
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł







Krem z bakłażana i papryki

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Dziś w menu zupa sezonowa, czyli przygotowana z warzyw, które aktualnie znajdziecie na każdym straganie. W bukiecie znalazły się tym razem: cukinia, bakłażan, papryka, cebule, pomidory. Soczyste kolory, spora dawka witamin zaklęta w jędrnych jarzynach! Krem z bakłażana i papryki to zupa, którą przygotujesz w kilku prostych krokach. Zajrzyjmy zatem za kulisy i wybierzmy się do kuchni Zakochanych w Zupach.
Wszystkie warzywa najpierw dokładnie myjemy, a następnie kroimy. Następnie delikatnie szklimy na oliwie. Zalewamy bulionem i gotujemy aż wszystkie składniki zmiękną. Dodatek kostki bulionowej pozwoli zaoszczędzić czasu, które trzeba byłoby przeznaczyć na gotowanie wywaru. Warzywa zyskają na smaku i aromacie. Wszystko bez sztucznych dodatków. Czasem warto sobie sprytnie ułatwić życie.
Zupę serwujemy z dodatkiem sera pleśniowego, który nada zupie nieco bardziej wyrazistego charakteru. W wersji dla dzieci zupę najlepiej będzie podać z grzankami lub chlebowymi paluchami. Ze względu na gęstą konsystencję, makaron lub ryż nie będą w tym wypadku idealnymi dodatkami.
Z podanych składników przygotujesz 4 porcje zupy.
Przygotowanie
Krok 1
30 minKrok 2
2 minKrok 3
3 minKrok 4
5 minKrok 5
3 minKrok 6
5 minKrok 7
1 minKrok 8
20 minKrok 9
2 minKrok 10
1 minKrok 11
1 min
Krok 1 z 11
Bakłażana i cukinie umyć i pokroić w kosteczkę. Posolić i odstawić na ok. 30-40 minut – aż warzywa puszczą sok.

Krok 2 z 11
Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać.

Krok 3 z 11
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.

Krok 4 z 11
Pomidory umyć, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części.

Krok 5 z 11
Papryczkę chilli posiekać – usuwając pestki.

Krok 6 z 11
Na dnie garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę z czosnkiem. Następnie dodać papryczkę chilli, pokrojone papryki, bakłażana i cukinię. Całość krótko przesmażyć.

Krok 7 z 11
Warzywa zalać litrem wody, dodać kostki Bulionu Warzywnego Winiary.

Krok 8 z 11
Całość gotować przez ok. 20 – 30 minut – do momentu aż wszystkie warzywa zmiękną.

Krok 9 z 11
Następnie zupę zmiksować na gładki krem.

Krok 10 z 11
Obficie doprawić solą i pieprzem.

Krok 11 z 11
Zupa krem z bakłażana i papryki będzie dobrze smakowała podana z dodatkiem sera pleśniowego typu blue.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0