Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Jajka w sosie tatarskim

Jajka w sosie tatarskim

(2)
23min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  ml
Majonez Dekoracyjny WINIARY
125  ml
Kwaśna śmietana
50  g
Pieczarki marynowane
50  g
Ogórki konserwowe
30  g
Cebulka marynowana
8 
Jajko gotowane na twardo
25  g
Roszponka
1  łyżeczka
Musztarda sarepska
1  łyżeczka
Chrzan tarty
1  łyżka
Szczypiorek
trochę
Sól
trochę
Cukier puder
trochę
Sok z cytryny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
14.58 g
Węglowodany
8.55 g
Tłuszcze
62.42 g
Wartość energetyczna
656.6 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Domowy sos tatarski doskonale smakuje w zestawieniu z wieloma dodatkami, zarówno na zimno, jak i na ciepło. Doskonałym połączeniem są jajka w sosie tatarskim, które można podawać nie tylko jako dodatek, ale i w formie przystawki czy wraz z kanapkami. Sos tatarski z musztardy, marynowanych warzyw, chrzanu oraz ziół przygotowujemy najchętniej z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Połączenie to sprawia, że jajka po tatarsku są przepyszną i prostą propozycją kulinarną!


Jajka po tatarsku - doskonałe na każdą okazję!

Jajka po tatarsku to przepis na każdą okazję. Stanowią one przykład niebanalnej przystawki na Wielkanoc, a także na inne okazje. Całość przygotowuje się jedynie ok. 20 minut, a potrawa wygląda naprawdę efektownie. Jej smak jest niepowtarzalny. Potrawa jest niezwykle uniwersalna i smakuje gościom w każdym wieku. Może być podawana na kolację, jako przystawka przed daniem głównym czy też w postaci przekąski podczas spotkań ze znajomymi bądź rodziną. Stanowi ona świetny dodatek do kanapek, wędlin czy pieczonego mięsa. Jajka w sosie tatarskim znane są w całej Europie, a ich przygotowanie jest niezwykle proste!


Historia jajek po tatarsku sięga historii barbarzyńców, a na grunt europejski została przeniesiona w wyniku najazdu od strony północy. Jajka po tatarsku w formie samodzielnej potrawy znalazły się po raz pierwszy w książkach kucharskich z XIX wieku. Co ciekawe, początkowo przygotowywane były one bez połączenia z żółtkiem, a w późniejszych latach z jego dodatkiem. Ze względu na to, że dodawanie żółtek stanowi dodatkową czynność podczas wykonywania potrawy, wydłużającą czas przygotowywania, obecnie odchodzi się od tego.


Jajka w sosie tatarskim – przepis

Zastanawiasz się jak wygląda przepis na jajka w sosie tatarskim? Przyrządzanie potrawy należy rozpocząć od ugotowania jajek na twardo. Następnie, obieramy je oraz przekrajamy na pół. Co ważne, w tym przepisie żółtka zostają wewnątrz jajek. Kolejnym krokiem jest połączenie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY ze śmietaną, musztardą oraz chrzanem. Składniki należy dokładnie wymieszać, tworząc aromatyczny sos. Następnie przechodzimy do krojenia grzybków, ogórków oraz cebulki w drobną kosteczkę. Kolejną czynnością, nad którą musimy się pochylić do wymieszanie sosu majonezowego z warzywami. Masę należy doprawić według smaku. Doprawmy ją więc dowolną ilością soli, cukru oraz soku z cytryny. To już prawie koniec. Ostatni etap obejmuje nałożenie farszu na jajka oraz ułożenie ich na talerzu. Tak przygotowana potrawa smakuje jeszcze lepiej, kiedy podawana jest w towarzystwie liści roszponki.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

23 min
  • Krok 1

    2 min
    Majonez Dekoracyjny WINIARY połącz ze śmietaną, musztardą i chrzanem tworząc sos.
  • Krok 2

    8 min
    Grzybki, ogórki i cebulki pokrój w drobna kostkę.
  • Krok 3

    5 min
    Ugotowane na twardo i przestudzone jajka obierz i przekrój na połówki.
  • Krok 4

    4 min
    Sos majonezowy wymieszaj z warzywami. Dopraw do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.
  • Krok 5

    1 min
    Na półmisku rozłóż liście roszponki, a na nich połówki jajek. Polej je przygotowanym sosem i udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
Jajka w sosie tatarskim

Krok 1 z 5

Majonez Dekoracyjny WINIARY połącz ze śmietaną, musztardą i chrzanem tworząc sos.

Jajka w sosie tatarskim

Krok 2 z 5

Grzybki, ogórki i cebulki pokrój w drobna kostkę.

Jajka w sosie tatarskim

Krok 3 z 5

Ugotowane na twardo i przestudzone jajka obierz i przekrój na połówki.

Jajka w sosie tatarskim

Krok 4 z 5

Sos majonezowy wymieszaj z warzywami. Dopraw do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.

Jajka w sosie tatarskim

Krok 5 z 5

Na półmisku rozłóż liście roszponki, a na nich połówki jajek. Polej je przygotowanym sosem i udekoruj posiekanym szczypiorkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Jajka
  • Kanapki
  • Kuchnia europejska
  • Przekąska
  • Przystawka
  • Śmietana
  • Śniadanie
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Jajka w sosie chrzanowym

    Jajka w sosie chrzanowym

    10 min Łatwy
  • Jajka faszerowane z pieczarkami

    Jajka faszerowane z pieczarkami

    35 min Łatwy
  • Sos tatarski

    Sos tatarski

    3 godz 22 min Łatwy
  • Jajka faszerowane szynką, chrzanem i szczypiorkiem

    Jajka faszerowane szynką, chrzanem i szczypiorkiem

    25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu