Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wyjątkowe potrawy, dania na specjalne okazje, przepisy na dania świąteczne

Przepisy na dania na Mardi Gras

Ostatni dzień karnawału musi być huczny i obfitować w pyszne specjały. Jakie słodkości są najbardziej popularne w Mardi Gras? 

Przepisy 8
Karkówka miodowo-musztardowa

Karkówka miodowo-musztardowa

65
10 godz 30 min Łatwy
Grillowany stek z buraczkowym carpaccio i batatami

Grillowany stek z buraczkowym carpaccio i batatami

100
1 godz 36 min Łatwy
Szaszłyki z grilla

Szaszłyki z grilla

90
1 godz 12 min Łatwy
Szaszłyki z kurczaka, cukinii i pieczarek

Szaszłyki z kurczaka, cukinii i pieczarek

80
45 min Łatwy
Hamburgery drobiowe

Hamburgery drobiowe

50
26 min Łatwy
Karkówka z grilla w sosie chili z ananasem

Karkówka z grilla w sosie chili z ananasem

90
1 godz 30 min Łatwy
Karkówka z grilla marynowana w miodzie

Karkówka z grilla marynowana w miodzie

70
8 godz 40 min Łatwy
Chrupiące przystawki z grilla

Chrupiące przystawki z grilla

54 min Łatwy

Mardi Gras – wyjątkowy dzień 

Mardi Gras po francusku oznacza „tłusty wtorek” i jest to ostatni dzień karnawału, tuż przed rozpoczynającą post środą popielcową. Odbywa się zazwyczaj w formie festiwali oraz parad ulicznych w wielu miastach na całym świecie. Święto to najbardziej popularne jest w Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii i Australii, gdzie znany jest również pod nazwą Pancake Tuesday (naleśnikowy wtorek). Jest to dzień zabawy i wielkiego jedzenia ulubionych przysmaków, a w każdym kraju odpowiednikiem naszych ostatkowych pączków są zupełnie inne słodkie przekąski. 

Pulchne skandynawskie semle 

W Mardi Gras Szwedzi i Finowie najczęściej delektują się niewielkimi pszennymi bułeczkami, z rozciętym wierzchem, wypełnionymi gęstym, słodkim nadzieniem. Tradycyjnie wypiek ten jest serwowany na głębokim talerzu, zamoczony gorącym mlekiem i przyozdobiony laską cynamonu. W zależności od regionu farszem w semli może być słodki krem, bita śmietana oraz masa migdałowa (marcepan). Przed podaniem wierzch drożdżowej bułeczki zawsze posypuje się cukrem pudrem. 

Naleśniki na Mardi Gras 

W wielu krajach największym przysmakiem spożywanym w Tłusty Wtorek są słodkie naleśniki. Na przykład we Francji najczęściej przyrządza się je z dodatkiem sosu pomarańczowego, podając z płonącym likierem. Z kolei w Wielkiej Brytanii naleśniki zwija się w ruloniki i zajada posypane jedynie cukrem pudrem i skropione sokiem cytrynowym. Oczywiście również popularne są także naleśniki z różnorodnym nadzieniem – od owocowego, poprzez czekoladowe, na twarożkowym kończąc. Brytyjczycy często w Mardi Gras przyrządzają także naleśniki w wersji wytrawnej – z mięsem lub farszem warzywnym. 

Chiacchiere i maleńkie pączki 

Włosi w czasie karnawału przygotowują mnóstwo słodkości, wśród których prym wiodą małe pączki przygotowywana z różnego rodzaju ciast. Czasami dodawane są do nich rodzynki, orzeszki pinii czy suszone owoce, a gotowe pączki tuż przed podaniem zostają suto oprószone cukrem. W wielu włoskich regionach można spotkać le chiacchiere – niewielkie wypieki smażone na smalcu i nieco przypominające przygotowywane w Polsce na Tłusty Czwartek faworki. Ciasteczka te są doskonale chrupkie, bardzo delikatne i uwielbiane zwłaszcza przez dzieci. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu