Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krem z bakłażana i papryki

0
1 godz 13 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Czerwona cebula
2  ząbków
1 
Bakłażan
1 
Cukinia
4 
Mniejsze papryki: czerwone i pomarańczowe
4 
Pomidory
1  łyżeczka
Tymianek
1 
Papryczka chili
1 
Ser pleśniowy typu blue
1  szczypta
Sól i pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.78 g
Węglowodany
22.41 g
Tłuszcze
9.37 g
Wartość energetyczna
204.51 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

73 min
Krok 1
30 min
Bakłażana i cukinie umyć i pokroić w kosteczkę. Posolić i odstawić na ok. 30-40 minut – aż warzywa puszczą sok.
Krok 2
2 min
Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać.
Krok 3
3 min
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Krok 4
5 min
Pomidory umyć, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części.
Krok 5
3 min
Papryczkę chilli posiekać – usuwając pestki.
Krok 6
5 min
Na dnie garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę z czosnkiem. Następnie dodać papryczkę chilli, pokrojone papryki, bakłażana i cukinię. Całość krótko przesmażyć.
Krok 7
1 min
Warzywa zalać litrem wody, dodać kostki Bulionu Warzywnego Winiary.
Krok 8
20 min
Całość gotować przez ok. 20 – 30 minut – do momentu aż wszystkie warzywa zmiękną.
Krok 9
2 min
Następnie zupę zmiksować na gładki krem.
Krok 10
1 min
Obficie doprawić solą i pieprzem.
Krok 11
1 min
Zupa krem z bakłażana i papryki będzie dobrze smakowała podana z dodatkiem sera pleśniowego typu blue.
Krem z bakłażana i papryki

Krok 1 z 11

Bakłażana i cukinie umyć i pokroić w kosteczkę. Posolić i odstawić na ok. 30-40 minut – aż warzywa puszczą sok.

Krem z bakłażana i papryki

Krok 2 z 11

Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać.

Krem z bakłażana i papryki

Krok 3 z 11

Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.

Krem z bakłażana i papryki

Krok 4 z 11

Pomidory umyć, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części.

Krem z bakłażana i papryki

Krok 5 z 11

Papryczkę chilli posiekać – usuwając pestki.

Krem z bakłażana i papryki

Krok 6 z 11

Na dnie garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę z czosnkiem. Następnie dodać papryczkę chilli, pokrojone papryki, bakłażana i cukinię. Całość krótko przesmażyć.

Krem z bakłażana i papryki

Krok 7 z 11

Warzywa zalać litrem wody, dodać kostki Bulionu Warzywnego Winiary.

Krem z bakłażana i papryki

Krok 8 z 11

Całość gotować przez ok. 20 – 30 minut – do momentu aż wszystkie warzywa zmiękną.

Krem z bakłażana i papryki

Krok 9 z 11

Następnie zupę zmiksować na gładki krem.

Krem z bakłażana i papryki

Krok 10 z 11

Obficie doprawić solą i pieprzem.

Krem z bakłażana i papryki

Krok 11 z 11

Zupa krem z bakłażana i papryki będzie dobrze smakowała podana z dodatkiem sera pleśniowego typu blue.

Dziś w menu zupa sezonowa, czyli przygotowana z warzyw, które aktualnie znajdziecie na każdym straganie. W bukiecie znalazły się tym razem: cukinia, bakłażan, papryka, cebule, pomidory. Soczyste kolory, spora dawka witamin zaklęta w jędrnych jarzynach! Krem z bakłażana i papryki to zupa, którą przygotujesz w kilku prostych krokach. Zajrzyjmy zatem za kulisy i wybierzmy się do kuchni Zakochanych w Zupach.

Wszystkie warzywa najpierw dokładnie myjemy, a następnie kroimy. Następnie delikatnie szklimy na oliwie. Zalewamy bulionem i gotujemy aż wszystkie składniki zmiękną. Dodatek kostki bulionowej pozwoli zaoszczędzić czasu, które trzeba byłoby przeznaczyć na gotowanie wywaru. Warzywa zyskają na smaku i aromacie. Wszystko bez sztucznych dodatków. Czasem warto sobie sprytnie ułatwić życie.

Zupę serwujemy z dodatkiem sera pleśniowego, który nada zupie nieco bardziej wyrazistego charakteru. W wersji dla dzieci zupę najlepiej będzie podać z grzankami lub chlebowymi paluchami. Ze względu na gęstą konsystencję, makaron lub ryż nie będą w tym wypadku idealnymi dodatkami.

Z podanych składników przygotujesz 4 porcje zupy.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika