Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone

0
1 godz 53 min
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Papryka czerwona
1 
Cebula
1  główka
0.5  l
Woda
7  gałązek
Tymianek świeży
3  łyżek
Oliwa
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
4  łyżek
Serek mascarpone

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.88 g
Węglowodany
33.62 g
Tłuszcze
26.13 g
Wartość energetyczna
392.78 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

113 min
Krok 1
60 min
Paprykę myjemy, kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i układamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia. Silikonowym pędzelkiem smarujemy paprykę oliwą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy godzinę.
Krok 2
2 min
W połowie czasu pieczenia obracamy paprykę na drugą stronę (skórką do góry), dodajemy obok papryki przekrojoną na pół cebulę i zawinięte w folię aluminiową ząbki czosnku. Czosnek koniecznie pieczemy w folii aluminiowej, bo potrafi strzelać w piekarniku.
Krok 3
1 min
15 minut przed końcem pieczenia dokładamy do piekarnika gałązki tymianku.
Krok 4
30 min
Kiedy skórka na papryce zacznie się przypiekać na czarno, wyciągamy paprykę z piekarnika, przekładamy do dużej szklanej miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiam na około pół godziny.
Krok 5
6 min
Kiedy papryka wystygnie, ściągamy z niej skórkę, przekładamy do rondelka, dodajemy upieczoną cebulę i wyciskamy czosnek z łupinek. Z gałązek tymianku obrywamy listki i wrzucamy do rondelka.
Krok 6
10 min
Podlewamy warzywa wywarem i gotujemy 10 minut.
Krok 7
3 min
Miksujemy zupę na gładki krem, dodajemy połowę sera mascarpone i ponownie miksujemy. Doprawiamy zupę solą i pieprzem.
Krok 8
1 min
Podajemy z serem mascarpone i świeżym tymiankiem. Aby krem był bardziej sycący, można podać go z grzankami z masłem ziołowym.
Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone

Krok 1 z 8

Paprykę myjemy, kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i układamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia. Silikonowym pędzelkiem smarujemy paprykę oliwą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy godzinę.

Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone

Krok 2 z 8

W połowie czasu pieczenia obracamy paprykę na drugą stronę (skórką do góry), dodajemy obok papryki przekrojoną na pół cebulę i zawinięte w folię aluminiową ząbki czosnku. Czosnek koniecznie pieczemy w folii aluminiowej, bo potrafi strzelać w piekarniku.

Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone

Krok 3 z 8

15 minut przed końcem pieczenia dokładamy do piekarnika gałązki tymianku.

Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone

Krok 4 z 8

Kiedy skórka na papryce zacznie się przypiekać na czarno, wyciągamy paprykę z piekarnika, przekładamy do dużej szklanej miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiam na około pół godziny.

Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone

Krok 5 z 8

Kiedy papryka wystygnie, ściągamy z niej skórkę, przekładamy do rondelka, dodajemy upieczoną cebulę i wyciskamy czosnek z łupinek. Z gałązek tymianku obrywamy listki i wrzucamy do rondelka.

Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone

Krok 6 z 8

Podlewamy warzywa wywarem i gotujemy 10 minut.

Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone

Krok 7 z 8

Miksujemy zupę na gładki krem, dodajemy połowę sera mascarpone i ponownie miksujemy. Doprawiamy zupę solą i pieprzem.

Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone

Krok 8 z 8

Podajemy z serem mascarpone i świeżym tymiankiem. Aby krem był bardziej sycący, można podać go z grzankami z masłem ziołowym.

W jeden z chłodniejszych lipcowych dni postanowiłam włączyć piekarnik i przygotowałam krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone. Moje przyjaciółki podsunęły mi ten apetyczny pomysł, kiedy w naszej lokalnej restauracji serwowano właśnie takie pyszności.

Podczas przygotowań, moja kuchnia wypełniła się kuszącym zapachem. Za surową papryką nie przepadam, ale pieczona nie ma sobie równych i ściąga do kuchni każdego, kto znajdzie się w zasięgu jej aromatu. A i pieczony czosnek ma zupełnie inny aromat niż świeży, dlatego spokojnie można go dodać do zupy w dużej ilości.

Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone jest łagodną zupą o aksamitnej konsystencji, którą wspaniale aromatyzuje tymianek z piekarnika. Nic więcej do szczęścia nie potrzeba! Chociaż potrzeba jednej rzeczy – dokładki. Najlepiej od razu podwoić ilość składników, bo nam było mało, a na dokładki nie było.

Z podanej ilości składników przygotujecie 2-3 porcje zupy.

A jeśli wciąż będzie Wam mało, wypróbujcie koniecznie:

pikantna zupa krem z papryki pieczonej z pomidorami i świeżym tymiankiem

zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami

Zobacz też

Zobacz Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

Zobacz Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu

Zobacz Zupa krem z pomidorów i papryki
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 1

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
H Halina
.

Zmiana strony totalnie na gorsze. Uwielbiałam Was. Teraz jest nieczytelnie, brzydko i bez gustu. Poprzednia strona była przepiękna i klarowna. Teraz wyskakują przepisy ludzi nie związane z Wami, w nosie mam Winiary, uwielbiam Wasze przepisy, a Wy się sprzedałyście. Plus gdzie jest Pan.

Winiary
.
Expert

Halino, przepisy na podstronie Zakochane w Zupach (znajdziesz je w bocznym menu) pozostały takie same, jak na blogu ZwZ - a ich autorkami pozostają Ania i Agata. Jeśli wyłącznie one Cię interesują, możesz korzystać wyłącznie z zawartości zakładki Przepisy (boczne menu - Zakochane w Zupach - Przepisy). Treść przepisów się nie zmieniła. Pozdrawiamy i mamy nadzieję, że wrócisz do nas na którąś z pysznych zup Ani lub Agaty. :)

Pokaż więcej komentarzy