Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Szaszłyki z kurczaka, cukinii i pieczarek

0
45 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5 kg
Filet z kurczaka
1 
Cukinia
250 g
Pomidorki koktajlowe
250 g
Pieczarki
1 
Duża cebula
2 łyżek
Oliwa
1 łyżka
Zioła prowansalskie
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
249.4 kcal
Tłuszcze
11.12 g
Węglowodany
7.79 g
Białko
30.03 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
5 min
Zioła wymieszać z oliwą.
Krok 2
10 min
Warzywa umyć i pokroić na taką kostkę, by nie spadała z patyczków do szaszłyków.
Krok 3
5 min
Podobnie zrobić z kurczakiem.
Krok 4
5 min
Mięso oprószyć solą, pieprzem i wymieszać z oliwą i ziołami.
Krok 5
20 min
Teraz wystarczy nadziewać naprzemiennie składniki i układać na grillu.
Szaszłyki z kurczaka, cukinii i pieczarek

Krok 1 z 5

Zioła wymieszać z oliwą.

Szaszłyki z kurczaka, cukinii i pieczarek

Krok 2 z 5

Warzywa umyć i pokroić na taką kostkę, by nie spadała z patyczków do szaszłyków.

Szaszłyki z kurczaka, cukinii i pieczarek

Krok 3 z 5

Podobnie zrobić z kurczakiem.

Szaszłyki z kurczaka, cukinii i pieczarek

Krok 4 z 5

Mięso oprószyć solą, pieprzem i wymieszać z oliwą i ziołami.

Szaszłyki z kurczaka, cukinii i pieczarek

Krok 5 z 5

Teraz wystarczy nadziewać naprzemiennie składniki i układać na grillu.

Jeśli szykuje się grill i zastanawiasz się, co smacznego i kolorowego możesz podać swoim gościom, to polecam szaszłyki z kurczaka, cukinii i pieczarek. Dodatkowego aromatu Twoim kolorowym patyczkom nadają zioła prowansalskie, a jeśli masz ochotę na jeszcze więcej zapachu – część oliwy zmieszaj z ziołami (posmaruj nią warzywa), a część z słodką papryką i curry (zmieszaj ją z kurczakiem). Do szaszłyków doskonale sprawdzi się także bakłażan.



A jak zastanawiasz się, co jeszcze może urozmaicić popołudniowe grillowanie, przygotuj kilka dipów – czosnkowy z jogurtem, barbecue z ketchupem i papryczką chili oraz oliwę z oliwek z dodatkiem świeżej bazylii i oregano, która będzie doskonała do posmarowania grillowanego chlebka.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika