Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z papryki pieczonej

0
1 godz 17 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Papryka żółta
2 
Papryka pomarańczowa
2 
Papryka zielona
6  ząbków
3 
Marchewka
2 
Pietruszka
1 
Cebula czerwona
4 
Pomidory
1  l
Woda
1  łyżeczka
Kurkuma
1  łyżeczka
Słodka papryka
2  łyżeczek
Suszony rozmaryn
1  szczypta
Chili
1  łyżka
Miód
3  łyżek
Oliwa
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.47 g
Węglowodany
26.16 g
Tłuszcze
9.14 g
Wartość energetyczna
193.51 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

77 min
Krok 1
8 min
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze części / paski. Im cieniej pokroimy paprykę – tym szybciej się upiecze. Nie należy jej jednak kroić bardzo cienko, gdyż wówczas szybko wyschnie, może się także przypalić.
Krok 2
30 min
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200-220 stopni. Papryki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skropić oliwą i piec przez ok. 20-30 minut.
Krok 3
1 min
W połowie pieczenia dorzucić na blachę ząbki czosnku.
Krok 4
3 min
W międzyczasie cebulę obrać i drobno pokroić.
Krok 5
5 min
Marchewki i pietruszki obrać i pokroić w plasterki. Wraz cebulą umieścić w garnku, dodać oliwę, kurkumę, słodką paprykę, chilli i rozmaryn i całość delikatnie podsmażyć.
Krok 6
20 min
Podsmażone warzywa zalać bulionem. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
Krok 7
5 min
Pomidory umyć, obrać ze skórki pokroić na mniejsze części i dodać do zupy.
Krok 8
2 min
Następnie dodać podpieczone papryki oraz wyciśnięty z łupinek czosnek i łyżkę miodu .
Krok 9
3 min
Całość zmiksować na gładki krem.
Krok 10
1 min
Gotową zupę doprawić solą i pieprzem.
Zupa krem z papryki pieczonej

Krok 1 z 10

Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze części / paski. Im cieniej pokroimy paprykę – tym szybciej się upiecze. Nie należy jej jednak kroić bardzo cienko, gdyż wówczas szybko wyschnie, może się także przypalić.

Zupa krem z papryki pieczonej

Krok 2 z 10

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200-220 stopni. Papryki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skropić oliwą i piec przez ok. 20-30 minut.

Zupa krem z papryki pieczonej

Krok 3 z 10

W połowie pieczenia dorzucić na blachę ząbki czosnku.

Zupa krem z papryki pieczonej

Krok 4 z 10

W międzyczasie cebulę obrać i drobno pokroić.

Zupa krem z papryki pieczonej

Krok 5 z 10

Marchewki i pietruszki obrać i pokroić w plasterki. Wraz cebulą umieścić w garnku, dodać oliwę, kurkumę, słodką paprykę, chilli i rozmaryn i całość delikatnie podsmażyć.

Zupa krem z papryki pieczonej

Krok 6 z 10

Podsmażone warzywa zalać bulionem. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.

Zupa krem z papryki pieczonej

Krok 7 z 10

Pomidory umyć, obrać ze skórki pokroić na mniejsze części i dodać do zupy.

Zupa krem z papryki pieczonej

Krok 8 z 10

Następnie dodać podpieczone papryki oraz wyciśnięty z łupinek czosnek i łyżkę miodu .

Zupa krem z papryki pieczonej

Krok 9 z 10

Całość zmiksować na gładki krem.

Zupa krem z papryki pieczonej

Krok 10 z 10

Gotową zupę doprawić solą i pieprzem.

Żółta, zielona, czerwona, pomarańczowa – papryka we wszystkich kolorach lata! Idę o zakład, że większość z Was przyrządziła już z niej leczo lub nafaszerowała ryżem z mięsem mielonym lub kuskusem z warzywami? Zgadałam? W takim razie pora sprawdzić, kto z papryki przyrządził zupę? W górze jakoś mniej rąk… Jeszcze nic straconego! Zupa krem z papryki pieczonej to jedno z tych dań, które przygotowuje się niemalże mimochodem. Szybko i sprawnie. Nie ma zatem na co czekać, pora brać się do roboty.

Papryka jest warzywem dość specyficznym. Jedni wprost za nią przepadają, inni niekoniecznie. Znam jednak niewiele osób, które nigdy nie odmawiają papryki prosto z pieca. Upieczona nabiera jeszcze słodszego smaku i zyskuje delikatny orzechowy posmak, który będzie wyczuwalny w zupie. Przy okazji przygotowywania tego kremu warto obrać i upiec nieco więcej papryki, którą potem będzie można zjeść na kanapkach. A skoro już o chlebie mowa… zupa krem z papryki pieczonej doskonale smakowała będzie także z dodatkiem chrupiących grzanek, usmażonych na maśle i doprawionych ziołami.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika