Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nastawiamy piekarnik na 200 st. C.
Warzywa myjemy, bakłażana kroimy na pół, papryki kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne.
Układamy warzywa na blaszce do wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i szczyptą ostrej papryki. Jeśli mamy zioła suszone, także ziołami. Pieczemy ok. 75-90 minut, w połowie czasu dodając główkę czosnku, odciętą od góry na wysokości 1/3 główki i skropioną oliwą. Jeśli nie dodaliśmy wcześniej ziół, robimy to teraz.
Wyłączamy piekarnik, paprykę przekładamy do woreczka do pieczenia, zamykamy, odstawiamy aż przestygnie na tyle, by nie parzyła w palce.
Z papryki zdejmujemy skórkę, przekładamy paprykę do garnka. Dodajemy miąższ z bakłażana, wyciskamy zawartość główki czosnku. Podlewamy gorącym wywarem, dodajemy passatę, gotujemy chwilę.
Miksujemy zupę na krem, w razie konieczności doprawiamy szczyptą soli i cukru.
Zupę krem z pieczonej papryki podajemy z płatkami parmezanu. Dekorujemy świeżymi ziołami.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0