Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu

(0)
1 godz 57 min
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Bakłażan
1 
Papryka czerwona
1  główka
2  łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Ulubione świeże zioła
500  ml
Woda
1  szklanka
Passata pomidorowa
1  szczypta
Papryka ostra
1  szczypta
Sól morska do doprawienia
1  szczypta
Cukier do smaku
trochę
Parmezan w płatkach lub tarty do posypania zupy na talerzach

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
12.15 g
Węglowodany
47.06 g
Tłuszcze
17.6 g
Wartość energetyczna
367.29 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

117 min
Krok 1
1 min
Nastawiamy piekarnik na 200 st. C.
Krok 2
5 min
Warzywa myjemy, bakłażana kroimy na pół, papryki kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne.
Krok 3
90 min
Układamy warzywa na blaszce do wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i szczyptą ostrej papryki. Jeśli mamy zioła suszone, także ziołami. Pieczemy ok. 75-90 minut, w połowie czasu dodając główkę czosnku, odciętą od góry na wysokości 1/3 główki i skropioną oliwą. Jeśli nie dodaliśmy wcześniej ziół, robimy to teraz.
Krok 4
10 min
Wyłączamy piekarnik, paprykę przekładamy do woreczka do pieczenia, zamykamy, odstawiamy aż przestygnie na tyle, by nie parzyła w palce.
Krok 5
7 min
Z papryki zdejmujemy skórkę, przekładamy paprykę do garnka. Dodajemy miąższ z bakłażana, wyciskamy zawartość główki czosnku. Podlewamy gorącym wywarem, dodajemy passatę, gotujemy chwilę.
Krok 6
3 min
Miksujemy zupę na krem, w razie konieczności doprawiamy szczyptą soli i cukru.
Krok 7
1 min
Zupę krem z pieczonej papryki podajemy z płatkami parmezanu. Dekorujemy świeżymi ziołami.
Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu

Krok 1 z 7

Nastawiamy piekarnik na 200 st. C.

Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu

Krok 2 z 7

Warzywa myjemy, bakłażana kroimy na pół, papryki kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne.

Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu

Krok 3 z 7

Układamy warzywa na blaszce do wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i szczyptą ostrej papryki. Jeśli mamy zioła suszone, także ziołami. Pieczemy ok. 75-90 minut, w połowie czasu dodając główkę czosnku, odciętą od góry na wysokości 1/3 główki i skropioną oliwą. Jeśli nie dodaliśmy wcześniej ziół, robimy to teraz.

Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu

Krok 4 z 7

Wyłączamy piekarnik, paprykę przekładamy do woreczka do pieczenia, zamykamy, odstawiamy aż przestygnie na tyle, by nie parzyła w palce.

Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu

Krok 5 z 7

Z papryki zdejmujemy skórkę, przekładamy paprykę do garnka. Dodajemy miąższ z bakłażana, wyciskamy zawartość główki czosnku. Podlewamy gorącym wywarem, dodajemy passatę, gotujemy chwilę.

Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu

Krok 6 z 7

Miksujemy zupę na krem, w razie konieczności doprawiamy szczyptą soli i cukru.

Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu

Krok 7 z 7

Zupę krem z pieczonej papryki podajemy z płatkami parmezanu. Dekorujemy świeżymi ziołami.

Aromat pieczonej papryki, czosnku i bakłażana wypełni po brzegi Wasze kuchnie, zwabi domowników do stołu długo przed tym, jak zupa krem z pieczonej papryki będzie gotowa. Ale warto poczekać, a czas oczekiwania wypełnić miłą rozmową. Lubię to tej zupy wracać także jesienią, kiedy można dodać sporo chili i cieszyć się przyjemnie rozgrzewającym działaniem. Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana świetnie smakuje z dodatkiem parmezanu. Smacznego.

Z podanej ilości składników przygotujecie2 porcje kremu.

Wykorzystaj pyszny sezon na bakłażana i cukinię – sprawdź inne nasze przepisy na zupy!

Leczo z kurczakiem

Zupa krem z cukinii z fetą

Miętowa zupa krem z cukinii z serem ricotta

Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

Zupa z cukinii ze świeżą bazylią

Zupa z cukinii z kiełkami i serkiem mascarpone

Zupa z cukinią i gnocchi

Zupa z młodej cukinii ze świeżą miętą i słonecznikiem

Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem

Zobacz też

Zobacz Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

Zobacz Zupa krem z papryki z pomarańczą

Zobacz Krem z papryki z rozmarynem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha