85 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
85 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
57.8g / 48%
Węglowodany
18.8g / 15%
Tłuszcze
18.8g / 36%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Kotlety schabowe w panierce z sezamem

(0)
30min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest pink086

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

40  dag
Schab wieprzowy bez kości
trochę
Bułka tarta
2 
Jajko
trochę
Mąka pszenna pełnoziarnista
1  łyżka
Sezam
trochę
Pieprz i sól
trochę
Przyprawa do mięs
trochę
Smalec

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
57.76 g
Węglowodany
18.79 g
Tłuszcze
18.82 g
Wartość energetyczna
470.97 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kotlety schabowe podane w nietypowy sposób. Panierka z sezamem wzmacnia ich smak oraz sprawia, że wyglądają jeszcze bardziej atrakcyjnie, dzięki czemu aż chce się jeść! Bardzo dobry pomysł na obiad, w trakcie którego zaskoczycie swoich gości. Nie tylko wyglądem, ale również i fenomenalnym smakiem!
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
15 min
Kroimy schab w plastry, rozbijamy tłuczkiem. Tak przygotowane mięso lekko przyprawiamy przyprawą do mięs. Przygotowujemy panierkę, mięso obtaczamy w mące, jajku (doprawionym, solą i pieprzem) i bułce tartej wymieszanej z sezamem.
Krok 2
10 min
Kotlety obtoczone w panierce smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Krok 3
1 min
Propozycja podania z gotowanymi ziemniaczkami polanymi sosem jogurtowo-czosnkowym.
Kotlety schabowe w panierce z sezamem

Krok 1 z 3

Kroimy schab w plastry, rozbijamy tłuczkiem. Tak przygotowane mięso lekko przyprawiamy przyprawą do mięs. Przygotowujemy panierkę, mięso obtaczamy w mące, jajku (doprawionym, solą i pieprzem) i bułce tartej wymieszanej z sezamem.

Kotlety schabowe w panierce z sezamem

Krok 2 z 3

Kotlety obtoczone w panierce smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Kotlety schabowe w panierce z sezamem

Krok 3 z 3

Propozycja podania z gotowanymi ziemniaczkami polanymi sosem jogurtowo-czosnkowym.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika