Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kotlety z kaszy jęczmiennej

0
1 godz
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest danusia19671
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300  g
Kasza jęczmienna perłowa
100  g
Ser żółty
1  pęczek
Koperek
1 
Jajko
1  szczypta
Sól
trochę
Pieprz
5 
Pieczarki
2 
Cebula
3  łyżek
Bułka tarta
1  dag
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
17.9 g
Węglowodany
70.05 g
Tłuszcze
12.26 g
Wartość energetyczna
453.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
10 min
Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie, ostudzić dodać jajko
Krok 2
15 min
Cebulę obrać, pokroić w kostkę przesmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Pieczarki umyć, osączyć, pokroić, poddusić na tłuszczu. Doprawić do smaku solą i pieprzem
Krok 3
5 min
Wymieszać pieczarki z jedną cebulą, drugą dodać do kaszy. Ser zetrzeć na tarce.
Krok 4
10 min
Do miski z kaszą, dodać ser, koperek umyty i pokrojony. Następnie dodać sól, pieprz i przyprawę gyros. Kaszę dokładnie wymieszać.
Krok 5
10 min
Z kaszy formować kulki, spłaszczyć w ręku , nałożyć farsz. Dokładnie zlepić i i uformować kulkę. Obtaczać w tartej bułce.
Krok 6
10 min
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Usmażone kotleciki posypać koperkiem.
Kotlety z kaszy jęczmiennej

Krok 1 z 6

Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie, ostudzić dodać jajko

Kotlety z kaszy jęczmiennej

Krok 2 z 6

Cebulę obrać, pokroić w kostkę przesmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Pieczarki umyć, osączyć, pokroić, poddusić na tłuszczu. Doprawić do smaku solą i pieprzem

Kotlety z kaszy jęczmiennej

Krok 3 z 6

Wymieszać pieczarki z jedną cebulą, drugą dodać do kaszy. Ser zetrzeć na tarce.

Kotlety z kaszy jęczmiennej

Krok 4 z 6

Do miski z kaszą, dodać ser, koperek umyty i pokrojony. Następnie dodać sól, pieprz i przyprawę gyros. Kaszę dokładnie wymieszać.

Kotlety z kaszy jęczmiennej

Krok 5 z 6

Z kaszy formować kulki, spłaszczyć w ręku , nałożyć farsz. Dokładnie zlepić i i uformować kulkę. Obtaczać w tartej bułce.

Kotlety z kaszy jęczmiennej

Krok 6 z 6

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Usmażone kotleciki posypać koperkiem.

Szukasz alternatywy dla tradycyjnych kotletów mielonych? Spróbuj wegetariańskich kotletów z kaszy jęczmiennej ! Kotleciki formujemy z masy z kaszy, jajka, startego żółtego sera i świeżego koperku, nadziewając farszem z pieczarek i cebuli.

Jak przygotować kotlety z kaszy jęczmiennej? Przepis może wydawać się skomplikowany, ale przy odrobinie uwagi każdy poradzi sobie z nim bez problemów. Zacznij od ugotowania na sypko 300 gramów kaszy jęczmiennej w osolonej wodzie. Odstaw do ostudzenia.

W tym czasie obierz, pokrój w kostkę i przesmaż na złoto cebule. Gotowe cebule podziel na dwie części.

Umyj dokładnie pieczarki, pokrój i podduś, doprawiając solą i pieprzem. Na koniec wymieszaj z jedną częścią przesmażonej cebuli.

Do wystudzonej kaszy dodaj jedno surowe jajko, starty ser, posiekany koperek i drugą część cebuli. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą do mięs WINIARY. Wymieszaj dokładnie. Z uzyskanej masy uformuj kulki, spłaszcz je, nałóż na środek farsz z pieczarek i zlep całość tak, by powstała kulka z farszem w środku. Obtocz ją w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym tłuszczu, aż nabierze złotego koloru. Kotlety z kaszy jęczmiennej z farszem z pieczarek gotowe – podawaj z ulubioną surówką.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

85 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
85 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
17.9g / 16%
Węglowodany
70.1g / 60%
Tłuszcze
12.3g / 23%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika