
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł


Zupa gulaszowa z wędzoną papryką

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Dzisiaj zaczęły się też u nas tak wyczekiwane przez dzieci ferie zimowe. Jutro wyciągamy ślizg do zjeźdżania z górek i czekają mnie dwa tygodnie zimowych szaleństw 🙂 A po takich szaleństwach nie ma nic lepszego jak talerz ciepłej zupy gulaszowej.
Zupa gulaszowa smakuje rewelacyjnie zimową porą – jest rozgrzewająca, sycąca i pyszna. Dla synka gotuję ją w łagodniejszej wersji, bez ostrej papryczki. Smak tej zupie nadaje między innymi wędzona papryka. Zupa gulaszowa ma piękny, intensywny kolor i zapach.
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
10 minKrok 3
80 minKrok 4
3 minKrok 5
40 minKrok 6
10 minKrok 7
2 minKrok 8
1 min
Krok 1 z 8
Mięso wołowe kroimy w jednakowej wielkości kostkę i oprószamy łyżką mąki. Całość mieszamy.

Krok 2 z 8
Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła klarowanego i dodajemy mięso. Smażymy aż się przyrumieni.

Krok 3 z 8
Usmażone mięso przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy 1 godzinę i 20 minut. <br> W trakcie gotowania, cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki (paseczki lub kostkę). Na drugiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła klarowanego i najpierw smażymy samą cebulkę, co jakiś czas mieszając. Gdy cebulka będzie miała złoty kolor, dodajemy czosnek i paprykę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w jednakowej wielkości kosteczkę. Pod koniec smażenia dodajemy do pozostałych warzyw na patelni.

Krok 4 z 8
Usmażone warzywa dodajemy do bulionu wołowego z mięsem (po 1,2 godziny).

Krok 5 z 8
Marchewkę obieramy i kroimy w krążki. Dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu kolejne 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie.

Krok 6 z 8
Na około 10 minut przed końcem gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, wędzoną paprykę i suszony tymianek.

Krok 7 z 8
W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą lub pieprzem.

Krok 8 z 8
Bezpośrednio przed podaniem zupę gulaszową obficie posypujemy natką pietruszki.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0