Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Krem z bakłażana i papryki
Krem z bakłażana i papryki
Krem z bakłażana i papryki
Krem z bakłażana i papryki
Krem z bakłażana i papryki
Krem z bakłażana i papryki
Krem z bakłażana i papryki

Krem z bakłażana i papryki

(0)
1 godz 13 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Ania

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Czerwona cebula
2  ząbków
Czosnek
1 
Bakłażan
1 
Cukinia
4 
Mniejsze papryki: czerwone i pomarańczowe
4 
Pomidory
2  kostek
Bulion warzywny WINIARY
1  łyżeczka
Tymianek
1 
Papryczka chili
1 
Ser pleśniowy typu blue
1  szczypta
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.78 g
Węglowodany
22.41 g
Tłuszcze
9.37 g
Wartość energetyczna
204.51 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Dziś w menu zupa sezonowa, czyli przygotowana z warzyw, które aktualnie znajdziecie na każdym straganie. W bukiecie znalazły się tym razem: cukinia, bakłażan, papryka, cebule, pomidory. Soczyste kolory, spora dawka witamin zaklęta w jędrnych jarzynach! Krem z bakłażana i papryki to zupa, którą przygotujesz w kilku prostych krokach. Zajrzyjmy zatem za kulisy i wybierzmy się do kuchni Zakochanych w Zupach.

Wszystkie warzywa najpierw dokładnie myjemy, a następnie kroimy. Następnie delikatnie szklimy na oliwie. Zalewamy bulionem i gotujemy aż wszystkie składniki zmiękną. Dodatek kostki bulionowej pozwoli zaoszczędzić czasu, które trzeba byłoby przeznaczyć na gotowanie wywaru. Warzywa zyskają na smaku i aromacie. Wszystko bez sztucznych dodatków. Czasem warto sobie sprytnie ułatwić życie.

Zupę serwujemy z dodatkiem sera pleśniowego, który nada zupie nieco bardziej wyrazistego charakteru. W wersji dla dzieci zupę najlepiej będzie podać z grzankami lub chlebowymi paluchami. Ze względu na gęstą konsystencję, makaron lub ryż nie będą w tym wypadku idealnymi dodatkami.

Z podanych składników przygotujesz 4 porcje zupy.

Przygotowanie

73 min
  • Krok 1

    30 min
    Bakłażana i cukinie umyć i pokroić w kosteczkę. Posolić i odstawić na ok. 30-40 minut – aż warzywa puszczą sok.
  • Krok 2

    2 min
    Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać.
  • Krok 3

    3 min
    Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
  • Krok 4

    5 min
    Pomidory umyć, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części.
  • Krok 5

    3 min
    Papryczkę chilli posiekać – usuwając pestki.
  • Krok 6

    5 min
    Na dnie garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę z czosnkiem. Następnie dodać papryczkę chilli, pokrojone papryki, bakłażana i cukinię. Całość krótko przesmażyć.
  • Krok 7

    1 min
    Warzywa zalać litrem wody, dodać kostki Bulionu Warzywnego Winiary.
  • Krok 8

    20 min
    Całość gotować przez ok. 20 – 30 minut – do momentu aż wszystkie warzywa zmiękną.
  • Krok 9

    2 min
    Następnie zupę zmiksować na gładki krem.
  • Krok 10

    1 min
    Obficie doprawić solą i pieprzem.
  • Krok 11

    1 min
    Zupa krem z bakłażana i papryki będzie dobrze smakowała podana z dodatkiem sera pleśniowego typu blue.
Krem z bakłażana i papryki

Krok 1 z 11

Bakłażana i cukinie umyć i pokroić w kosteczkę. Posolić i odstawić na ok. 30-40 minut – aż warzywa puszczą sok.

Krem z bakłażana i papryki

Krok 2 z 11

Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać.

Krem z bakłażana i papryki

Krok 3 z 11

Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.

Krem z bakłażana i papryki

Krok 4 z 11

Pomidory umyć, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części.

Krem z bakłażana i papryki

Krok 5 z 11

Papryczkę chilli posiekać – usuwając pestki.

Krem z bakłażana i papryki

Krok 6 z 11

Na dnie garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę z czosnkiem. Następnie dodać papryczkę chilli, pokrojone papryki, bakłażana i cukinię. Całość krótko przesmażyć.

Krem z bakłażana i papryki

Krok 7 z 11

Warzywa zalać litrem wody, dodać kostki Bulionu Warzywnego Winiary.

Krem z bakłażana i papryki

Krok 8 z 11

Całość gotować przez ok. 20 – 30 minut – do momentu aż wszystkie warzywa zmiękną.

Krem z bakłażana i papryki

Krok 9 z 11

Następnie zupę zmiksować na gładki krem.

Krem z bakłażana i papryki

Krok 10 z 11

Obficie doprawić solą i pieprzem.

Krem z bakłażana i papryki

Krok 11 z 11

Zupa krem z bakłażana i papryki będzie dobrze smakowała podana z dodatkiem sera pleśniowego typu blue.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami

    Zupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami

    1 godz 22 min Średni
  • Zupa toskańska z kurczakiem

    Zupa toskańska z kurczakiem

    2 godz 20 min Średni
  • Zupa krem z papryki pieczonej

    Zupa krem z papryki pieczonej

    1 godz 17 min Łatwy
  • Leczo z kurczakiem

    Leczo z kurczakiem

    1 godz 4 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu