Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Młoda kapusta z bułką smażoną
Dodaj do CookBook

Młoda kapusta z bułką smażoną

(1)
24 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agiatis
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  główka
Młoda kapusta
4  łyżek
Bułka tarta
2  łyżek
Masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
47.9 g
Wartość energetyczna
249.9 kcal
Tłuszcze
7.4 g
Białko
10.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Lato to okazja to zjedzenia wielu pysznych, młodych warzyw. W okresie wakacyjnym dobrze sięgać po ziemniaczki, bób czy fasolkę szparagową. Warto w swoich planach uwzględnić także inną, podobną potrawę. Świetnym pomysłem będzie kapusta z bułką tartą! Młoda kapusta jest dostępna dość krótko. Sezon trwa mniej więcej od czerwca do sierpnia. To idealny czas na przygotowanie opisanego dania.

 

Dla wegetarian kapusta biała gotowana z bułką tartą może być traktowana jako lekki lunch albo kolacja na ciepło. Jeśli na co dzień jadasz mięso, możesz wykorzystać smażoną młodą kapustę jako dodatek do głównego dania, który zastąpi surówkę albo inne gotowane warzywo, jak brokuł czy kalafior.

 

Naprawdę trudno o prostszy przepis, ponieważ wystarczy tutaj zaledwie kilka prostych składników. Jeśli chcesz wykorzystywać dostępność warzyw sezonowych, to danie powinno trafić na listę ulubionych posiłków na lato. Młoda kapusta to miła odmiana od jedzonych przez cały rok jarzyn, jak marchewka, ogórek czy pomidor. Na pewno przypadnie do gustu każdemu, kto lubi jeść w bardziej urozmaicony sposób. Poza tym wygląda na talerzu naprawdę efektownie.

 

Podstawą sukcesu przy przygotowywaniu tego dania jest odpowiednie ugotowanie kapusty. Czas może się różnić w zależności od wielkości główki, mocy palnika czy rodzaju płyty grzejnej. Dlatego najlepiej sprawdzać za pomocą widelca, czy warzywo jest odpowiednio miękkie. Pamiętaj tylko, żeby skupić się na jego środku, a nie brzegach. Dobrze ugotowana kapusta będzie jednocześnie miękka i trochę chrupiąca.

 

Bułka tarta pasuje do młodej kapusty idealnie - podobnie jak do fasolki. Jeśli jednak chcesz wzbogacić smak o dodatkowe składniki, śmiało możesz posypać gotowe danie koperkiem albo szczypiorkiem. Możesz także dodać sól i pieprz w takich proporcjach, jakie najbardziej lubisz.

 

Jako samodzielne danie kapusta sprawdzi się z lekkim sosem - na przykład na bazie śmietany albo jogurtu. Jeśli nie uda się zjeść całej porcji za jednym razem, śmiało można odgrzać posiłek następnego dnia. Nie brakuje opinii, że doskonale smakuje także na zimno. Idealny obiad lub kolacja dla wegetarianina, przekąska albo dodatek do dania głównego, proste do przygotowania i na bazie sezonowych warzyw. Czego można chcieć więcej? To idealny przepis na lato!

Przygotowanie

24 min
  • Krok 1

    3 min
    Młodą kapustę przekrój na pół i wrzuć do zimnej, osolonej wody.
  • Krok 2

    20 min
    Gotuj do miękkości kapusty, zawsze sprawdzając środek kapusty. Powinno to zająć około 20-30 minut.
  • Krok 3

    1 min
    Na patelni rozpuść masło. Posyp bułką tartą, która po chwili smażenia powinna się zarumienić. Ugotowaną kapustę posyp zarumienioną bułką z masłem. Smacznego!
Młoda kapusta z bułką smażoną

Krok 1 z 3

Młodą kapustę przekrój na pół i wrzuć do zimnej, osolonej wody.

Młoda kapusta z bułką smażoną

Krok 2 z 3

Gotuj do miękkości kapusty, zawsze sprawdzając środek kapusty. Powinno to zająć około 20-30 minut.

Młoda kapusta z bułką smażoną

Krok 3 z 3

Na patelni rozpuść masło. Posyp bułką tartą, która po chwili smażenia powinna się zarumienić. Ugotowaną kapustę posyp zarumienioną bułką z masłem. Smacznego!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
22
00
00
00
00

Opinie

5

Beata

Uwielbiam 🥰
Anonim (niezweryfikowany) 05/11/2024-11:28 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 05/22/2024-04:13 CEST
Beato, my również! To idealne danie na wiosnę, nie może go zabraknąć w naszym menu 😊

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Pełny posiłek
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem

    Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem

    1 godz 50 min Łatwy
  • Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

    Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

    46 min Średni
  • Kotlety schabowe z zasmażaną młodą kapustą

    Kotlety schabowe z zasmażaną młodą kapustą

    1 godz 35 min Łatwy
  • Zupa z młodą z kapustą

    Zupa z młodą z kapustą

    1 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu