Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką
Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką
Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką
Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką
Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką
Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką
Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką
Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką
Dodaj do CookBook

Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką

(0)
1 godz 3 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula duża
3  ząbków
Czosnek
8 
Duże, dojrzałe pomidory
2 
Papryka pomarańczowa lub czerwona
2 
Jabłka
1  gałązka
Rozmaryn
3  łyżek
Oliwa
100  ml
Śmietanka 30%
2  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
600  ml
Woda
1  łyżeczka
Kurkuma
1  łyżeczka
Słodka papryka
1  łyżeczka
Oregano
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
4  łyżek
Pestki dyni
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
27.5 g
Wartość energetyczna
336 kcal
Tłuszcze
23.8 g
Białko
6.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pomidorowa to zdecydowanie jedna z ulubionych zup Polaków. Zwykle podawana z ryżem lub makaronem, a gdyby tak przyrządzić ją z… jabłkiem? Dzisiejszy przepis to alternatywna wersja zupy pomidorowej w formie owocowo – warzywnego kremu. Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką to ciekawa odmiana dla tradycyjnej pomidorówki.

Sycąca, lecz jednocześnie stosunkowo lekka, dobrze sprawdzi się w formie lekkiej kolacji. Smakowała będzie także o poranku. Zupa na śniadanie to zdrowa odmiana i urozmaicenie dla kanapek czy płatków.

Do garnka, oprócz pomidorów, trafiły także papryka oraz jabłko. Papryka nadaje całości charakterystycznego posmaku, jabłko słodyczy. Wśród przypraw królują tym razem zioła: rozmaryn oraz oregano. Aksamitnej konsystencji nadaje zupie odrobina śmietany kremówki.

Całość przyrządzona została na bulionie warzywnym, zupą mogą się więc bez obaw zajadać wegetarianie. Zupa pomidorowa z papryką i jabłkiem zasmakuje także najmłodszym. Gotując dla małych głodomorów można dodać jedno jabłko więcej, co sprawi, że zupa będzie jeszcze słodsza.

Z podanych proporcji przygotujesz ok. 4 porcji zupy.

Przygotowanie

63 min
  • Krok 1

    6 min
    Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
  • Krok 2

    5 min
    Na dnie garnka rozgrzać oliwę, zeszklić przygotowaną cebulę z czosnkiem.
  • Krok 3

    6 min
    Papryki obrać – usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kosteczkę. Wraz z gałązką rozmarynu dodać do zeszklonej z czosnkiem cebuli. Dodać kurkumę i słodką paprykę. Całość delikatnie podsmażyć. Można odłożyć odrobinę do dekoracji zupy.
  • Krok 4

    7 min
    Pomidory pokroić w ćwiartki, dodać do podsmażonych warzyw.
  • Krok 5

    20 min
    Całość zalać bulionem i gotować przez ok. 20 minut.
  • Krok 6

    4 min
    Pod koniec gotowania dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka.
  • Krok 7

    10 min
    Całość gotować jeszcze przez ok. 10 minut.
  • Krok 8

    3 min
    Dodać oregano i zmiksować na gładką zupę krem. W trakcie miksowania dodać śmietankę.
  • Krok 9

    1 min
    Na zakończenie zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 10

    1 min
    Zupę podawać z pestkami dynii oraz podsmażonymi z cebulą i czosnkiem kawałeczkami papryki.
Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką

Krok 1 z 10

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kosteczkę.

Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką

Krok 2 z 10

Na dnie garnka rozgrzać oliwę, zeszklić przygotowaną cebulę z czosnkiem.

Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką

Krok 3 z 10

Papryki obrać – usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kosteczkę. Wraz z gałązką rozmarynu dodać do zeszklonej z czosnkiem cebuli. Dodać kurkumę i słodką paprykę. Całość delikatnie podsmażyć. Można odłożyć odrobinę do dekoracji zupy.

Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką

Krok 4 z 10

Pomidory pokroić w ćwiartki, dodać do podsmażonych warzyw.

Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką

Krok 5 z 10

Całość zalać bulionem i gotować przez ok. 20 minut.

Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką

Krok 6 z 10

Pod koniec gotowania dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka.

Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką

Krok 7 z 10

Całość gotować jeszcze przez ok. 10 minut.

Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką

Krok 8 z 10

Dodać oregano i zmiksować na gładką zupę krem. W trakcie miksowania dodać śmietankę.

Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką

Krok 9 z 10

Na zakończenie zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką

Krok 10 z 10

Zupę podawać z pestkami dynii oraz podsmażonymi z cebulą i czosnkiem kawałeczkami papryki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Niski poziom cukru
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa krem ze szpinaku

    Zupa krem ze szpinaku

    19 min Łatwy
  • Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    1 godz 23 min Średni
  • Zupa z fasolki szparagowej

    Zupa z fasolki szparagowej

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu