Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kawałki dorsza w chrupiącej panierce

0
30min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Robert Harna
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
filet z dorsza bez skóry
1  szklanka
Mąka pszenna
0.33  szklanka
Mąka kukurydziana
1 
Białko jajek
0.33  szklanka
Woda
trochę
Olej do smażenia

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
26.56 g
Węglowodany
60.87 g
Tłuszcze
5.03 g
Wartość energetyczna
405.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
10 min
Rozgrzej olej do ok 180 st. C. Rybę pokrój na kawałki i dopraw solą i pieprzem. W misce wymieszaj mąkę pszenną z mąką kukurydzianą, białkiem jaja i wodą – do uzyskania gładkiej konsystencji. Aby ciasto było bardziej chrupiące, użyj zimnej wody.
Krok 2
15 min
Kawałki ryby obtocz dokładnie w cieście i smaż na głębokim tłuszczu aż staną się rumiane i chrupiące.
Krok 3
5 min
Gotową rybę polej (i wymieszaj lub tylko polej) z sosem Orientalnym Chili Winiary i podawaj z posiekaną dymką.
Kawałki dorsza w chrupiącej panierce

Krok 1 z 3

Rozgrzej olej do ok 180 st. C. Rybę pokrój na kawałki i dopraw solą i pieprzem. W misce wymieszaj mąkę pszenną z mąką kukurydzianą, białkiem jaja i wodą – do uzyskania gładkiej konsystencji. Aby ciasto było bardziej chrupiące, użyj zimnej wody.

Kawałki dorsza w chrupiącej panierce

Krok 2 z 3

Kawałki ryby obtocz dokładnie w cieście i smaż na głębokim tłuszczu aż staną się rumiane i chrupiące.

Kawałki dorsza w chrupiącej panierce

Krok 3 z 3

Gotową rybę polej (i wymieszaj lub tylko polej) z sosem Orientalnym Chili Winiary i podawaj z posiekaną dymką.

Marzy Ci się fish and chips w stylu brytyjskim? Sprawdź nasz przepis na kawałki dorsza w chrupiącej panierce. Mogą one, wraz z surówką i frytkami, stanowić samodzielne danie, ale nie tylko. Kawałki dorsza w chrupiącej panierce znakomicie sprawdzą się również jako przekąska na imprezę lub filmowy wieczór - wówczas możesz podać je z wykałaczkami (będzie się je wygodniej jadło i maczało w sosie). Z łagodną rybą doskonale komponuje się Sos orientalny chilli Winiary. Świetną alternatywą będzie dla niego również Sos tatarski, Majonez Dekoracyjny lub keczupowo-majonezowy. Mniam!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika