Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Jajka po szkocku
40 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
40 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
29.9g / 8%
Węglowodany
23.3g / 6%
Tłuszcze
142g / 86%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Jajka po szkocku

+

Jajka po szkocku

Wróć

Jajka po szkocku

(4)
34min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
7 
Jajko
450  g
Kiełbasa biała
2 
Cebula
0.5  pęczek
Natka pietruszki
4  łyżek
Bułka tarta
trochę
Pieprz i sól
2  pęczków
Szczypiorek
1  łyżka
Musztarda angielska
3  łyżek
Mąka pszenna
500  ml
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
29.93 g
Węglowodany
23.27 g
Tłuszcze
141.97 g
Wartość energetyczna
1481.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jajka to doskonały wybór na śniadanie. Można je podać na wiele sposobów – gotowane, w koszulkach, w formie jajecznicy, omletu albo... jako jajka po szkocku. Nie znasz tej wersji? Pora ją poznać – i przetestować!

Jajka po szkocku to nic innego jak jajka na twardo zawinięte w farsz przygotowany z białej kiełbasy, dymki i natki pietruszki. Są pyszne i bardzo pożywne. Sprawdź, jak zrobić jajka po szkocku i zaskocz nimi swoich bliskich!

Wstaw jajka do wody i gotuj je przez 5 minut od momentu zagotowania wody. Kiedy się ugotują, obierz je i ostudź.

Obierz białą kiełbasę z osłonki, dodaj jedno surowe jajko i wyrób mięso na masę. Dodaj musztardę, pokrojoną cebulkę ze szczypiorkiem i pietruszkę. Wyrabiaj wszystko razem jeszcze przez chwile i podziel na porcje w ilości odpowiadającej ilości ugotowanych jajek. Oprósz jajka mąką, a porcje mięsa spłaszcz na placki. Zawiń jajka w mięso, a następnie panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu, ze wszystkich stron, aż panierka nabierze złotego koloru.

Gotowe jajka po szkocku podawaj tak, jak lubisz najbardziej – na zimno lub na ciepło, ale koniecznie z dodatkiem sosu – majonezowego lub pomidorowego.

Przygotowanie

34 min
  • Krok 1

    5 min
    Pięć jajek gotuj 5 minut licząc czas gotowania od rozpoczęcia wrzenia wody. Ugotowane jajka obierz i ostudź.
  • Krok 2

    5 min
    Obierz białą kiełbasę, mięso wyrób z jednym jajkiem.
  • Krok 3

    5 min
    Do mięsa dodaj musztardę, wyrabiaj jeszcze chwilę, dodaj pokrojoną cebulę ze szczypiorkiem oraz natkę pietruszki.
  • Krok 4

    5 min
    Tak przygotowane mięso podziel na 4 porcje i spłaszcz je na placki, w które zawiń jajka oprószone mąką.
  • Krok 5

    5 min
    Każde jajko owinięte mięsem oprósz mąką, następnie panieruj w rozmąconym jajku i bułce tartej.
  • Krok 6

    8 min
    Jajka smaż na rozgrzanym oleju lub smalcu na złoty kolor ze wszystkich stron.
  • Krok 7

    1 min
    Podawaj na ciepło lub zimno z sosami majonezowymi lub pomidorowymi typu ketchup.
Jajka po szkocku

Krok 1 z 7

Pięć jajek gotuj 5 minut licząc czas gotowania od rozpoczęcia wrzenia wody. Ugotowane jajka obierz i ostudź.

Jajka po szkocku

Krok 2 z 7

Obierz białą kiełbasę, mięso wyrób z jednym jajkiem.

Jajka po szkocku

Krok 3 z 7

Do mięsa dodaj musztardę, wyrabiaj jeszcze chwilę, dodaj pokrojoną cebulę ze szczypiorkiem oraz natkę pietruszki.

Jajka po szkocku

Krok 4 z 7

Tak przygotowane mięso podziel na 4 porcje i spłaszcz je na placki, w które zawiń jajka oprószone mąką.

Jajka po szkocku

Krok 5 z 7

Każde jajko owinięte mięsem oprósz mąką, następnie panieruj w rozmąconym jajku i bułce tartej.

Jajka po szkocku

Krok 6 z 7

Jajka smaż na rozgrzanym oleju lub smalcu na złoty kolor ze wszystkich stron.

Jajka po szkocku

Krok 7 z 7

Podawaj na ciepło lub zimno z sosami majonezowymi lub pomidorowymi typu ketchup.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Łatwy przepis
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Rodzinne spotkanie
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz biały z jajkiem po szkocku

    Barszcz biały z jajkiem po szkocku

    1 godz 37 min Łatwy
  • Placki po cygańsku

    Placki po cygańsku

    1 godz 28 min Łatwy
  • Jajka faszerowane w skorupkach

    Jajka faszerowane w skorupkach

    32 min Łatwy
  • Ryba po japońsku

    Ryba po japońsku

    13 godz 16 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu