Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania. To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Do jego przyrządzenia możesz wykorzystać proste składniki, z których część każdy ma w domu pod ręką.
Bulion drobiowy WINIARY z liściem laurowym i zielem angielskim sprytnie połączy smaki wędliny, cukinii, czerwonej papryki, marchewki i cebuli.
Jeśli wolisz wersję wegetariańską, pomiń dodatek kiełbasy. Możesz ją też zastąpić innym mięsem, np. delikatną piersią z kurczaka. Zacznij od obrania cebuli i pokrojenia jej w drobną kostkę. To samo zrób z kiełbasą lub mięsem. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulkę i dodaj do niej kiełbasę. Całość duś przez kilka minut.
W tym czasie oczyść marchew i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Tak samo postąp z cukinią – pamiętaj, by nie obierać jej ze skórki. Warzywa przełóż do garnka i duś pod przykryciem. Dodaj także kostkę bulionową lub
Bulion warzywny WINIARY, jeśli decydujesz się na wersję wege tego dania. Gotuj przez około 20 minut. Pod koniec dodaj odrobinę koncentratu pomidorowego. Suszona bazylia świetnie podkreśli smak pomidorów. Dodaj też oregano, sól, pieprz i szczyptę ostrej papryki.
Komentarze 5