Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Stało się, nadeszła mroźna i śnieżna zima. Przynajmniej u nas, na Pomorzu jest biało i zimno. Nie jestem entuzjastką takich klimatów, ale mój siedmioletni synek tak bardzo cieszył się na widok białego puchu, że postanowiłam nastawić się optymistycznie i siłą woli choć troszkę polubić zimę.
Dzisiaj zaczęły się też u nas tak wyczekiwane przez dzieci ferie zimowe. Jutro wyciągamy ślizg do zjeźdżania z górek i czekają mnie dwa tygodnie zimowych szaleństw 🙂 A po takich szaleństwach nie ma nic lepszego jak talerz ciepłej zupy gulaszowej.
Zupa gulaszowa smakuje rewelacyjnie zimową porą – jest rozgrzewająca, sycąca i pyszna. Dla synka gotuję ją w łagodniejszej wersji, bez ostrej papryczki. Smak tej zupie nadaje między innymi wędzona papryka. Zupa gulaszowa ma piękny, intensywny kolor i zapach.
Przygotowanie
151 min
Krok 1
5 min
Mięso wołowe kroimy w jednakowej wielkości kostkę i oprószamy łyżką mąki. Całość mieszamy.
Krok 2
10 min
Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła klarowanego i dodajemy mięso. Smażymy aż się przyrumieni.
Krok 3
80 min
Usmażone mięso przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy 1 godzinę i 20 minut.
<br>
W trakcie gotowania, cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki (paseczki lub kostkę).
Na drugiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła klarowanego i najpierw smażymy samą cebulkę, co jakiś czas mieszając. Gdy cebulka będzie miała złoty kolor, dodajemy czosnek i paprykę.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w jednakowej wielkości kosteczkę. Pod koniec smażenia dodajemy do pozostałych warzyw na patelni.
Krok 4
3 min
Usmażone warzywa dodajemy do bulionu wołowego z mięsem (po 1,2 godziny).
Krok 5
40 min
Marchewkę obieramy i kroimy w krążki. Dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu kolejne 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie.
Krok 6
10 min
Na około 10 minut przed końcem gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, wędzoną paprykę i suszony tymianek.
Krok 7
2 min
W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą lub pieprzem.
Krok 8
1 min
Bezpośrednio przed podaniem zupę gulaszową obficie posypujemy natką pietruszki.
Krok 1
z
8
Mięso wołowe kroimy w jednakowej wielkości kostkę i oprószamy łyżką mąki. Całość mieszamy.
Krok 2
z
8
Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła klarowanego i dodajemy mięso. Smażymy aż się przyrumieni.
Krok 3
z
8
Usmażone mięso przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy 1 godzinę i 20 minut.
<br>
W trakcie gotowania, cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki (paseczki lub kostkę).
Na drugiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła klarowanego i najpierw smażymy samą cebulkę, co jakiś czas mieszając. Gdy cebulka będzie miała złoty kolor, dodajemy czosnek i paprykę.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w jednakowej wielkości kosteczkę. Pod koniec smażenia dodajemy do pozostałych warzyw na patelni.
Krok 4
z
8
Usmażone warzywa dodajemy do bulionu wołowego z mięsem (po 1,2 godziny).
Krok 5
z
8
Marchewkę obieramy i kroimy w krążki. Dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu kolejne 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie.
Krok 6
z
8
Na około 10 minut przed końcem gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, wędzoną paprykę i suszony tymianek.
Krok 7
z
8
W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą lub pieprzem.
Krok 8
z
8
Bezpośrednio przed podaniem zupę gulaszową obficie posypujemy natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0