Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mardi Gras – wyjątkowy dzień 

Mardi Gras po francusku oznacza „tłusty wtorek” i jest to ostatni dzień karnawału, tuż przed rozpoczynającą post środą popielcową. Odbywa się zazwyczaj w formie festiwali oraz parad ulicznych w wielu miastach na całym świecie. Święto to najbardziej popularne jest w Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii i Australii, gdzie znany jest również pod nazwą Pancake Tuesday (naleśnikowy wtorek). Jest to dzień zabawy i wielkiego jedzenia ulubionych przysmaków, a w każdym kraju odpowiednikiem naszych ostatkowych pączków są zupełnie inne słodkie przekąski. 

Pulchne skandynawskie semle 

W Mardi Gras Szwedzi i Finowie najczęściej delektują się niewielkimi pszennymi bułeczkami, z rozciętym wierzchem, wypełnionymi gęstym, słodkim nadzieniem. Tradycyjnie wypiek ten jest serwowany na głębokim talerzu, zamoczony gorącym mlekiem i przyozdobiony laską cynamonu. W zależności od regionu farszem w semli może być słodki krem, bita śmietana oraz masa migdałowa (marcepan). Przed podaniem wierzch drożdżowej bułeczki zawsze posypuje się cukrem pudrem. 

Naleśniki na Mardi Gras 

W wielu krajach największym przysmakiem spożywanym w Tłusty Wtorek są słodkie naleśniki. Na przykład we Francji najczęściej przyrządza się je z dodatkiem sosu pomarańczowego, podając z płonącym likierem. Z kolei w Wielkiej Brytanii naleśniki zwija się w ruloniki i zajada posypane jedynie cukrem pudrem i skropione sokiem cytrynowym. Oczywiście również popularne są także naleśniki z różnorodnym nadzieniem – od owocowego, poprzez czekoladowe, na twarożkowym kończąc. Brytyjczycy często w Mardi Gras przyrządzają także naleśniki w wersji wytrawnej – z mięsem lub farszem warzywnym. 

Chiacchiere i maleńkie pączki 

Włosi w czasie karnawału przygotowują mnóstwo słodkości, wśród których prym wiodą małe pączki przygotowywana z różnego rodzaju ciast. Czasami dodawane są do nich rodzynki, orzeszki pinii czy suszone owoce, a gotowe pączki tuż przed podaniem zostają suto oprószone cukrem. W wielu włoskich regionach można spotkać le chiacchiere – niewielkie wypieki smażone na smalcu i nieco przypominające przygotowywane w Polsce na Tłusty Czwartek faworki. Ciasteczka te są doskonale chrupkie, bardzo delikatne i uwielbiane zwłaszcza przez dzieci.