Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Leczo z cukinii

0
48min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula
3  łyżek
Olej rzepakowy
200  g
Kiełbasa Śląska
1 
Marchew
1 
Papryka czerwona
2 
Cukinia
30  g
Pomidory z puszki krojone
trochę
Bazylia
trochę
Papryka słodka
trochę
Papryka ostra
trochę
Oregano
trochę
Sól
trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.19 g
Węglowodany
9.4 g
Tłuszcze
25.98 g
Wartość energetyczna
305.11 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

48 min
Krok 1
2 min
Cebulę obierz i drobno pokrój.
Krok 2
1 min
Na patelni rozgrzej olej.
Krok 3
2 min
Pokrój kiełbasę w kostkę.
Krok 4
5 min
Na patelni zeszklij cebulę, a następnie dodaj do niej kiełbasę i całość duś przez chwilę.
Krok 5
5 min
Marchew oczyść i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Krok 6
5 min
Umyj paprykę i pokrój ją w kostkę.
Krok 7
5 min
Oczyść cukinie, pokrój je w kostkę, w całości ze skórką.
Krok 8
1 min
Marchew, paprykę i cukinię dodaj do garnka.
Krok 9
20 min
Dodaj również kostkę bulionową i całość duś około 20 minut.
Krok 10
2 min
Pod koniec duszenia dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku.
Leczo z cukinii

Krok 1 z 10

Składniki: Cebula

Cebulę obierz i drobno pokrój.

Leczo z cukinii

Krok 2 z 10

Na patelni rozgrzej olej.

Leczo z cukinii

Krok 3 z 10

Pokrój kiełbasę w kostkę.

Leczo z cukinii

Krok 4 z 10

Na patelni zeszklij cebulę, a następnie dodaj do niej kiełbasę i całość duś przez chwilę.

Leczo z cukinii

Krok 5 z 10

Marchew oczyść i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Leczo z cukinii

Krok 6 z 10

Umyj paprykę i pokrój ją w kostkę.

Leczo z cukinii

Krok 7 z 10

Oczyść cukinie, pokrój je w kostkę, w całości ze skórką.

Leczo z cukinii

Krok 8 z 10

Marchew, paprykę i cukinię dodaj do garnka.

Leczo z cukinii

Krok 9 z 10

Dodaj również kostkę bulionową i całość duś około 20 minut.

Leczo z cukinii

Krok 10 z 10

Pod koniec duszenia dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku.

Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania. To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Do jego przyrządzenia możesz wykorzystać proste składniki, z których część każdy ma w domu pod ręką. Bulion drobiowy WINIARY z liściem laurowym i zielem angielskim sprytnie połączy smaki wędliny, cukinii, czerwonej papryki, marchewki i cebuli.

Jeśli wolisz wersję wegetariańską, pomiń dodatek kiełbasy. Możesz ją też zastąpić innym mięsem, np. delikatną piersią z kurczaka. Zacznij od obrania cebuli i pokrojenia jej w drobną kostkę. To samo zrób z kiełbasą lub mięsem. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulkę i dodaj do niej kiełbasę. Całość duś przez kilka minut.

W tym czasie oczyść marchew i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Tak samo postąp z cukinią – pamiętaj, by nie obierać jej ze skórki. Warzywa przełóż do garnka i duś pod przykryciem. Dodaj także kostkę bulionową lub Bulion warzywny WINIARY, jeśli decydujesz się na wersję wege tego dania. Gotuj przez około 20 minut. Pod koniec dodaj odrobinę koncentratu pomidorowego. Suszona bazylia świetnie podkreśli smak pomidorów. Dodaj też oregano, sól, pieprz i szczyptę ostrej papryki.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

75 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
75 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
9.2g / 11%
Węglowodany
9.4g / 12%
Tłuszcze
26g / 76%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika