Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Po długich miesiącach oczekiwania na wyższe temperatury za oknem staram się wykorzystać każdy wolny dzień i spędzić go na świeżym powietrzu wśród najbliższych. W cieplejsze dni zawsze nabieramy ochoty na pałaszowane posiłków pod gołym niebem. W tym roku w momencie pojawienia się pierwszych dobrych prognoz pogody zacząłem się zastanawiać co zaserwować na inaugurację sezonu. Na pierwszy ogień w tym sezonie poszła węgierska zupa gulaszowa z kociołka.
Kuchnia węgierska obfituje w paprykę. To właśnie ona nadaje daniom smaku, aromatu i pikantności. Właśnie dlatego w zupie gulaszowej ląduje spora ilość świeżej kolorowej papryki, a także mieszanka mielonej słodkiej, ostrej i wędzonej papryki. W skład zupy wchodzą także warzywa korzeniowe, cebula, ziemniaki i pomidory oraz podsmażone mięso wołowe. Tak przygotowana zupa gulaszowa smakuje rewelacyjnie – jest rozgrzewająca, sycąca, idealna na inaugarcję sezonu grillowego.
Tradycyjnie zupa przyrządzana jest na świeżym powietrzu w żeliwnym kociołku nad ogniskiem, ale jeżeli nie dysponujecie takim kociołkiem albo pogoda nie sprzyja, równie dobrze możecie ugotować ją w warunkach domowych, w kuchni na zwykłej kuchence.
Paprykę wykorzystasz również:
Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone
Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki
Krem z bakłażana i papryki
Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu
Zupa z brukwi na kurczaku
Przygotuj warzywa – cebulę obierz i posiekaj. Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler obierz, pokrój w kostkę.
Mięso pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Dopraw słodką i ostrą papryką. Mięso skop obficie oliwą z oliwek.
Do kociołka lub garnka o grubszym dnie wrzuć mięso i obsmaż je.
Następnie do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż dalej, aż cebula się zeszkli.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do mięsa dodaj przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
Wlej wywar z warzyw lub gorącą wodę, tak żeby płyn zakrył mięso, dopraw solą i wędzoną papryką.
Gotuj ok. 40 minut pod przykryciem, uzupełnij poziom wody tak aby składniki były przykryte.
Dodaj marchew, pietruszkę, ziemniaki i seler w razie potrzeby uzupełnij poziom wody.
Gotuj do momentu, aż warzywa będą półmiękkie.
Dodaj paprykę i gotuj przez około 10 minut.
Dorzuć pomidory z puszki, delikatnie wymieszaj, całość gotuj jeszcze przez około 5 minut.
W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem do smaku.
Erkira
Erkira