Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak długo smażyć kotlety schabowe?

Jak długo smażyć kotlety schabowe?

Smażenie kotletów schabowych to sztuka, którą warto opanować, jeśli chcemy cieszyć się chrupiącą panierką i soczystym wnętrzem. Czas obróbki termicznej ma kluczowe znaczenie – zbyt krótkie smażenie sprawi, że mięso może być surowe, a zbyt długie doprowadzi do jego wysuszenia. Jednym z najczęściej zadawanych pytań jest: ile czasu kotlety schabowe powinny spędzić na patelni, by były idealnie usmażone?
Jagna klub banner desktop

GRAJ w Klubie Pomagania i Niemarnowania WINIARY

Sprawdź
Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Kotlety schabowe powinno się smażyć w dużej ilości rozgrzanego oleju po ok. 2 minuty z każdej strony. Dzięki temu mięso będzie smaczne a panierka chrupiąca.

Długość smażenia zależy również od używanego tłuszczu. Dłużej będziesz smażyć na tłuszczach nierafinowanych, ponieważ ich temperatura dymienia jest stosunkowo niska i wynosi od 100°C do maksymalnie 200°C. Tłuszcze rafinowane mogą osiągać temperaturę aż do 250°C.

Do smażenia kotletów schabowych najlepsze będą tłuszcze rafinowane takie jak: olej rzepakowy, olej kokosowy lub sojowy.

Polecane przepisy

Kotlety z piersi z kurczaka

Kotlety z piersi z kurczaka

42 min Łatwy
Kotlety schabowe w panierce z sezamem

Kotlety schabowe w panierce z sezamem

30 min Łatwy
Chrupiące kotlety z boczniaków

Chrupiące kotlety z boczniaków

11 min Łatwy
Pierś z kurczaka moczona w mleku

Pierś z kurczaka moczona w mleku

53 min Łatwy
Kotlety mielone z warzywami

Kotlety mielone z warzywami

40 min Łatwy
Kotleciki z piersi kurczaka w cieście

Kotleciki z piersi kurczaka w cieście

2 godz 25 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak dobrze doprawić schabowego?
Jak dobrze doprawić schabowego?
rodzaje panierki do schabowych
Jakie są rodzaje panierki do schabowych?
schab
Jaki schab wybrać?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu