Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Na towarzyskie spotkanie w plenerze świetne będą chrupiące przystawki z grilla. Do krojenia warzyw w cieniutkie plasterki przyda się każda para rąk i trochę wprawy: do cukinii i bakłażana można wykorzystać obierak do warzyw, natomiast ziemniaki łatwo zetrzemy na zgrabne plasterki na tarce do plasterkowania. Przygotowane warzywa mieszamy z olejem (lub oliwą z oliwek), doprawiamy przyprawą WINIARY i grillujemy na tacce. Pod koniec dodajemy plasterki boczku i podajemy z chrupiącą bagietką oraz paletą sosów do wyboru. Każdy może sprawdzić sam, czy chrupiące przystawki z grilla najlepiej smakują mu z Sosem chili WINIARY, z majonezowym dipem z siekaną zieleniną czy też Sosem salsa lub Sosem włoskim WINIARY.
Przygotowanie
54 min
Krok 1
10 min
Cukinie pokrój w cienkie plastry, bakłażana podobnie, posyp go solą.
Krok 2
15 min
Odstaw na 15 minut, po tym czasie opłucz wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
Krok 3
5 min
Ziemniaki umyj, pokrój w cienkie plasterki.
Krok 4
5 min
Warzywa przełóż do miski, polej olejem, posyp pieprzem, solą i przyprawą Ziarenka smaku.
Krok 5
3 min
Jogurt dokładnie wymieszaj z Majonezem, dodaj szczypiorek i koperek, dopraw do smaku pieprzem i solą.
Krok 5
15 min
Warzywa grilluj na tacce aluminiowej 10 minut, dołóż plasterki boczku ponabijane na patyki do szaszłyków, grilluj kolejne 5 minut.
Krok 6
1 min
Przystawki podawaj z łagodnym dipem ziołowym i ketchupem.
Krok 1
z
7
Cukinie pokrój w cienkie plastry, bakłażana podobnie, posyp go solą.
Krok 2
z
7
Odstaw na 15 minut, po tym czasie opłucz wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
Krok 3
z
7
Ziemniaki umyj, pokrój w cienkie plasterki.
Krok 4
z
7
Warzywa przełóż do miski, polej olejem, posyp pieprzem, solą i przyprawą Ziarenka smaku.
Krok 5
z
7
Jogurt dokładnie wymieszaj z Majonezem, dodaj szczypiorek i koperek, dopraw do smaku pieprzem i solą.
Krok 5
z
7
Warzywa grilluj na tacce aluminiowej 10 minut, dołóż plasterki boczku ponabijane na patyki do szaszłyków, grilluj kolejne 5 minut.
Krok 6
z
7
Przystawki podawaj z łagodnym dipem ziołowym i ketchupem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0