Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone
1 godz 53 min
1
kg
Papryka czerwona
1
Cebula
1
główka
1.5
łyżek
0.5
l
Woda
7
gałązek
Tymianek świeży
3
łyżek
Oliwa
1
szczypta
Sól morska
1
szczypta
Pieprz czarny
4
łyżek
Serek mascarpone
.
Wartości odżywcze
Białko
7.88 g
Węglowodany
33.62 g
Tłuszcze
26.13 g
Wartość energetyczna
392.78 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
113 min
Krok 1
60 min
Paprykę myjemy, kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i układamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia. Silikonowym pędzelkiem smarujemy paprykę oliwą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy godzinę.
Krok 2
2 min
W połowie czasu pieczenia obracamy paprykę na drugą stronę (skórką do góry), dodajemy obok papryki przekrojoną na pół cebulę i zawinięte w folię aluminiową ząbki czosnku. Czosnek koniecznie pieczemy w folii aluminiowej, bo potrafi strzelać w piekarniku.
Krok 3
1 min
15 minut przed końcem pieczenia dokładamy do piekarnika gałązki tymianku.
Krok 4
30 min
Kiedy skórka na papryce zacznie się przypiekać na czarno, wyciągamy paprykę z piekarnika, przekładamy do dużej szklanej miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiam na około pół godziny.
Krok 5
6 min
Kiedy papryka wystygnie, ściągamy z niej skórkę, przekładamy do rondelka, dodajemy upieczoną cebulę i wyciskamy czosnek z łupinek. Z gałązek tymianku obrywamy listki i wrzucamy do rondelka.
Krok 6
10 min
Podlewamy warzywa wywarem i gotujemy 10 minut.
Krok 7
3 min
Miksujemy zupę na gładki krem, dodajemy połowę sera mascarpone i ponownie miksujemy. Doprawiamy zupę solą i pieprzem.
Krok 8
1 min
Podajemy z serem mascarpone i świeżym tymiankiem. Aby krem był bardziej sycący, można podać go z grzankami z masłem ziołowym.
W jeden z chłodniejszych lipcowych dni postanowiłam włączyć piekarnik i przygotowałam krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone. Moje przyjaciółki podsunęły mi ten apetyczny pomysł, kiedy w naszej lokalnej restauracji serwowano właśnie takie pyszności.
Podczas przygotowań, moja kuchnia wypełniła się kuszącym zapachem. Za surową papryką nie przepadam, ale pieczona nie ma sobie równych i ściąga do kuchni każdego, kto znajdzie się w zasięgu jej aromatu. A i pieczony czosnek ma zupełnie inny aromat niż świeży, dlatego spokojnie można go dodać do zupy w dużej ilości.
Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone jest łagodną zupą o aksamitnej konsystencji, którą wspaniale aromatyzuje tymianek z piekarnika. Nic więcej do szczęścia nie potrzeba! Chociaż potrzeba jednej rzeczy – dokładki. Najlepiej od razu podwoić ilość składników, bo nam było mało, a na dokładki nie było.
Z podanej ilości składników przygotujecie 2-3 porcje zupy.
A jeśli wciąż będzie Wam mało, wypróbujcie koniecznie:
pikantna zupa krem z papryki pieczonej z pomidorami i świeżym tymiankiem
zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami
Zobacz też
Zobacz Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki
Zobacz Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu
Zobacz Zupa krem z pomidorów i papryki
Podczas przygotowań, moja kuchnia wypełniła się kuszącym zapachem. Za surową papryką nie przepadam, ale pieczona nie ma sobie równych i ściąga do kuchni każdego, kto znajdzie się w zasięgu jej aromatu. A i pieczony czosnek ma zupełnie inny aromat niż świeży, dlatego spokojnie można go dodać do zupy w dużej ilości.
Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone jest łagodną zupą o aksamitnej konsystencji, którą wspaniale aromatyzuje tymianek z piekarnika. Nic więcej do szczęścia nie potrzeba! Chociaż potrzeba jednej rzeczy – dokładki. Najlepiej od razu podwoić ilość składników, bo nam było mało, a na dokładki nie było.
Z podanej ilości składników przygotujecie 2-3 porcje zupy.
A jeśli wciąż będzie Wam mało, wypróbujcie koniecznie:
pikantna zupa krem z papryki pieczonej z pomidorami i świeżym tymiankiem
zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami
Zobacz też
Zobacz Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki
Zobacz Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu
Zobacz Zupa krem z pomidorów i papryki
Komentarze 0