Zupa z brukwi na kurczaku
1 godz 11 min
Średni
.
Wartości odżywcze
Białko
5.15 g
Węglowodany
36.85 g
Tłuszcze
14.56 g
Wartość energetyczna
282.12 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
71 min
Krok 1
3 min
Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.
Krok 2
3 min
Marchewki obrać, pokroić na plasterki.
Krok 3
3 min
Papryki umyć, wydrążyć, pokroić w paseczki.
Krok 4
3 min
Brukiew i cukinię dokładnie umyć, pokroić w kostkę.
Krok 5
3 min
Kurczaka umyć, pokroić na kawałki.
Krok 6
4 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę i czosnek.
Krok 7
2 min
Dodać marchewkę i paprykę oraz kawałki kurczaka.
Krok 8
4 min
Dosypać przyprawy: kurkumę, słodką i ostrą paprykę. Całość wymieszać i lekko podsmażyć.
Krok 9
3 min
Następnie dodać pozostałe warzywa: brukiew oraz cukinię.
Krok 10
40 min
Wszystkie składniki zalać wodą i gotować do miękkości warzyw – przez ok. 40 minut.
Krok 11
3 min
Gotową zupę brukwiową doprawić majerankiem, solą i pieprzem do smaku.
Brukiew nie należy dziś do grupy warzyw szczególnie popularnych. Kojarzona z tanią, pastewną rośliną, często pozostaje niedoceniana. To niepozorne warzywo kryje w sobie jednak sporo wartości odżywczych. Zupa z brukwi na kurczaku to okazja do odkrycia na nowo zapomnianego warzywa. Starsi być może wspomną je z sentymentem, młodsi z kolei może zjedzą po raz pierwszy w życiu.
Brukiew powstała w wyniku skrzyżowania kapusty z rzepą. Pochodzi najprawdopodobniej z Rosji lub Skandynawii. Powszechnie stosowana w kuchni polskiej od XVII wieku, do momentu kiedy większą popularnością zaczął cieszyć się ziemniak. Do łask powróciła za sprawą zwolenników zdrowego odżywiania. Brukiew jest bowiem niskokaloryczna (tylko 36 w 100g!), potrafi jednak skutecznie nasycić. Brukiew to także bogate źródło witamin, w tym m.in.: Znajdziemy w niej A, B1, B2, B5, B6, B9, B12, C, D, K i składników mineralnych. Na liście tych ostatnich figurują wapń, fosfor, sód, żelazo, magnez, cynk, miedź, siarkę. Z brukwi najczęściej przyrządzano pożywną i zdrową zupę i na taką właśnie – lekką, pełną warzyw – chcę Was dziś zaprosić.
A jeśli masz pod ręką większą ilość papryki, sprawdź przepisy na:
Węgierska zupa rybna z papryką i sumem
Zupa gulaszowa z wędzoną papryką
Zupa krem z papryki pieczonej
Krem z bakłażana i papryki
Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką
Brukiew powstała w wyniku skrzyżowania kapusty z rzepą. Pochodzi najprawdopodobniej z Rosji lub Skandynawii. Powszechnie stosowana w kuchni polskiej od XVII wieku, do momentu kiedy większą popularnością zaczął cieszyć się ziemniak. Do łask powróciła za sprawą zwolenników zdrowego odżywiania. Brukiew jest bowiem niskokaloryczna (tylko 36 w 100g!), potrafi jednak skutecznie nasycić. Brukiew to także bogate źródło witamin, w tym m.in.: Znajdziemy w niej A, B1, B2, B5, B6, B9, B12, C, D, K i składników mineralnych. Na liście tych ostatnich figurują wapń, fosfor, sód, żelazo, magnez, cynk, miedź, siarkę. Z brukwi najczęściej przyrządzano pożywną i zdrową zupę i na taką właśnie – lekką, pełną warzyw – chcę Was dziś zaprosić.
A jeśli masz pod ręką większą ilość papryki, sprawdź przepisy na:
Węgierska zupa rybna z papryką i sumem
Zupa gulaszowa z wędzoną papryką
Zupa krem z papryki pieczonej
Krem z bakłażana i papryki
Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką
Komentarze 0