Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Sos tatarski

Sos tatarski

(1)
3 godz 22 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  szklanka
Majonez Dekoracyjny Winiary
75  g
Jogurt naturalny
5 
Grzybki Marynowane
2 
Ogórki konserwowe, ogórek, koperek, obniżona zawartość sodu
60  g
Cebulka marynowana
10  g
Musztarda
10  g
Chrzan tarty
trochę
Sól
10  g
Pieprz biały
10  g
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.02 g
Węglowodany
11.01 g
Tłuszcze
77.2 g
Wartość energetyczna
748.11 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Domowy sos tatarski to jeden z najprostszych, a jednocześnie najsmaczniejszych sposobów na smaczny dodatek do jajek, kanapek i zimnych mięs oraz wędlin. Jednym z elementów wielkanocnego menu jest właśnie sos tatarski. Skład tego dipu jest bardzo prosty i bazuje na łatwo dostępnych produktach, takich jak jogurt naturalny, chrzan, musztarda i Majonez Dekoracyjny WINIARY. Najlepiej przygotować go na kilka godzin przed podaniem. Wtedy wszystkie smaki będą miały czas, by się przeniknąć.

Nasz przepis na sos tatarski przygotujesz w około 20 minut. Na początek grzybki, ogórki i cebulkę marynowaną pokrój w drobną kostkę. Majonez połącz z jogurtem, chrzanem i musztardą. Następnie dodaj pokrojone warzywa. Choć każdy składnik sosu tatarskiego dopełnia całości, dopraw go solą, pieprzem i cukrem wedle własnego uznania. Dokładnie wymieszaj.

Po przygotowaniu najlepiej odstaw sos na kilka godzin do lodówki. Wiedząc, jak się robi sos tatarski, masz gotowy sposób na smaczny dip do kurczaka, wędlin, kanapek i jajek. Przyda się zarówno na świąteczny stół, jak i na wszelkiego rodzaju inne okazje.

Za charakterystyczny smak tego sosu odpowiadają marynowane warzywa, w tym cebulka. Balansują go z kolei kremowe smaki jogurtu naturalnego i majonezu. Pikanterii nadaje sosowi chrzan, dlatego jeśli chcesz uzyskać ostrzejszy smak, dodaj tego składnika nieco więcej.

Przygotowanie

202 min
  • Krok 1

    10 min
    Grzybki, ogórki i cebulki pokrój w drobną kostkę.
  • Krok 2

    5 min
    Majonez wymieszaj z jogurtem, chrzanem i musztardą. Dodaj grzybki, ogórki i cebulki.
  • Krok 3

    5 min
    Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, dokładnie wymieszaj.
  • Krok 4

    180 min
    Odstaw na kilka godzin do lodówki aby smaki się przegryzły.
  • Krok 5

    2 min
    Podaj do pieczonych mięs, wędlin, jaj na twardo i kanapek.
Sos tatarski

Krok 1 z 5

Grzybki, ogórki i cebulki pokrój w drobną kostkę.

Sos tatarski

Krok 2 z 5

Majonez wymieszaj z jogurtem, chrzanem i musztardą. Dodaj grzybki, ogórki i cebulki.

Sos tatarski

Krok 3 z 5

Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, dokładnie wymieszaj.

Sos tatarski

Krok 4 z 5

Odstaw na kilka godzin do lodówki aby smaki się przegryzły.

Sos tatarski

Krok 5 z 5

Podaj do pieczonych mięs, wędlin, jaj na twardo i kanapek.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kanapki
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Przekąska
  • Przekąski
  • Przystawka
  • Rodzinne spotkanie
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tatar z anchois i wasabi

    Tatar z anchois i wasabi

    40 min Łatwy
  • Jajka w sosie tatarskim

    Jajka w sosie tatarskim

    23 min Łatwy
  • Dip musztardowy

    Dip musztardowy

    5 min Łatwy
  • Sos chrzanowy

    Sos chrzanowy

    17 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu