
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł







Zupa z brukwi na kurczaku

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Brukiew powstała w wyniku skrzyżowania kapusty z rzepą. Pochodzi najprawdopodobniej z Rosji lub Skandynawii. Powszechnie stosowana w kuchni polskiej od XVII wieku, do momentu kiedy większą popularnością zaczął cieszyć się ziemniak. Do łask powróciła za sprawą zwolenników zdrowego odżywiania. Brukiew jest bowiem niskokaloryczna (tylko 36 w 100g!), potrafi jednak skutecznie nasycić. Brukiew to także bogate źródło witamin, w tym m.in.: Znajdziemy w niej A, B1, B2, B5, B6, B9, B12, C, D, K i składników mineralnych. Na liście tych ostatnich figurują wapń, fosfor, sód, żelazo, magnez, cynk, miedź, siarkę. Z brukwi najczęściej przyrządzano pożywną i zdrową zupę i na taką właśnie – lekką, pełną warzyw – chcę Was dziś zaprosić.
A jeśli masz pod ręką większą ilość papryki, sprawdź przepisy na:
Węgierska zupa rybna z papryką i sumem
Zupa gulaszowa z wędzoną papryką
Zupa krem z papryki pieczonej
Krem z bakłażana i papryki
Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką
Przygotowanie
Krok 1
3 minKrok 2
3 minKrok 3
3 minKrok 4
3 minKrok 5
3 minKrok 6
4 minKrok 7
2 minKrok 8
4 minKrok 9
3 minKrok 10
40 minKrok 11
3 min
Krok 1 z 11
Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.

Krok 2 z 11
Marchewki obrać, pokroić na plasterki.

Krok 3 z 11
Papryki umyć, wydrążyć, pokroić w paseczki.

Krok 4 z 11
Brukiew i cukinię dokładnie umyć, pokroić w kostkę.

Krok 5 z 11
Kurczaka umyć, pokroić na kawałki.

Krok 6 z 11
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę i czosnek.

Krok 7 z 11
Dodać marchewkę i paprykę oraz kawałki kurczaka.

Krok 8 z 11
Dosypać przyprawy: kurkumę, słodką i ostrą paprykę. Całość wymieszać i lekko podsmażyć.

Krok 9 z 11
Następnie dodać pozostałe warzywa: brukiew oraz cukinię.

Krok 10 z 11
Wszystkie składniki zalać wodą i gotować do miękkości warzyw – przez ok. 40 minut.

Krok 11 z 11
Gotową zupę brukwiową doprawić majerankiem, solą i pieprzem do smaku.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0