Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa gulaszowa z wędzoną papryką

(0)
2 godz 31 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

600  g
Wołowina
1  łyżka
Mąka pszenna
3  łyżek
Masło klarowane
2 
Listek laurowy
2 
Ziele angielskie
3 
Ziarno pieprzu
1.5  l
Bulion wołowy
1 
Duża marchewka
2 
Mała Cebula
2  ząbków
1 
Papryka czerwona
4 
Ziemniaki (małe)
0.5 
Ostra papryczka
2  łyżek
Koncentrat pomidorowy
1.5  łyżeczek
Wędzona papryka
1  łyżeczka
Tymianek
1  pęczek
Natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
38.37 g
Węglowodany
22.27 g
Tłuszcze
16.11 g
Wartość energetyczna
380.24 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

151 min
Krok 1
5 min
Mięso wołowe kroimy w jednakowej wielkości kostkę i oprószamy łyżką mąki. Całość mieszamy.
Krok 2
10 min
Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła klarowanego i dodajemy mięso. Smażymy aż się przyrumieni.
Krok 3
80 min
Usmażone mięso przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy 1 godzinę i 20 minut. <br> W trakcie gotowania, cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki (paseczki lub kostkę). Na drugiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła klarowanego i najpierw smażymy samą cebulkę, co jakiś czas mieszając. Gdy cebulka będzie miała złoty kolor, dodajemy czosnek i paprykę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w jednakowej wielkości kosteczkę. Pod koniec smażenia dodajemy do pozostałych warzyw na patelni.
Krok 4
3 min
Usmażone warzywa dodajemy do bulionu wołowego z mięsem (po 1,2 godziny).
Krok 5
40 min
Marchewkę obieramy i kroimy w krążki. Dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu kolejne 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie.
Krok 6
10 min
Na około 10 minut przed końcem gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, wędzoną paprykę i suszony tymianek.
Krok 7
2 min
W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą lub pieprzem.
Krok 8
1 min
Bezpośrednio przed podaniem zupę gulaszową obficie posypujemy natką pietruszki.
Zupa gulaszowa z wędzoną papryką

Krok 1 z 8

Mięso wołowe kroimy w jednakowej wielkości kostkę i oprószamy łyżką mąki. Całość mieszamy.

Zupa gulaszowa z wędzoną papryką

Krok 2 z 8

Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła klarowanego i dodajemy mięso. Smażymy aż się przyrumieni.

Zupa gulaszowa z wędzoną papryką

Krok 3 z 8

Usmażone mięso przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy 1 godzinę i 20 minut. <br> W trakcie gotowania, cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki (paseczki lub kostkę). Na drugiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła klarowanego i najpierw smażymy samą cebulkę, co jakiś czas mieszając. Gdy cebulka będzie miała złoty kolor, dodajemy czosnek i paprykę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w jednakowej wielkości kosteczkę. Pod koniec smażenia dodajemy do pozostałych warzyw na patelni.

Zupa gulaszowa z wędzoną papryką

Krok 4 z 8

Usmażone warzywa dodajemy do bulionu wołowego z mięsem (po 1,2 godziny).

Zupa gulaszowa z wędzoną papryką

Krok 5 z 8

Marchewkę obieramy i kroimy w krążki. Dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu kolejne 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie.

Zupa gulaszowa z wędzoną papryką

Krok 6 z 8

Na około 10 minut przed końcem gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, wędzoną paprykę i suszony tymianek.

Zupa gulaszowa z wędzoną papryką

Krok 7 z 8

W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą lub pieprzem.

Zupa gulaszowa z wędzoną papryką

Krok 8 z 8

Bezpośrednio przed podaniem zupę gulaszową obficie posypujemy natką pietruszki.

Stało się, nadeszła mroźna i śnieżna zima. Przynajmniej u nas, na Pomorzu jest biało i zimno. Nie jestem entuzjastką takich klimatów, ale mój siedmioletni synek tak bardzo cieszył się na widok białego puchu, że postanowiłam nastawić się optymistycznie i siłą woli choć troszkę polubić zimę.

Dzisiaj zaczęły się też u nas tak wyczekiwane przez dzieci ferie zimowe. Jutro wyciągamy ślizg do zjeźdżania z górek i czekają mnie dwa tygodnie zimowych szaleństw 🙂 A po takich szaleństwach nie ma nic lepszego jak talerz ciepłej zupy gulaszowej.

Zupa gulaszowa smakuje rewelacyjnie zimową porą – jest rozgrzewająca, sycąca i pyszna. Dla synka gotuję ją w łagodniejszej wersji, bez ostrej papryczki. Smak tej zupie nadaje między innymi wędzona papryka. Zupa gulaszowa ma piękny, intensywny kolor i zapach.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha