Zupa gulaszowa z wędzoną papryką
2 godz 31 min
Średni
600
g
Wołowina
1
łyżka
Mąka pszenna
3
łyżek
Masło klarowane
2
Listek laurowy
2
Ziele angielskie
3
Ziarno pieprzu
1.5
l
Bulion wołowy
1
Duża marchewka
2
Mała Cebula
2
ząbków
1
Papryka czerwona
4
Ziemniaki (małe)
0.5
Ostra papryczka
2
łyżek
Koncentrat pomidorowy
1.5
łyżeczek
Wędzona papryka
1
łyżeczka
Tymianek
1
pęczek
Natka pietruszki
.
Wartości odżywcze
Białko
38.37 g
Węglowodany
22.27 g
Tłuszcze
16.11 g
Wartość energetyczna
380.24 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
151 min
Krok 1
5 min
Mięso wołowe kroimy w jednakowej wielkości kostkę i oprószamy łyżką mąki. Całość mieszamy.
Krok 2
10 min
Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła klarowanego i dodajemy mięso. Smażymy aż się przyrumieni.
Krok 3
80 min
Usmażone mięso przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy 1 godzinę i 20 minut.
<br>
W trakcie gotowania, cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki (paseczki lub kostkę).
Na drugiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła klarowanego i najpierw smażymy samą cebulkę, co jakiś czas mieszając. Gdy cebulka będzie miała złoty kolor, dodajemy czosnek i paprykę.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w jednakowej wielkości kosteczkę. Pod koniec smażenia dodajemy do pozostałych warzyw na patelni.
Krok 4
3 min
Usmażone warzywa dodajemy do bulionu wołowego z mięsem (po 1,2 godziny).
Krok 5
40 min
Marchewkę obieramy i kroimy w krążki. Dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu kolejne 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie.
Krok 6
10 min
Na około 10 minut przed końcem gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, wędzoną paprykę i suszony tymianek.
Krok 7
2 min
W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą lub pieprzem.
Krok 8
1 min
Bezpośrednio przed podaniem zupę gulaszową obficie posypujemy natką pietruszki.
Stało się, nadeszła mroźna i śnieżna zima. Przynajmniej u nas, na Pomorzu jest biało i zimno. Nie jestem entuzjastką takich klimatów, ale mój siedmioletni synek tak bardzo cieszył się na widok białego puchu, że postanowiłam nastawić się optymistycznie i siłą woli choć troszkę polubić zimę.
Dzisiaj zaczęły się też u nas tak wyczekiwane przez dzieci ferie zimowe. Jutro wyciągamy ślizg do zjeźdżania z górek i czekają mnie dwa tygodnie zimowych szaleństw 🙂 A po takich szaleństwach nie ma nic lepszego jak talerz ciepłej zupy gulaszowej.
Zupa gulaszowa smakuje rewelacyjnie zimową porą – jest rozgrzewająca, sycąca i pyszna. Dla synka gotuję ją w łagodniejszej wersji, bez ostrej papryczki. Smak tej zupie nadaje między innymi wędzona papryka. Zupa gulaszowa ma piękny, intensywny kolor i zapach.
Dzisiaj zaczęły się też u nas tak wyczekiwane przez dzieci ferie zimowe. Jutro wyciągamy ślizg do zjeźdżania z górek i czekają mnie dwa tygodnie zimowych szaleństw 🙂 A po takich szaleństwach nie ma nic lepszego jak talerz ciepłej zupy gulaszowej.
Zupa gulaszowa smakuje rewelacyjnie zimową porą – jest rozgrzewająca, sycąca i pyszna. Dla synka gotuję ją w łagodniejszej wersji, bez ostrej papryczki. Smak tej zupie nadaje między innymi wędzona papryka. Zupa gulaszowa ma piękny, intensywny kolor i zapach.
Komentarze 0