Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chrupiące przystawki z grilla

0
54 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 butelka
Ketchup łagodny WINIARY
10 plastrów
Boczek wędzony
2 
Cukinia
1 
Bakłażan
4 
Ziemniaki
150 g
Jogurt grecki
2 łyżek
Szczypiorek
1 łyżka
Koperek
2 łyżek
Olej
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
525.4 kcal
Węglowodany
51.1 g
Białko
13.04 g
Tłuszcze
30.13 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

54 min
Krok 1
10 min
Cukinie pokrój w cienkie plastry, bakłażana podobnie, posyp go solą.
Krok 2
15 min
Odstaw na 15 minut, po tym czasie opłucz wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
Krok 3
5 min
Ziemniaki umyj, pokrój w cienkie plasterki.
Krok 4
5 min
Warzywa przełóż do miski, polej olejem, posyp pieprzem, solą i przyprawą Ziarenka smaku.
Krok 5
3 min
Jogurt dokładnie wymieszaj z Majonezem, dodaj szczypiorek i koperek, dopraw do smaku pieprzem i solą.
Krok 5
15 min
Warzywa grilluj na tacce aluminiowej 10 minut, dołóż plasterki boczku ponabijane na patyki do szaszłyków, grilluj kolejne 5 minut.
Krok 6
1 min
Przystawki podawaj z łagodnym dipem ziołowym i ketchupem.
Chrupiące przystawki z grilla

Krok 1 z 7

Cukinie pokrój w cienkie plastry, bakłażana podobnie, posyp go solą.

Chrupiące przystawki z grilla

Krok 2 z 7

Odstaw na 15 minut, po tym czasie opłucz wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

Chrupiące przystawki z grilla

Krok 3 z 7

Ziemniaki umyj, pokrój w cienkie plasterki.

Chrupiące przystawki z grilla

Krok 4 z 7

Warzywa przełóż do miski, polej olejem, posyp pieprzem, solą i przyprawą Ziarenka smaku.

Chrupiące przystawki z grilla

Krok 5 z 7

Jogurt dokładnie wymieszaj z Majonezem, dodaj szczypiorek i koperek, dopraw do smaku pieprzem i solą.

Chrupiące przystawki z grilla

Krok 5 z 7

Warzywa grilluj na tacce aluminiowej 10 minut, dołóż plasterki boczku ponabijane na patyki do szaszłyków, grilluj kolejne 5 minut.

Chrupiące przystawki z grilla

Krok 6 z 7

Przystawki podawaj z łagodnym dipem ziołowym i ketchupem.

Na towarzyskie spotkanie w plenerze świetne będą chrupiące przystawki z grilla. Do krojenia warzyw w cieniutkie plasterki przyda się każda para rąk i trochę wprawy: do cukinii i bakłażana można wykorzystać obierak do warzyw, natomiast ziemniaki łatwo zetrzemy na zgrabne plasterki na tarce do plasterkowania. Przygotowane warzywa mieszamy z olejem (lub oliwą z oliwek), doprawiamy przyprawą Jarzynka WINIARY i grillujemy na tacce. Pod koniec dodajemy plasterki boczku i podajemy z chrupiącą bagietką oraz paletą sosów do wyboru. Każdy może sprawdzić sam, czy chrupiące przystawki z grilla najlepiej smakują mu z Sosem chili WINIARY, z majonezowym dipem z siekaną zieleniną, czy też Sosem salsa lub Sosem włoskim WINIARY.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika