Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa gulaszowa z pieczarkami

(3)
1 godz 46 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kg
Łopatka wieprzowa
1  l
Wywar mięsny lub drobiowy
15 
Pieczarki
1 
Duża cebula
1 
Duża papryka
4 
Ziemniaki
2  łyżek
Przecier pomidorowy
1  łyżeczka
Tymianek
1  łyżeczka
Słodka papryka
1  łyżeczka
Wędzona papryka
1  szczypta
Sól i pieprz
1  pęczek
Natka pietruszki do przybrania
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
30.79 g
Węglowodany
23.01 g
Tłuszcze
10.11 g
Wartość energetyczna
294.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa gulaszowa z pieczarkami to świetny przykład dania jednogarnkowego, którym z łatwością wykarmisz całą gromadę głodomorów. To treściwa, gęsta zupa, która jest wyjątkowo rozgrzewająca i satysfakcjonująca. Doskonale sprawdzi się w chłodniejsze, deszczowe dni. Zupę gulaszową z pieczarkami z łatwością urozmaicisz ulubionymi warzywami i przyprawami, dzięki czemu za każdym razem będzie wyjątkowa.

W zależności od sezonu, do zupy gulaszowej z pieczarkami możesz dodać dowolne warzywa, jakie tylko lubisz! Doskonale sprawdzą się nie tylko pomidory czy marchew, ale nawet dynia, kukurydza, czy warzywa strączkowe! Przygotowany z dużą ilością warzyw kolorowy bogracz z pieczarkami będzie niezwykle apetyczny, a zarazem pełen składników odżywczych. Warto wykorzystać warzywa, które zalegają nam w lodówce, dzięki czemu się nie zmarnują. Masz w lodówce kawałek cukinii, kawałek pora, czy garść fasoli i nie wiesz, co z nich przygotować? Dodaj je do zupy! Użycie ulubionych warzyw pozwoli ci dostosować posiłek do własnych upodobań.

Zupa węgierska z pieczarkami może być przygotowana na wiele sposobów. Łopatkę wieprzową możesz zastąpić w przepisie innym mięsem. Zupa gulaszowa z kurczakiem będzie lżejsza i sprawdzi się dobrze nawet w cieplejsze dni, natomiast zupa gulaszowa z szynki lub ze schabu będzie nieco bardziej sycąca. Niezależnie od wybranego rodzaju mięsa, należy je odpowiednio przygotować, aby było miękkie i pełne smaku. Najpierw trzeba je podsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, co zapewni mu odpowiedni kolor i wydobędzie smak. Duszenie go następnie w zupie sprawi, że będzie miękkie i delikatne, a i sama zupa nabierze odpowiedniego aromatu. Sprawdź nasz przepis i przygotuj pyszną zupę gulaszową z pieczarkami!

Przygotowanie

106 min
  • Krok 1

    4 min
    W garnku o grubym dnie rozgrzej dwie-trzy łyżki oleju i dodaj pokrojone w małą kostkę mięso. Podsmaż na mocnym ogniu przez 2-3 minuty.
  • Krok 2

    8 min
    Następnie dodaj do mięsa pokrojoną w kostkę cebulę, zmniejsz ogień i smaż dalej do czasu, aż cebula ładnie się zeszkli.
  • Krok 3

    2 min
    Dodaj do garnka wszystkie przyprawy, wymieszaj dokładnie i smaż kolejną minutę.
  • Krok 4

    60 min
    Wlej do garnka cały bulion, zamieszaj, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 60 minut. W tym czasie obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Paprykę pokrój w długie i cienkie paski, a dokładnie oczyszczone pieczarki pokrój na połówki lub w grube plastry.
  • Krok 5

    30 min
    Po upływie 60 minut dodaj do zupy wszystkie pokrojone warzywa i w razie gdyby zupa była już bardzo gęsta, dolej nieco wody. Zupę gotuj dalej przez 20-30 minut do czasu, aż ziemniaki i mięso będą miękkie.
  • Krok 6

    1 min
    Gotowa zupa powinna być gęsta, a mięso bardzo miękkie i delikatne (ale nie rozpadające się).
  • Krok 7

    1 min
    Zupę gulaszową z pieczarkami podawaj z dodatkiem natki pietruszki i grubo zmielonego czarnego pieprzu. Jako dodatek świetnie sprawdzi się kromka dobrego chleba.
Zupa gulaszowa z pieczarkami

Krok 1 z 7

W garnku o grubym dnie rozgrzej dwie-trzy łyżki oleju i dodaj pokrojone w małą kostkę mięso. Podsmaż na mocnym ogniu przez 2-3 minuty.

Zupa gulaszowa z pieczarkami

Krok 2 z 7

Następnie dodaj do mięsa pokrojoną w kostkę cebulę, zmniejsz ogień i smaż dalej do czasu, aż cebula ładnie się zeszkli.

Zupa gulaszowa z pieczarkami

Krok 3 z 7

Dodaj do garnka wszystkie przyprawy, wymieszaj dokładnie i smaż kolejną minutę.

Zupa gulaszowa z pieczarkami

Krok 4 z 7

Wlej do garnka cały bulion, zamieszaj, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 60 minut. W tym czasie obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Paprykę pokrój w długie i cienkie paski, a dokładnie oczyszczone pieczarki pokrój na połówki lub w grube plastry.

Zupa gulaszowa z pieczarkami

Krok 5 z 7

Po upływie 60 minut dodaj do zupy wszystkie pokrojone warzywa i w razie gdyby zupa była już bardzo gęsta, dolej nieco wody. Zupę gotuj dalej przez 20-30 minut do czasu, aż ziemniaki i mięso będą miękkie.

Zupa gulaszowa z pieczarkami

Krok 6 z 7

Gotowa zupa powinna być gęsta, a mięso bardzo miękkie i delikatne (ale nie rozpadające się).

Zupa gulaszowa z pieczarkami

Krok 7 z 7

Zupę gulaszową z pieczarkami podawaj z dodatkiem natki pietruszki i grubo zmielonego czarnego pieprzu. Jako dodatek świetnie sprawdzi się kromka dobrego chleba.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
A Akinom

A przecier kiedy dodać?

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

    1 godz 47 min Średni
  • Wiejski garnek z pieczarkami

    48 min Łatwy
  • Chłopski garnek z ziemniakami, cebulą, marchewką i kiełbasą

    20 min Łatwy
  • Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

    1 godz 27 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu