Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Polędwiczki z kurczaka w panierce

0
30 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 łyżek
Bułka tarta
1 łyżka
Czosnek granulowany
1 łyżka
Przyprawa do kurczaka
5 g
Kurkuma
5 g
Sól czosnkowa
1 
Jajko
16 g
Mleko
0.5 kg
Polędwiczki z kurczaka
1 trochę
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
19.81 g
Węglowodany
10.91 g
Tłuszcze
4.01 g
Wartość energetyczna
158.43 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
3 min
4 łyżki bułki tartej wsypać do miski. Dodać do niej przyprawę do kurczaka, czosnek granulowany, kurkumę i trochę soli czosnkowej (niekoniecznie). Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 2
6 min
Jajko rozbełtać, dodać do niego mleko i wymieszać.
Krok 3
5 min
Polędwiczki z kurczaka maczać w jajku i obtaczać w przyprawionej bułce tartej. Panierkę lekko docisnąć do mięsa.
Krok 4
16 min
Polędwiczki w panierce kłaść na rozgrzany olej. Smażyć na rumiano z obu stron.
Polędwiczki z kurczaka w panierce

Krok 1 z 4

4 łyżki bułki tartej wsypać do miski. Dodać do niej przyprawę do kurczaka, czosnek granulowany, kurkumę i trochę soli czosnkowej (niekoniecznie). Wszystko dokładnie wymieszać.

Polędwiczki z kurczaka w panierce

Krok 2 z 4

Jajko rozbełtać, dodać do niego mleko i wymieszać.

Polędwiczki z kurczaka w panierce

Krok 3 z 4

Polędwiczki z kurczaka maczać w jajku i obtaczać w przyprawionej bułce tartej. Panierkę lekko docisnąć do mięsa.

Polędwiczki z kurczaka w panierce

Krok 4 z 4

Polędwiczki w panierce kłaść na rozgrzany olej. Smażyć na rumiano z obu stron.

Polędwiczki z kurczaka w panierce wydają się standardowym pomysłem na obiad, ale ich smak z pewnością cię zaskoczy! A to dzięki niebanalnej panierce, którą przyrządzamy nie tylko z bułki tartej, ale także z mieszanki aromatycznych dodatków – przyprawy do kurczaka, czosnku, kurkumy i soli czosnkowej. Sprawdź nasz przepis na polędwiczki z kurczaka w panierce i zaskocz swoich domowników nową odsłoną tej dobrze znanej potrawy.

Jak zrobić panierowane polędwiczki z kurczaka? Przepis jest bardzo prosty i na pewno sobie z nim poradzisz, nawet jeśli nie masz większego doświadczenia w gotowaniu. Nie potrzeba też do niego wielu składników. Podstawę stanowią oczywiście polędwiczki z kurczaka, panierka natomiast składa się z bułki tartej, granulowanego czosnku, przyprawy do grillowanego kurczaka, kurkumy oraz soli czosnkowej. Ten ostatni składnik jest opcjonalny, jeśli wolisz potrawy mniej słone, polędwiczki z kurczaka w panierce pozbawionej soli również będą pyszne.

Wsyp do miski 4 czubate łyżki bułki tartej i dodaj pozostałe składniki panierki. W osobnej misce lub głębokim talerzu połącz jajko z dwiema łyżkami mleka. Polędwiczki z kurczaka starannie oczyść, a następnie zamocz w jajku zmieszanym z mlekiem. Obtocz w panierce, lekko dociskając ją do mięsa. Połóż każdą na patelni z rozgrzanym olejem i smaż z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika