Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa gulaszowa z pieczarkami
Zupa gulaszowa z pieczarkami
Zupa gulaszowa z pieczarkami
Dodaj do CookBook

Zupa gulaszowa z pieczarkami

(11)
1 godz 46 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Tomek
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
350  g
Łopatka wieprzowa
0.75  l
Wywar mięsny lub drobiowy
10 
Pieczarki
0.75 
Duża cebula
1 
Duża papryka
3 
Ziemniaki
2  łyżek
Przecier pomidorowy
0.5  łyżeczka
Tymianek
0.5  łyżeczka
Słodka papryka
0.5  łyżeczka
Wędzona papryka
1  szczypta
Sól i pieprz
0.5  pęczek
Natka pietruszki do przybrania
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
21.2 g
Wartość energetyczna
273.5 kcal
Tłuszcze
9.3 g
Białko
28.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa gulaszowa z pieczarkami to świetny przykład dania jednogarnkowego, którym z łatwością wykarmisz całą gromadę głodomorów. To treściwa, gęsta zupa, która jest wyjątkowo rozgrzewająca i satysfakcjonująca. Doskonale sprawdzi się w chłodniejsze, deszczowe dni. Zupę gulaszową z pieczarkami z łatwością urozmaicisz ulubionymi warzywami i przyprawami, dzięki czemu za każdym razem będzie wyjątkowa.

W zależności od sezonu, do zupy gulaszowej z pieczarkami możesz dodać dowolne warzywa, jakie tylko lubisz! Doskonale sprawdzą się nie tylko pomidory czy marchew, ale nawet dynia, kukurydza, czy warzywa strączkowe! Przygotowany z dużą ilością warzyw kolorowy bogracz z pieczarkami będzie niezwykle apetyczny, a zarazem pełen składników odżywczych. Warto wykorzystać warzywa, które zalegają nam w lodówce, dzięki czemu się nie zmarnują. Masz w lodówce kawałek cukinii, kawałek pora, czy garść fasoli i nie wiesz, co z nich przygotować? Dodaj je do zupy! Użycie ulubionych warzyw pozwoli ci dostosować posiłek do własnych upodobań.

Zupa węgierska z pieczarkami może być przygotowana na wiele sposobów. Łopatkę wieprzową możesz zastąpić w przepisie innym mięsem. Zupa gulaszowa z kurczakiem będzie lżejsza i sprawdzi się dobrze nawet w cieplejsze dni, natomiast zupa gulaszowa z szynki lub ze schabu będzie nieco bardziej sycąca. Niezależnie od wybranego rodzaju mięsa, należy je odpowiednio przygotować, aby było miękkie i pełne smaku. Najpierw trzeba je podsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, co zapewni mu odpowiedni kolor i wydobędzie smak. Duszenie go następnie w zupie sprawi, że będzie miękkie i delikatne, a i sama zupa nabierze odpowiedniego aromatu. Sprawdź nasz przepis i przygotuj pyszną zupę gulaszową z pieczarkami!


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

106 min
  • Krok 1

    4 min
    W garnku o grubym dnie rozgrzej dwie-trzy łyżki oleju i dodaj pokrojone w małą kostkę mięso. Podsmaż na mocnym ogniu przez 2-3 minuty.
  • Krok 2

    8 min
    Następnie dodaj do mięsa pokrojoną w kostkę cebulę, zmniejsz ogień i smaż dalej do czasu, aż cebula ładnie się zeszkli.
  • Krok 3

    2 min
    Dodaj do garnka wszystkie przyprawy, wymieszaj dokładnie i smaż kolejną minutę.
  • Krok 4

    60 min
    Wlej do garnka cały bulion, zamieszaj, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 60 minut. W tym czasie obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Paprykę pokrój w długie i cienkie paski, a dokładnie oczyszczone pieczarki pokrój na połówki lub w grube plastry.
  • Krok 5

    30 min
    Po upływie 60 minut dodaj do zupy wszystkie pokrojone warzywa i w razie gdyby zupa była już bardzo gęsta, dolej nieco wody. Zupę gotuj dalej przez 20-30 minut do czasu, aż ziemniaki i mięso będą miękkie.
  • Krok 6

    1 min
    Gotowa zupa powinna być gęsta, a mięso bardzo miękkie i delikatne (ale nie rozpadające się).
  • Krok 7

    1 min
    Zupę gulaszową z pieczarkami podawaj z dodatkiem natki pietruszki i grubo zmielonego czarnego pieprzu. Jako dodatek świetnie sprawdzi się kromka dobrego chleba.
Zupa gulaszowa z pieczarkami

Krok 1 z 7

W garnku o grubym dnie rozgrzej dwie-trzy łyżki oleju i dodaj pokrojone w małą kostkę mięso. Podsmaż na mocnym ogniu przez 2-3 minuty.

Zupa gulaszowa z pieczarkami

Krok 2 z 7

Następnie dodaj do mięsa pokrojoną w kostkę cebulę, zmniejsz ogień i smaż dalej do czasu, aż cebula ładnie się zeszkli.

Zupa gulaszowa z pieczarkami

Krok 3 z 7

Dodaj do garnka wszystkie przyprawy, wymieszaj dokładnie i smaż kolejną minutę.

Zupa gulaszowa z pieczarkami

Krok 4 z 7

Wlej do garnka cały bulion, zamieszaj, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 60 minut. W tym czasie obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Paprykę pokrój w długie i cienkie paski, a dokładnie oczyszczone pieczarki pokrój na połówki lub w grube plastry.

Zupa gulaszowa z pieczarkami

Krok 5 z 7

Po upływie 60 minut dodaj do zupy wszystkie pokrojone warzywa i w razie gdyby zupa była już bardzo gęsta, dolej nieco wody. Zupę gotuj dalej przez 20-30 minut do czasu, aż ziemniaki i mięso będą miękkie.

Zupa gulaszowa z pieczarkami

Krok 6 z 7

Gotowa zupa powinna być gęsta, a mięso bardzo miękkie i delikatne (ale nie rozpadające się).

Zupa gulaszowa z pieczarkami

Krok 7 z 7

Zupę gulaszową z pieczarkami podawaj z dodatkiem natki pietruszki i grubo zmielonego czarnego pieprzu. Jako dodatek świetnie sprawdzi się kromka dobrego chleba.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.4 z 5
4.4
Wszystkich ocen: 5
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
55
22
33
00
00
00

Opinie

5

(Brak tytułu)

Fajny przpis, ale ja warzywa przed dodaniem do zupy podsmażam, a zamiast przecieru dodaję przesmażone z czosnkiem i papryką wędzoną pomidory z puszki
Norka (niezweryfikowany) 02/12/2025-08:36 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 03/28/2025-07:20 CET
Super pomysł! Lubimy takie podpowiedzi – dziękujemy! 😊
4

Akinom

A przecier kiedy dodać?
Anonim (niezweryfikowany) 01/07/2022-07:54 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 03/28/2025-07:18 CET
Przecier dodajemy razem z bulionem :)
4

Zupa gulaszowa

Odkąd znalazłam przepis na tę zupke, korzystam tylko z tego przepisu
Anon (niezweryfikowany) 11/06/2021-09:09 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 03/28/2025-07:17 CET
Bardzo się cieszymy, że spełniliśmy Twoje oczekiwania i trafiliśmy w Twój gust. 😊

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa krem ze szpinaku

    Zupa krem ze szpinaku

    19 min Łatwy
  • Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    1 godz 23 min Średni
  • Zupa z fasolki szparagowej

    Zupa z fasolki szparagowej

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu