Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z brukwi na kurczaku

(0)
1 godz 11 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Cebula
2 
2 
Marchewka
3 
Bulwa brukwi
1 
Papryka czerwona
1 
Papryka pomarańczowa
1 
Duża cukinia
1.5  l
Woda
4  łyżek
Oliwa
1  łyżeczka
Kurkuma
1  łyżeczka
Słodka papryka
0.5  łyżeczka
Majeranek
1  szczypta
Ostra papryka
1  szczypta
Sól
1 
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.15 g
Węglowodany
36.85 g
Tłuszcze
14.56 g
Wartość energetyczna
282.12 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

71 min
Krok 1
3 min
Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.
Krok 2
3 min
Marchewki obrać, pokroić na plasterki.
Krok 3
3 min
Papryki umyć, wydrążyć, pokroić w paseczki.
Krok 4
3 min
Brukiew i cukinię dokładnie umyć, pokroić w kostkę.
Krok 5
3 min
Kurczaka umyć, pokroić na kawałki.
Krok 6
4 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę i czosnek.
Krok 7
2 min
Dodać marchewkę i paprykę oraz kawałki kurczaka.
Krok 8
4 min
Dosypać przyprawy: kurkumę, słodką i ostrą paprykę. Całość wymieszać i lekko podsmażyć.
Krok 9
3 min
Następnie dodać pozostałe warzywa: brukiew oraz cukinię.
Krok 10
40 min
Wszystkie składniki zalać wodą i gotować do miękkości warzyw – przez ok. 40 minut.
Krok 11
3 min
Gotową zupę brukwiową doprawić majerankiem, solą i pieprzem do smaku.
Zupa z brukwi na kurczaku

Krok 1 z 11

Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.

Zupa z brukwi na kurczaku

Krok 2 z 11

Marchewki obrać, pokroić na plasterki.

Zupa z brukwi na kurczaku

Krok 3 z 11

Papryki umyć, wydrążyć, pokroić w paseczki.

Zupa z brukwi na kurczaku

Krok 4 z 11

Brukiew i cukinię dokładnie umyć, pokroić w kostkę.

Zupa z brukwi na kurczaku

Krok 5 z 11

Kurczaka umyć, pokroić na kawałki.

Zupa z brukwi na kurczaku

Krok 6 z 11

Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę i czosnek.

Zupa z brukwi na kurczaku

Krok 7 z 11

Dodać marchewkę i paprykę oraz kawałki kurczaka.

Zupa z brukwi na kurczaku

Krok 8 z 11

Dosypać przyprawy: kurkumę, słodką i ostrą paprykę. Całość wymieszać i lekko podsmażyć.

Zupa z brukwi na kurczaku

Krok 9 z 11

Następnie dodać pozostałe warzywa: brukiew oraz cukinię.

Zupa z brukwi na kurczaku

Krok 10 z 11

Wszystkie składniki zalać wodą i gotować do miękkości warzyw – przez ok. 40 minut.

Zupa z brukwi na kurczaku

Krok 11 z 11

Gotową zupę brukwiową doprawić majerankiem, solą i pieprzem do smaku.

Brukiew nie należy dziś do grupy warzyw szczególnie popularnych. Kojarzona z tanią, pastewną rośliną, często pozostaje niedoceniana. To niepozorne warzywo kryje w sobie jednak sporo wartości odżywczych. Zupa z brukwi na kurczaku to okazja do odkrycia na nowo zapomnianego warzywa. Starsi być może wspomną je z sentymentem, młodsi z kolei może zjedzą po raz pierwszy w życiu.

Brukiew powstała w wyniku skrzyżowania kapusty z rzepą. Pochodzi najprawdopodobniej z Rosji lub Skandynawii. Powszechnie stosowana w kuchni polskiej od XVII wieku, do momentu kiedy większą popularnością zaczął cieszyć się ziemniak. Do łask powróciła za sprawą zwolenników zdrowego odżywiania. Brukiew jest bowiem niskokaloryczna (tylko 36 w 100g!), potrafi jednak skutecznie nasycić. Brukiew to także bogate źródło witamin, w tym m.in.: Znajdziemy w niej A, B1, B2, B5, B6, B9, B12, C, D, K i składników mineralnych. Na liście tych ostatnich figurują wapń, fosfor, sód, żelazo, magnez, cynk, miedź, siarkę. Z brukwi najczęściej przyrządzano pożywną i zdrową zupę i na taką właśnie – lekką, pełną warzyw – chcę Was dziś zaprosić.

A jeśli masz pod ręką większą ilość papryki, sprawdź przepisy na:
Węgierska zupa rybna z papryką i sumem
Zupa gulaszowa z wędzoną papryką
Zupa krem z papryki pieczonej
Krem z bakłażana i papryki
Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha