Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu
1 godz 57 min
2
Bakłażan
1
Papryka czerwona
1
główka
2
łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Ulubione świeże zioła
1.5
łyżek
500
ml
Woda
1
szklanka
Passata pomidorowa
1
szczypta
Papryka ostra
1
szczypta
Sól morska do doprawienia
1
szczypta
Cukier do smaku
trochę
Parmezan w płatkach lub tarty do posypania zupy na talerzach
.
Wartości odżywcze
Białko
12.15 g
Węglowodany
47.06 g
Tłuszcze
17.6 g
Wartość energetyczna
367.29 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
117 min
Krok 1
1 min
Nastawiamy piekarnik na 200 st. C.
Krok 2
5 min
Warzywa myjemy, bakłażana kroimy na pół, papryki kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne.
Krok 3
90 min
Układamy warzywa na blaszce do wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i szczyptą ostrej papryki. Jeśli mamy zioła suszone, także ziołami. Pieczemy ok. 75-90 minut, w połowie czasu dodając główkę czosnku, odciętą od góry na wysokości 1/3 główki i skropioną oliwą. Jeśli nie dodaliśmy wcześniej ziół, robimy to teraz.
Krok 4
10 min
Wyłączamy piekarnik, paprykę przekładamy do woreczka do pieczenia, zamykamy, odstawiamy aż przestygnie na tyle, by nie parzyła w palce.
Krok 5
7 min
Z papryki zdejmujemy skórkę, przekładamy paprykę do garnka. Dodajemy miąższ z bakłażana, wyciskamy zawartość główki czosnku. Podlewamy gorącym wywarem, dodajemy passatę, gotujemy chwilę.
Krok 6
3 min
Miksujemy zupę na krem, w razie konieczności doprawiamy szczyptą soli i cukru.
Krok 7
1 min
Zupę krem z pieczonej papryki podajemy z płatkami parmezanu. Dekorujemy świeżymi ziołami.
Aromat pieczonej papryki, czosnku i bakłażana wypełni po brzegi Wasze kuchnie, zwabi domowników do stołu długo przed tym, jak zupa krem z pieczonej papryki będzie gotowa. Ale warto poczekać, a czas oczekiwania wypełnić miłą rozmową. Lubię to tej zupy wracać także jesienią, kiedy można dodać sporo chili i cieszyć się przyjemnie rozgrzewającym działaniem. Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana świetnie smakuje z dodatkiem parmezanu. Smacznego.
Z podanej ilości składników przygotujecie2 porcje kremu.
Wykorzystaj pyszny sezon na bakłażana i cukinię – sprawdź inne nasze przepisy na zupy!
Leczo z kurczakiem
Zupa krem z cukinii z fetą
Miętowa zupa krem z cukinii z serem ricotta
Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek
Zupa z cukinii ze świeżą bazylią
Zupa z cukinii z kiełkami i serkiem mascarpone
Zupa z cukinią i gnocchi
Zupa z młodej cukinii ze świeżą miętą i słonecznikiem
Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem
Zobacz też
Zobacz Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki
Zobacz Zupa krem z papryki z pomarańczą
Zobacz Krem z papryki z rozmarynem
Z podanej ilości składników przygotujecie2 porcje kremu.
Wykorzystaj pyszny sezon na bakłażana i cukinię – sprawdź inne nasze przepisy na zupy!
Leczo z kurczakiem
Zupa krem z cukinii z fetą
Miętowa zupa krem z cukinii z serem ricotta
Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek
Zupa z cukinii ze świeżą bazylią
Zupa z cukinii z kiełkami i serkiem mascarpone
Zupa z cukinią i gnocchi
Zupa z młodej cukinii ze świeżą miętą i słonecznikiem
Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem
Zobacz też
Zobacz Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki
Zobacz Zupa krem z papryki z pomarańczą
Zobacz Krem z papryki z rozmarynem
Komentarze 0