Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kotlety mielone z kapustą pekińską

0
54 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Mięso mielone
0.25 
Kapusta pekińska
1 
Bułka kajzerka
1 
Jajko
4 łyżek
Bułka tarta
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Olej
500 ml
Woda
1 łyżka
Koncentrat pomidorowy
2 łyżek
Mąka pszenna
1 łyżka
Śmietana
1 trochę
Pieprz
1 trochę
Słodka papryka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
335.38 kcal
Tłuszcze
21.39 g
Białko
17.62 g
Węglowodany
17.68 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

54 min
Krok 1
5 min
Bułkę namaczamy w wodzie.
Krok 2
10 min
Mięso mielone mieszamy z przyprawą do mięs, odciśniętą bułeczką, jajkiem i ketchupem. Dodajemy trochę soli i pieprzu, i dobrze wyrabiamy.
Krok 3
10 min
Kapustę pekińską drobno szatkujemy i dodajemy do masy mięsnej. Mieszamy. Gdy masa jest zbyt rzadka, dosypujemy trochę bułki tartej.
Krok 4
15 min
Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na rumiano.
Krok 5
5 min
Wodę zagotowujemy w rondelku i wrzucamy kostkę rosołową. Chwilę gotujemy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku, pieprz i odrobinę cukru.
Krok 6
5 min
Wszystko gotujemy chwilę. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zimnej wody. Mieszamy, aby nie było grudek. Dolewamy trochę sosu z rondelka i mieszamy.
Krok 7
3 min
Śmietanę z mąką wlewamy do rondelka i energicznie mieszamy. Gotujemy 2-3 minuty, często mieszając.
Krok 8
1 min
Kotlety podajemy polane sosem.
Kotlety mielone z kapustą pekińską

Krok 1 z 8

Bułkę namaczamy w wodzie.

Kotlety mielone z kapustą pekińską

Krok 2 z 8

Mięso mielone mieszamy z przyprawą do mięs, odciśniętą bułeczką, jajkiem i ketchupem. Dodajemy trochę soli i pieprzu, i dobrze wyrabiamy.

Kotlety mielone z kapustą pekińską

Krok 3 z 8

Kapustę pekińską drobno szatkujemy i dodajemy do masy mięsnej. Mieszamy. Gdy masa jest zbyt rzadka, dosypujemy trochę bułki tartej.

Kotlety mielone z kapustą pekińską

Krok 4 z 8

Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na rumiano.

Kotlety mielone z kapustą pekińską

Krok 5 z 8

Wodę zagotowujemy w rondelku i wrzucamy kostkę rosołową. Chwilę gotujemy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku, pieprz i odrobinę cukru.

Kotlety mielone z kapustą pekińską

Krok 6 z 8

Wszystko gotujemy chwilę. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zimnej wody. Mieszamy, aby nie było grudek. Dolewamy trochę sosu z rondelka i mieszamy.

Kotlety mielone z kapustą pekińską

Krok 7 z 8

Śmietanę z mąką wlewamy do rondelka i energicznie mieszamy. Gotujemy 2-3 minuty, często mieszając.

Kotlety mielone z kapustą pekińską

Krok 8 z 8

Kotlety podajemy polane sosem.

Gdy znudzą Ci się zwykłe kotlety mielone, możesz urozmaicić je, dodając do środka ulubione warzywo, na przykład kapustę pekińską. Kotlety mielone z kapustą pekińską są zaskakujące także z innego powodu. Otóż dodajemy do nich ketchup i koncentrat pomidorowy, dzięki którym nabierają intensywnego, pomidorowego smaku. Kotlety mielone podawaj z ugotowanymi ziemniakami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika