Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Leczo z cukinią i bakłażanem
Dodaj do CookBook

Leczo z cukinią i bakłażanem

(16)
1 godz 5 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Konczi
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Bulion Drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY
1 
Cebula
1  ząbek
Czosnek
3  łyżek
Oliwa z oliwek
200  g
Kiełbasa Śląska
1 
Marchew
1 
Bakłażan
1 
Papryka czerwona
2 
Cukinia
1  kubek
Passata pomidorowa
trochę
Bazylia
trochę
Oregano
5  g
Słodka papryka
3  g
Papryka Ostra
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
19.9 g
Wartość energetyczna
385.6 kcal
Tłuszcze
29 g
Białko
12 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Leczo przywędrowało do nas z Węgrzech i zadomowiło się na dobre. Nasze leczo z cukinią i bakłażanem przypomina nieco wegetariańskie ratatouille z Prowansji, które zawiera przede wszystkim cukinię i bakłażana. W naszym przepisie na leczo z cukinią i bakłażanem dodaliśmy również smaczną kiełbasę śląską (jeśli masz ochotę na chorizo – śmiało!). Idealny smak nadaje daniu zaledwie jedna kostka Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, a także czosnek, bazylia i oregano. Leczo z bakłażanem i cukinią możesz podawać z chrupkim pieczywem.

Przygotowanie

65 min
  • Krok 1

    10 min
    Cebulę obierz i drobno posiekaj. Posiekaj również czosnek. Na patelni rozgrzej olej.
  • Krok 2

    5 min
    Pokrój kiełbasę w kostkę
  • Krok 3

    12 min
    Na patelni zeszklij cebulę, czosnek, a następnie dodaj do nich kiełbasę i całość podsmaż przez chwilę.
  • Krok 4

    10 min
    Marchew oczyść i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Umyj paprykę i pokrój ją w kostkę.
  • Krok 5

    10 min
    Umyj cukinie, pokrój je w kostkę (ze skórką). Umyj i pokrój w kostkę bakłażana. Marchew, paprykę, bakłażana i cukinię dodaj do garnka.
  • Krok 6

    15 min
    Podkręć ogień, dodaj również passatę pomidorową oraz kostkę bulionową i całość duś ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • Krok 7

    2 min
    Pod koniec duszenia dopraw leczo do smaku oregano i ostrą papryką.
  • Krok 8

    1 min
    Leczo podawaj posypane serem feta i natką pietruszki.
Leczo z cukinią i bakłażanem

Krok 1 z 8

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Posiekaj również czosnek. Na patelni rozgrzej olej.

Leczo z cukinią i bakłażanem

Krok 2 z 8

Pokrój kiełbasę w kostkę

Leczo z cukinią i bakłażanem

Krok 3 z 8

Na patelni zeszklij cebulę, czosnek, a następnie dodaj do nich kiełbasę i całość podsmaż przez chwilę.

Leczo z cukinią i bakłażanem

Krok 4 z 8

Marchew oczyść i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Umyj paprykę i pokrój ją w kostkę.

Leczo z cukinią i bakłażanem

Krok 5 z 8

Umyj cukinie, pokrój je w kostkę (ze skórką). Umyj i pokrój w kostkę bakłażana. Marchew, paprykę, bakłażana i cukinię dodaj do garnka.

Leczo z cukinią i bakłażanem

Krok 6 z 8

Podkręć ogień, dodaj również passatę pomidorową oraz kostkę bulionową i całość duś ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie.

Leczo z cukinią i bakłażanem

Krok 7 z 8

Pod koniec duszenia dopraw leczo do smaku oregano i ostrą papryką.

Leczo z cukinią i bakłażanem

Krok 8 z 8

Leczo podawaj posypane serem feta i natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Drugie danie
  • Jesień
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wiosna
  • Z mięsem
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Leczo z boczniakami i cukinią

    Leczo z boczniakami i cukinią

    55 min Łatwy
  • Leczo z kurczakiem

    Leczo z kurczakiem

    41 min Łatwy
  • Leczo z parówkami i papryką

    Leczo z parówkami i papryką

    14 min Łatwy
  • Zapiekanka makaronowa z pieczonym schabem i sosem a’la leczo

    Zapiekanka makaronowa z pieczonym schabem i sosem a’la leczo

    48 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu