Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa gulaszowa z pieczarkami

0
1 godz 46 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Tomek

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  kg
Łopatka wieprzowa
1  l
Wywar mięsny lub drobiowy
15 
Pieczarki
1 
Duża cebula
1 
Duża papryka
4 
Ziemniaki
2  łyżek
Przecier pomidorowy
1  łyżeczka
Tymianek
1  łyżeczka
Słodka papryka
1  łyżeczka
Wędzona papryka
1  szczypta
Sól i pieprz
1  pęczek
Natka pietruszki do przybrania

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
30.79 g
Węglowodany
23.01 g
Tłuszcze
10.11 g
Wartość energetyczna
294.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

106 min
Krok 1
4 min
W garnku o grubym dnie rozgrzej dwie-trzy łyżki oleju i dodaj pokrojone w małą kostkę mięso. Podsmaż na mocnym ogniu przez 2-3 minuty.
Krok 2
8 min
Następnie dodaj do mięsa pokrojoną w kostkę cebulę, zmniejsz ogień i smaż dalej do czasu, aż cebula ładnie się zeszkli.
Krok 3
2 min
Dodaj do garnka wszystkie przyprawy, wymieszaj dokładnie i smaż kolejną minutę.
Krok 4
60 min
Wlej do garnka cały bulion, zamieszaj, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 60 minut. W tym czasie obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Paprykę pokrój w długie i cienkie paski, a dokładnie oczyszczone pieczarki pokrój na połówki lub w grube plastry.
Krok 5
30 min
Po upływie 60 minut dodaj do zupy wszystkie pokrojone warzywa i w razie gdyby zupa była już bardzo gęsta, dolej nieco wody. Zupę gotuj dalej przez 20-30 minut do czasu, aż ziemniaki i mięso będą miękkie.
Krok 6
1 min
Gotowa zupa powinna być gęsta, a mięso bardzo miękkie i delikatne (ale nie rozpadające się).
Krok 7
1 min
Zupę gulaszową z pieczarkami podawaj z dodatkiem natki pietruszki i grubo zmielonego czarnego pieprzu. Jako dodatek świetnie sprawdzi się kromka dobrego chleba.
Zupa gulaszowa z pieczarkami

Krok 1 z 7

W garnku o grubym dnie rozgrzej dwie-trzy łyżki oleju i dodaj pokrojone w małą kostkę mięso. Podsmaż na mocnym ogniu przez 2-3 minuty.

Zupa gulaszowa z pieczarkami

Krok 2 z 7

Następnie dodaj do mięsa pokrojoną w kostkę cebulę, zmniejsz ogień i smaż dalej do czasu, aż cebula ładnie się zeszkli.

Zupa gulaszowa z pieczarkami

Krok 3 z 7

Dodaj do garnka wszystkie przyprawy, wymieszaj dokładnie i smaż kolejną minutę.

Zupa gulaszowa z pieczarkami

Krok 4 z 7

Wlej do garnka cały bulion, zamieszaj, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 60 minut. W tym czasie obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Paprykę pokrój w długie i cienkie paski, a dokładnie oczyszczone pieczarki pokrój na połówki lub w grube plastry.

Zupa gulaszowa z pieczarkami

Krok 5 z 7

Po upływie 60 minut dodaj do zupy wszystkie pokrojone warzywa i w razie gdyby zupa była już bardzo gęsta, dolej nieco wody. Zupę gotuj dalej przez 20-30 minut do czasu, aż ziemniaki i mięso będą miękkie.

Zupa gulaszowa z pieczarkami

Krok 6 z 7

Gotowa zupa powinna być gęsta, a mięso bardzo miękkie i delikatne (ale nie rozpadające się).

Zupa gulaszowa z pieczarkami

Krok 7 z 7

Zupę gulaszową z pieczarkami podawaj z dodatkiem natki pietruszki i grubo zmielonego czarnego pieprzu. Jako dodatek świetnie sprawdzi się kromka dobrego chleba.

Zupa gulaszowa z pieczarkami to świetny przykład dania jednogarnkowego, którym z łatwością wykarmisz całą gromadę głodomorów. Jest to zupa gęsta, rozgrzewająca, kolorowa i sycąca. Zupę gulaszową z pieczarkami z łatwością urozmaicisz o ulubione warzywa i przyprawy.

W zależności od sezonu do zupy gulaszowej z pieczarkami możesz dodać w zasadzie dowolne warzywa, np. pomidory, marchew, a nawet dynię czy warzywa strączkowe!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika