Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Węgierska zupa gulaszowa – bogracz z kociołka

(0)
3 godz 6 min
Trudny
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  kg
Dobra wołowina
50  g
Boczek wędzony (u mnie w plasterkach)
3 
Cebula
2 
Papryka czerwona
3 
Ziemniaki
1 
Puszka pomidorów w kawałkach bez skórki
0.5 
Mała papryczka chili
1  butelka
Czerwone wytrawne wino
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
1  łyżeczka
Papryka Słodka
0.5  łyżeczka
Mielony kminek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
45.31 g
Węglowodany
18.66 g
Tłuszcze
8.19 g
Wartość energetyczna
426.02 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dziś zorganizowaliśmy, pierwsze w tym roku, gotowanie na świeżym powietrzu, które po prostu uwielbiam. Inauguracja sezonu najczęściej zaczyna się wiosną, kiedy przychodzą pierwsze ciepłe dni, kończące się wciąż chłodnymi wieczorami. Właśnie do takich rześkich wieczorów idealnie pasuje kociołek (węg. bogrács, co oznacza kociołek, a także zupę w nim przygotowaną) z wesoło bulgoczącą na ogniu węgierską zupą gulaszową. Grill jest dobry na duszne letnie wieczory. Na te wiosenne zdecydowanie polecam gorący kociołek, chociaż tak naprawdę czasem z jego skonsumowaniem nie można zwlekać do zmierzchu. Po prostu nie da się opanować apetytu.

W tym roku maj wcale nie zaczął się upałami, ale tym lepiej dla mojej zupy gulaszowej. W mojej wersji, trochę węgierskiej, trochę nie, znalazła się wołowina, boczek, papryka, cebula, ziemniaki, pomidory i czerwone wino. Zupa ma właściwie konsystencję naszego tradycyjnego gulaszu i jest bardzo pikantna. Z pewnością w bardziej gorące dni można nieco się pohamować z papryczką chili i nie robić zupy tak gęstej, chociaż moim zdaniem to, że jest gęsta i pikantna, to jej niezaprzeczalne atuty. Ziemniaki gotowały się w kociołku ponad godzinę, a mimo to, dzięki dodatkowi wina, pozostały zwarte i lekko twarde. W wersji bez wina dodaję je do kociołka na 15 minut przed końcem gotowania.

Gotowanie bogracza w kociołku nad ogniem ma swój urok, ale zupę można z powodzeniem ugotować w domu. Dobrze, żeby gotowała się powoli na wolnym ogniu pod przykryciem. Najlepiej podawać ją na drugi dzień, bo z każdym podgrzaniem zyskuje na smaku, chociaż od samego początku go nie brakuje.

Przygotowanie

186 min
  • Krok 1

    15 min
    Kociołek rozgrzewam nad ogniskiem.
  • Krok 2

    20 min
    Cebulę kroję w piórka, podsmażam na oleju w mocno rozgrzanym kociołku, dodaję pokrojony w paski boczek. Dodaję pokrojone w grubą kostkę mięso – olej musi być mocno rozgrzany, żeby mięso pozostało soczyste w środku.
  • Krok 3

    90 min
    Podlewam winem tak, aby przykryło mięso i gotuję około 1,5 godziny, dolewając wino jeszcze ze dwa razy. Gdyby wyparowało za dużo płynu, można podlewać bogracz gorącą wodą. Podczas gotowania staram się utrzymać zawartość kociołka na lekkim wrzeniu, żeby za mocno się nie gotował.
  • Krok 4

    30 min
    Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i kawałek drobno posiekanej papryczki chili, a po kolejnych 30 minutach – pokrojoną w paski paprykę. Doprawiam do smaku słodką papryką, solą i pieprzem, dodaję kminek.
  • Krok 5

    30 min
    Gotuję jeszcze około pół godziny, dodaję 10 minut przed końcem gotowania pomidory z puszki w kawałkach.
  • Krok 6

    1 min
    Podaję zaraz po przyrządzeniu.
Węgierska zupa gulaszowa – bogracz z kociołka

Krok 1 z 6

Kociołek rozgrzewam nad ogniskiem.

Węgierska zupa gulaszowa – bogracz z kociołka

Krok 2 z 6

Cebulę kroję w piórka, podsmażam na oleju w mocno rozgrzanym kociołku, dodaję pokrojony w paski boczek. Dodaję pokrojone w grubą kostkę mięso – olej musi być mocno rozgrzany, żeby mięso pozostało soczyste w środku.

Węgierska zupa gulaszowa – bogracz z kociołka

Krok 3 z 6

Podlewam winem tak, aby przykryło mięso i gotuję około 1,5 godziny, dolewając wino jeszcze ze dwa razy. Gdyby wyparowało za dużo płynu, można podlewać bogracz gorącą wodą. Podczas gotowania staram się utrzymać zawartość kociołka na lekkim wrzeniu, żeby za mocno się nie gotował.

Węgierska zupa gulaszowa – bogracz z kociołka

Krok 4 z 6

Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i kawałek drobno posiekanej papryczki chili, a po kolejnych 30 minutach – pokrojoną w paski paprykę. Doprawiam do smaku słodką papryką, solą i pieprzem, dodaję kminek.

Węgierska zupa gulaszowa – bogracz z kociołka

Krok 5 z 6

Gotuję jeszcze około pół godziny, dodaję 10 minut przed końcem gotowania pomidory z puszki w kawałkach.

Węgierska zupa gulaszowa – bogracz z kociołka

Krok 6 z 6

Podaję zaraz po przyrządzeniu.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz ukraiński

    56 min Łatwy
  • Zupa meksykańska z nachosami

    1 godz 14 min Średni
  • Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą

    49 min Łatwy
  • Zupa jabłkowa z porem

    45 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu