Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sos tatarski

0
202 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

75 g
Jogurt naturalny
5 
Grzybki Marynowane
2 
Ogórki konserwowe, ogórek, koperek, obniżona zawartość sodu
60 g
Cebulka marynowana
10 g
Musztarda
10 g
Chrzan tarty
1 trochę
Sól
10 g
Pieprz biały
10 g
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
748.11 kcal
Węglowodany
11.01 g
Białko
3.02 g
Tłuszcze
77.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

202 min
Krok 1
10 min
Grzybki, ogórki i cebulki pokrój w drobną kostkę.
Krok 2
5 min
Majonez wymieszaj z jogurtem, chrzanem i musztardą. Dodaj grzybki, ogórki i cebulki.
Krok 3
5 min
Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, dokładnie wymieszaj.
Krok 4
180 min
Odstaw na kilka godzin do lodówki aby smaki się przegryzły.
Krok 5
2 min
Podaj do pieczonych mięs, wędlin, jaj na twardo i kanapek.
Sos tatarski

Krok 1 z 5

Grzybki, ogórki i cebulki pokrój w drobną kostkę.

Sos tatarski

Krok 2 z 5

Majonez wymieszaj z jogurtem, chrzanem i musztardą. Dodaj grzybki, ogórki i cebulki.

Sos tatarski

Krok 3 z 5

Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, dokładnie wymieszaj.

Sos tatarski

Krok 4 z 5

Odstaw na kilka godzin do lodówki aby smaki się przegryzły.

Sos tatarski

Krok 5 z 5

Podaj do pieczonych mięs, wędlin, jaj na twardo i kanapek.

Domowy sos tatarski to jeden z najprostszych, a jednocześnie najsmaczniejszych sposobów na smaczny dodatek do jajek, kanapek i zimnych mięs oraz wędlin. Jednym z elementów wielkanocnego menu jest właśnie sos tatarski. Skład tego dipu jest bardzo prosty i bazuje na łatwo dostępnych produktach, takich jak jogurt naturalny, chrzan, musztarda i Majonez Dekoracyjny WINIARY. Najlepiej przygotować go na kilka godzin przed podaniem. Wtedy wszystkie smaki będą miały czas, by się przeniknąć.

Nasz przepis na sos tatarski przygotujesz w około 20 minut. Na początek grzybki, ogórki i cebulkę marynowaną pokrój w drobną kostkę. Majonez połącz z jogurtem, chrzanem i musztardą. Następnie dodaj pokrojone warzywa. Choć każdy składnik sosu tatarskiego dopełnia całości, dopraw go solą, pieprzem i cukrem wedle własnego uznania. Dokładnie wymieszaj.

Po przygotowaniu najlepiej odstaw sos na kilka godzin do lodówki. Wiedząc, jak się robi sos tatarski, masz gotowy sposób na smaczny dip do kurczaka, wędlin, kanapek i jajek. Przyda się zarówno na świąteczny stół, jak i na wszelkiego rodzaju inne okazje.

Za charakterystyczny smak tego sosu odpowiadają marynowane warzywa, w tym cebulka. Balansują go z kolei kremowe smaki jogurtu naturalnego i majonezu. Pikanterii nadaje sosowi chrzan, dlatego jeśli chcesz uzyskać ostrzejszy smak, dodaj tego składnika nieco więcej.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika