Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Jak zrobić bułkę tartą porady

Jak zrobić bułkę tartą?

Bułka tarta to jeden z tych niepozornych składników, bez których jednak polska kuchnia nie mogłaby istnieć. Dodawana jest wszędzie — od mięs, po nabiał, aż po warzywa. Choć na sklepowych półkach można znaleźć ten produkt w gotowej wersji, warto pokusić się o to, aby zrobić go samodzielnie. Okazuje się, że bułkę tartą można wykonać na wiele sposobów. Sprawdź jak!

Rodzaje bułki tartej

Istnieje wiele rodzajów bułki tartej. Może się ona różnić od siebie w zależności od sposobu wykonania oraz składników, z jakich została zrobiona. W polskiej kuchni wykorzystuje się jednak trzy najbardziej popularne postaci tego produktu. Są to:

  • bułka tarta jasna — do jej wykonania używa się chleba lub bułki pszennej razem ze skórką,
  • bułka tarta biała — powstaje dzięki zmieleniu wnętrza chleba lub bułki pszennej,
  • bułka tarta ciemna — aby ją zrobić, należy spiec skórkę chleba lub bułki pszennej.

Bułka tarta — jak zrobić?

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić bułkę tartą z bułki lub chleba pszennego, to jest to wyjątkowo proste. Wystarczy jedynie wziąć suche pieczywo, a następnie je rozdrobnić. Można to zrobić na kilka sposobów. Najłatwiej wykorzystać do tego celu robota kuchennego lub blender wysokoobrotowy, ponieważ te urządzenia łatwo zmiażdżą nawet najbardziej suchą bułkę czy chleb. Jeśli jednak nie ma ich w Twojej kuchni, wciąż nic straconego. Bułkę tartą możesz także przygotować za pomocą tarki kuchennej. W tym celu zetrzyj pieczywo na najmniejszych oczkach. Alternatywą może być także wałek. Włóż suchy chleb do woreczka, szczelnie go zamknij, a następnie rozgnieć z użyciem wałka. Bułka tarta gotowa! Przechowują ją w szklanym słoiku lub pojemniku z przykrywką. Zadbaj o to, aby znajdowała się w suchym i ciemnym miejscu.

Jak zrobić bułkę tartą w piekarniku?

Ciekawy smak bułki tartej możesz także uzyskać, jeśli wcześniej poddasz pieczywo obróbce termicznej. Będzie ona miała także ciemniejszy, wyrazisty kolor. Jak zrobić bułkę tartą z chleba za pomocą piekarnika? Jeśli masz w swoim domu czerstwe kromki, rozłóż je równomiernie na blaszce. Następnie całość włóż do piekarnika rozgrzanego do 150°C. Piecz do momentu, aż chleb uzyska złocisty kolor. Zazwyczaj wystarczy ok. 25 minut. Z tak przygotowanym pieczywem postępuj jak powyżej.

Jak zrobić bułkę tartą z masłem?

A może zastanawiasz się, jak zrobić bułkę tartą na patelni? To doskonały przysmak, którym możesz ozdobić niejedno warzywo, np. kalafiora. Aby ją wykonać, będziesz potrzebować trzech łyżek bułki tartej i 1/3 kostki masła. W pierwszej kolejności rozpuść masło w rondelku. Następnie zmniejsz ogień i dodaj bułkę tartą, cały czas mieszając. Gotuj całość aż do uzyskania złotego koloru (nie zapominaj o mieszaniu, ponieważ w przeciwnym razie bułka bardzo łatwo się przypali). Do smaku możesz także dodać soli i pieprzu. I gotowe! Teraz już wiesz, jak zrobić bułkę tartą na maśle w prosty, ale smakowity sposób.

Do czego dodać bułkę tartą?

Bułka tarta ma ogrom zastosowań. Połączona z masłem będzie świetnym dodatkiem do warzyw (np. kalafiora czy brokułu) oraz pierogów. Świetnie komponuje się przede wszystkim z ruskimi. Sama jednak bułka tarta jest także elementem wielu dań jako składnik. Możesz ją wykorzystać do panierowania mięs, tofu czy plastrów warzyw. Nada się także do zagęszczania. Jeśli tworzysz nadzienie lub sos, który wyjątkowo wyszedł za rzadki, bułka tarta w szybki i łatwy sposób naprawi Twoje danie. Ale to wciąż nie wszystko, ponieważ ten niepozorny składnik znajduje także zastosowanie w branży cukierniczej. Warto nią posypać foremkę, w której będziesz piec ciasto, aby zapobiec jego przywarciu.

Polecane przepisy

Polędwiczki z kurczaka w panierce

Polędwiczki z kurczaka w panierce

31 min Łatwy
Szparagi panierowane

Szparagi panierowane

43 min Łatwy
Kotlety schabowe w panierce z sezamem

Kotlety schabowe w panierce z sezamem

30 min Łatwy
Łosoś w panierce z bułki tartej

Łosoś w panierce z bułki tartej

32 min Łatwy
Chrupiące kotlety z boczniaków

Chrupiące kotlety z boczniaków

11 min Łatwy
Jajka po szkocku

Jajka po szkocku

34 min Łatwy

Polecane artykuły

Bułka tarta i jej zamienniki - czym można ją zastąpić?
Bułka tarta i jej zamienniki - czym można ją zastąpić?
Panierka Panko - jak ją przyrządzić?
Panierka Panko - jak ją przyrządzić?
Jak przygotować idealną panierkę do schabowego?
Jak przygotować idealną panierkę do schabowego?
Jak długo smażyć kotlety schabowe?
Jak długo smażyć kotlety schabowe?
Na czym smażyć warzywa?
Na czym smażyć warzywa?
Czym zastąpić bułkę tartą i jajka w kotletach mielonych?
Czym zastąpić bułkę tartą i jajka w kotletach mielonych?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu