Zupa gulaszowa z pieczarkami
1 godz 46 min
Średni
0.5
kg
Łopatka wieprzowa
1
l
Wywar mięsny lub drobiowy
15
Pieczarki
1
Duża cebula
1
Duża papryka
4
Ziemniaki
2
łyżek
Przecier pomidorowy
1
łyżeczka
Tymianek
1
łyżeczka
Słodka papryka
1
łyżeczka
Wędzona papryka
1
szczypta
Sól i pieprz
1
pęczek
Natka pietruszki do przybrania
.
Wartości odżywcze
Białko
30.79 g
Węglowodany
23.01 g
Tłuszcze
10.11 g
Wartość energetyczna
294.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
106 min
Krok 1
4 min
W garnku o grubym dnie rozgrzej dwie-trzy łyżki oleju i dodaj pokrojone w małą kostkę mięso. Podsmaż na mocnym ogniu przez 2-3 minuty.
Krok 2
8 min
Następnie dodaj do mięsa pokrojoną w kostkę cebulę, zmniejsz ogień i smaż dalej do czasu, aż cebula ładnie się zeszkli.
Krok 3
2 min
Dodaj do garnka wszystkie przyprawy, wymieszaj dokładnie i smaż kolejną minutę.
Krok 4
60 min
Wlej do garnka cały bulion, zamieszaj, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 60 minut.
W tym czasie obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Paprykę pokrój w długie i cienkie paski, a dokładnie oczyszczone pieczarki pokrój na połówki lub w grube plastry.
Krok 5
30 min
Po upływie 60 minut dodaj do zupy wszystkie pokrojone warzywa i w razie gdyby zupa była już bardzo gęsta, dolej nieco wody. Zupę gotuj dalej przez 20-30 minut do czasu, aż ziemniaki i mięso będą miękkie.
Krok 6
1 min
Gotowa zupa powinna być gęsta, a mięso bardzo miękkie i delikatne (ale nie rozpadające się).
Krok 7
1 min
Zupę gulaszową z pieczarkami podawaj z dodatkiem natki pietruszki i grubo zmielonego czarnego pieprzu. Jako dodatek świetnie sprawdzi się kromka dobrego chleba.
Zupa gulaszowa z pieczarkami to świetny przykład dania jednogarnkowego, którym z łatwością wykarmisz całą gromadę głodomorów. Jest to zupa gęsta, rozgrzewająca, kolorowa i sycąca. Zupę gulaszową z pieczarkami z łatwością urozmaicisz o ulubione warzywa i przyprawy.
W zależności od sezonu do zupy gulaszowej z pieczarkami możesz dodać w zasadzie dowolne warzywa, np. pomidory, marchew, a nawet dynię czy warzywa strączkowe!
W zależności od sezonu do zupy gulaszowej z pieczarkami możesz dodać w zasadzie dowolne warzywa, np. pomidory, marchew, a nawet dynię czy warzywa strączkowe!
Komentarze 0