Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa z brukwi na kurczaku
Zupa z brukwi na kurczaku
Zupa z brukwi na kurczaku
Zupa z brukwi na kurczaku
Zupa z brukwi na kurczaku
Zupa z brukwi na kurczaku
Zupa z brukwi na kurczaku
Dodaj do CookBook

Zupa z brukwi na kurczaku

(0)
1 godz 11 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Cebula
2 
Czosnek
2 
Marchewka
3 
Bulwa brukwi
1 
Papryka czerwona
1 
Papryka pomarańczowa
1 
Duża cukinia
1.5  l
Woda
4  łyżek
Oliwa
1  łyżeczka
Kurkuma
1  łyżeczka
Słodka papryka
0.5  łyżeczka
Majeranek
1  szczypta
Ostra papryka
1  szczypta
Sól
1 
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
36.9 g
Wartość energetyczna
282.1 kcal
Tłuszcze
14.6 g
Białko
5.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Brukiew nie należy dziś do grupy warzyw szczególnie popularnych. Kojarzona z tanią, pastewną rośliną, często pozostaje niedoceniana. To niepozorne warzywo kryje w sobie jednak sporo wartości odżywczych. Zupa z brukwi na kurczaku to okazja do odkrycia na nowo zapomnianego warzywa. Starsi być może wspomną je z sentymentem, młodsi z kolei może zjedzą po raz pierwszy w życiu.

Brukiew powstała w wyniku skrzyżowania kapusty z rzepą. Pochodzi najprawdopodobniej z Rosji lub Skandynawii. Powszechnie stosowana w kuchni polskiej od XVII wieku, do momentu kiedy większą popularnością zaczął cieszyć się ziemniak. Do łask powróciła za sprawą zwolenników zdrowego odżywiania. Brukiew jest bowiem niskokaloryczna (tylko 36 w 100g!), potrafi jednak skutecznie nasycić. Brukiew to także bogate źródło witamin, w tym m.in.: Znajdziemy w niej A, B1, B2, B5, B6, B9, B12, C, D, K i składników mineralnych. Na liście tych ostatnich figurują wapń, fosfor, sód, żelazo, magnez, cynk, miedź, siarkę. Z brukwi najczęściej przyrządzano pożywną i zdrową zupę i na taką właśnie – lekką, pełną warzyw – chcę Was dziś zaprosić.

A jeśli masz pod ręką większą ilość papryki, sprawdź przepisy na:
Węgierska zupa rybna z papryką i sumem
Zupa gulaszowa z wędzoną papryką
Zupa krem z papryki pieczonej
Krem z bakłażana i papryki
Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką

Przygotowanie

71 min
  • Krok 1

    3 min
    Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.
  • Krok 2

    3 min
    Marchewki obrać, pokroić na plasterki.
  • Krok 3

    3 min
    Papryki umyć, wydrążyć, pokroić w paseczki.
  • Krok 4

    3 min
    Brukiew i cukinię dokładnie umyć, pokroić w kostkę.
  • Krok 5

    3 min
    Kurczaka umyć, pokroić na kawałki.
  • Krok 6

    4 min
    Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę i czosnek.
  • Krok 7

    2 min
    Dodać marchewkę i paprykę oraz kawałki kurczaka.
  • Krok 8

    4 min
    Dosypać przyprawy: kurkumę, słodką i ostrą paprykę. Całość wymieszać i lekko podsmażyć.
  • Krok 9

    3 min
    Następnie dodać pozostałe warzywa: brukiew oraz cukinię.
  • Krok 10

    40 min
    Wszystkie składniki zalać wodą i gotować do miękkości warzyw – przez ok. 40 minut.
  • Krok 11

    3 min
    Gotową zupę brukwiową doprawić majerankiem, solą i pieprzem do smaku.
Zupa z brukwi na kurczaku

Krok 1 z 11

Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.

Zupa z brukwi na kurczaku

Krok 2 z 11

Marchewki obrać, pokroić na plasterki.

Zupa z brukwi na kurczaku

Krok 3 z 11

Papryki umyć, wydrążyć, pokroić w paseczki.

Zupa z brukwi na kurczaku

Krok 4 z 11

Brukiew i cukinię dokładnie umyć, pokroić w kostkę.

Zupa z brukwi na kurczaku

Krok 5 z 11

Kurczaka umyć, pokroić na kawałki.

Zupa z brukwi na kurczaku

Krok 6 z 11

Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę i czosnek.

Zupa z brukwi na kurczaku

Krok 7 z 11

Dodać marchewkę i paprykę oraz kawałki kurczaka.

Zupa z brukwi na kurczaku

Krok 8 z 11

Dosypać przyprawy: kurkumę, słodką i ostrą paprykę. Całość wymieszać i lekko podsmażyć.

Zupa z brukwi na kurczaku

Krok 9 z 11

Następnie dodać pozostałe warzywa: brukiew oraz cukinię.

Zupa z brukwi na kurczaku

Krok 10 z 11

Wszystkie składniki zalać wodą i gotować do miękkości warzyw – przez ok. 40 minut.

Zupa z brukwi na kurczaku

Krok 11 z 11

Gotową zupę brukwiową doprawić majerankiem, solą i pieprzem do smaku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

Olek

Jaka to jest "duża cukinia" u nie w ogrodzie zebrałem jedną co miała 3,7kg czy taka może być ?
Anonim (niezweryfikowany) 10/28/2023-11:03 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/15/2024-12:42 CET
Olek, gratulujemy zbiorów. Taka cukinia może być jednak nieco za duża. Ok. 700 lub 800 g wystarczy. Ale jeśli chcesz, możesz zrobić zupę z podwójnej lub potrójnej porcji – wtedy przyda się więcej warzyw.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa krem ze szpinaku

    Zupa krem ze szpinaku

    19 min Łatwy
  • Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    1 godz 23 min Średni
  • Zupa z fasolki szparagowej

    Zupa z fasolki szparagowej

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu