Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Jajka po szkocku

0
34min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

7 
Jajko
450  g
Kiełbasa biała
2 
Cebula
0.5  pęczek
Natka pietruszki
4  łyżek
Bułka tarta
trochę
Sól
trochę
Pieprz
2  pęczków
Szczypiorek
1  łyżka
Musztarda angielska
3  łyżek
Mąka pszenna
500  ml
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
29.93 g
Węglowodany
23.27 g
Tłuszcze
141.97 g
Wartość energetyczna
1481.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

34 min
Krok 1
5 min
Pięć jajek gotuj 5 minut licząc czas gotowania od rozpoczęcia wrzenia wody. Ugotowane jajka obierz i ostudź.
Krok 2
5 min
Obierz białą kiełbasę, mięso wyrób z jednym jajkiem.
Krok 3
5 min
Do mięsa dodaj musztardę, wyrabiaj jeszcze chwilę, dodaj pokrojoną cebulę ze szczypiorkiem oraz natkę pietruszki.
Krok 4
5 min
Tak przygotowane mięso podziel na 4 porcje i spłaszcz je na placki, w które zawiń jajka oprószone mąką.
Krok 5
5 min
Każde jajko owinięte mięsem oprósz mąką, następnie panieruj w rozmąconym jajku i bułce tartej.
Krok 6
8 min
Jajka smaż na rozgrzanym oleju lub smalcu na złoty kolor ze wszystkich stron.
Krok 7
1 min
Podawaj na ciepło lub zimno z sosami majonezowymi lub pomidorowymi typu ketchup.
Jajka po szkocku

Krok 1 z 7

Pięć jajek gotuj 5 minut licząc czas gotowania od rozpoczęcia wrzenia wody. Ugotowane jajka obierz i ostudź.

Jajka po szkocku

Krok 2 z 7

Obierz białą kiełbasę, mięso wyrób z jednym jajkiem.

Jajka po szkocku

Krok 3 z 7

Do mięsa dodaj musztardę, wyrabiaj jeszcze chwilę, dodaj pokrojoną cebulę ze szczypiorkiem oraz natkę pietruszki.

Jajka po szkocku

Krok 4 z 7

Tak przygotowane mięso podziel na 4 porcje i spłaszcz je na placki, w które zawiń jajka oprószone mąką.

Jajka po szkocku

Krok 5 z 7

Każde jajko owinięte mięsem oprósz mąką, następnie panieruj w rozmąconym jajku i bułce tartej.

Jajka po szkocku

Krok 6 z 7

Jajka smaż na rozgrzanym oleju lub smalcu na złoty kolor ze wszystkich stron.

Jajka po szkocku

Krok 7 z 7

Podawaj na ciepło lub zimno z sosami majonezowymi lub pomidorowymi typu ketchup.

Jajka po szkocku to nic innego jak jajka na twardo zawinięte w farsz przygotowany z białej kiełbasy, dymki i natki pietruszki. Jajka po szkocku w mięsie oprószamy mąką, panierujemy i smażymy na złoto. Gotowe jajka po szkocku podawaj tak, jak lubisz najbardziej – na zimno lub na ciepło, ale koniecznie z dodatkiem sosu – majonezowego lub pomidorowego.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

40 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
40 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
29.9g / 8%
Węglowodany
23.3g / 6%
Tłuszcze
142g / 86%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika