można podlewać bogracz gorącą wodą. Podczas gotowania staram się utrzymać zawartość kociołka na lekkim wrzeniu, żeby za mocno się nie gotował.
  • Krok 4

    30 min
    Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i kawałek drobno posiekanej papryczki chili, a po kolejnych 30 minutach – pokrojoną w paski paprykę. Doprawiam do smaku słodką papryką, solą i pieprzem, dodaję kminek.
  • Krok 5

    30 min
    Gotuję jeszcze około pół godziny, dodaję 10 minut przed końcem gotowania pomidory z puszki w kawałkach.
  • Krok 6

    1 min
    Podaję zaraz po przyrządzeniu.
Węgierska zupa gulaszowa – bogracz z kociołka

Krok 1 z 6

Kociołek rozgrzewam nad ogniskiem.

Węgierska zupa gulaszowa – bogracz z kociołka

Krok 2 z 6

Cebulę kroję w piórka, podsmażam na oleju w mocno rozgrzanym kociołku, dodaję pokrojony w paski boczek. Dodaję pokrojone w grubą kostkę mięso – olej musi być mocno rozgrzany, żeby mięso pozostało soczyste w środku.

Węgierska zupa gulaszowa – bogracz z kociołka

Krok 3 z 6

Podlewam winem tak, aby przykryło mięso i gotuję około 1,5 godziny, dolewając wino jeszcze ze dwa razy. Gdyby wyparowało za dużo płynu, można podlewać bogracz gorącą wodą. Podczas gotowania staram się utrzymać zawartość kociołka na lekkim wrzeniu, żeby za mocno się nie gotował.

Węgierska zupa gulaszowa – bogracz z kociołka

Krok 4 z 6

Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i kawałek drobno posiekanej papryczki chili, a po kolejnych 30 minutach – pokrojoną w paski paprykę. Doprawiam do smaku słodką papryką, solą i pieprzem, dodaję kminek.

Węgierska zupa gulaszowa – bogracz z kociołka

Krok 5 z 6

Gotuję jeszcze około pół godziny, dodaję 10 minut przed końcem gotowania pomidory z puszki w kawałkach.

Węgierska zupa gulaszowa – bogracz z kociołka

Krok 6 z 6

Podaję zaraz po przyrządzeniu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

    Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

    1 godz 47 min Średni
  • Zupa węgierska

    Zupa węgierska

    55 min Łatwy
  • Węgierska zupa rybna halászlé

    Węgierska zupa rybna halászlé

    5 godz Średni
  • Węgierska zupa rybna z papryką i sumem

    Węgierska zupa rybna z papryką i sumem

    40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu