Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Chrupiące kotlety z boczniaków
Dodaj do CookBook

Chrupiące kotlety z boczniaków

(0)
11 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Boczniaki
0.75  szklanka
Mąka pszenna
0.75  szklanka
Woda
1.5  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
2  szklanek
Bułka tarta
trochę
Olej do smażenia
trochę
Pieprz do smaku
trochę
Majonez Dekoracyjny WINIARY Zobacz naszą wskazówkę
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
98.7 g
Wartość energetyczna
634.6 kcal
Tłuszcze
16.9 g
Białko
24.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Szukasz ciekawych pomysłów na kotlety, które polubią Twoi bliscy? Co powiesz na wegetariańską wersję tego dania? Mamy dla Ciebie przepis na chrupiące kotlety z boczniaków. Sprawdź, jak je przygotować i zaskocz domowników tym doskonale znanym daniem w nowej odsłonie.

Kotlety z boczniaka to super pomysł na obiad dla wszystkich fanów klasyki z lekkim twistem. Boczniaki w chrupiącej panierce posmakują zarówno wegetarianom, jak i miłośnikom mięsnych potraw. Ich przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu, a smak zdecydowanie będzie warty każdej minuty spędzonej w kuchni. Wystarczy, że podzielisz boczniaki na pojedyncze kapelusze, pokryjesz je panierką z bułki tartej, a na koniec usmażysz na głębokim tłuszczu. I gotowe! 

Do tak przygotowanych kotletów z boczniaków pasują surówki lub sałatki ze świeżych warzyw oraz gotowane lub pieczone ziemniaczki. Dobrym uzupełnieniem będą też sosy, które jeszcze bardziej podkręcą smak całego posiłku. Sosy możesz zrobić na bazie jogurtu, Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, a nawet sosu pomidorowego WINIARY. Wybierz swoją ulubioną wersję.

Wypróbuj nasz przepis na kotlety z boczniaków. To będzie smaczny i zaskakujący obiad – nie będziesz żałować.

Przygotowanie

11 min
  • Krok 1

    1 min
    Boczniaki podziel na pojedyncze kapelusze.
  • Krok 2

    1 min
    W misce wymieszaj mąkę z wodą, bulionem WINIARY i pieprzem.
  • Krok 3

    4 min
    Wrzuć grzyby do mąki i dokładnie wymieszaj, aby się całkowicie obtoczyły w cieście.
  • Krok 4

    6 min
    Tak przygotowane panieruj pojedynczo w bułce tartej i wrzucaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż po 2-3 min z każdej strony na rozgrzanym i najlepiej głębokim tłuszczu, aż będą rumiane, a w środku miękkie.
  • Krok 5

    1 min
    Podawaj z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY lub ulubionym sosem i szczypiorkiem.
Chrupiące kotlety z boczniaków

Krok 1 z 5

Boczniaki podziel na pojedyncze kapelusze.

Chrupiące kotlety z boczniaków

Krok 2 z 5

W misce wymieszaj mąkę z wodą, bulionem WINIARY i pieprzem.

Chrupiące kotlety z boczniaków

Krok 3 z 5

Wrzuć grzyby do mąki i dokładnie wymieszaj, aby się całkowicie obtoczyły w cieście.

Chrupiące kotlety z boczniaków

Krok 4 z 5

Tak przygotowane panieruj pojedynczo w bułce tartej i wrzucaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż po 2-3 min z każdej strony na rozgrzanym i najlepiej głębokim tłuszczu, aż będą rumiane, a w środku miękkie.

Chrupiące kotlety z boczniaków

Krok 5 z 5

Podawaj z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY lub ulubionym sosem i szczypiorkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chrupiące kanapki z pastą jajeczną i pastą z suszonych pomidorów

    Chrupiące kanapki z pastą jajeczną i pastą z suszonych pomidorów

    22 min Łatwy
  • Chrupiące tofu Sweet Chili z kapustą pekińską

    Chrupiące tofu Sweet Chili z kapustą pekińską

    22 min Łatwy
  • Jajka faszerowane pastą z awokado w chrupiącej panierce z krewetkami

    Jajka faszerowane pastą z awokado w chrupiącej panierce z krewetkami

    45 min Łatwy
  • Jajka faszerowane w chrupiącej panierce

    Jajka faszerowane w chrupiącej panierce

    14 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu