Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeśli nie lubisz mozolnie przygotowywać obiadu i wolisz, jeśli zrobi się sam, to chrupiące udka z kurczaka w syropie klonowym są propozycją idealną dla Ciebie!
Wstępne przygotowanie mięsa, czyli posypanie czosnkiem granulowanym, Przyprawą Ziarenka Smaku WINIARY, solą, pieprzem i skropienie sokiem z cytryny zajmie Ci dosłownie chwilę. Tak przygotowane mięso musi odstać w lodówce godzinę lub dwie. Po tym czasie przełóż je do naczynia żaroodpornego, polej syropem klonowym wymieszanym z oliwą i piecz ok. godziny. Prawda, że chrupiące udka z kurczaka w syropie klonowym przygotowują się praktycznie same?
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć czosnkiem granulowanym, oprószyć odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem. Skropić sokiem z cytryny.
Mięso dłożyć do lodówki na 1-2 godziny.
Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać syropem klonowym wymieszanym z oliwą i przyprawą. Włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec około 50-60 minut w temperaturze 190 stopni polewając od czasu do czasu powstałym podczas pieczenia sosem.