Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Na czym smażyć warzywa? porady

Na czym smażyć warzywa?

Wydawać by się mogło, że nie ma prostszego w przygotowaniu dania, jak warzywa smażone na patelni. Okazuje się jednak, że ich właściwe usmażenie wcale nie jest takim prostym zadaniem. Aby bowiem zachować ich wyjątkowe walory smakowe i chrupkość, a przede wszystkim właściwości odżywcze, niewątpliwie należy przestrzegać zasad obowiązujących podczas ich smażenia. Nie bez znaczenia jest także wybór odpowiedniego tłuszczu, jaki użyjemy. Zatem na czym smażyć warzywa?

Olej, a może masło - na czym smażyć warzywa? 

Warzywa na patelnię to danie, które błyskawicznie się przyrządza. Wymaga krótkiej, ale intensywnej obróbki termicznej. Krótkotrwałe smażenie umożliwia bowiem zachowanie atrakcyjnej chrupkości warzyw i ich wyjątkowych walorów smakowych. Ich przygotowanie wymaga zatem użycia tłuszczu, który można rozgrzać do wysokich temperatur, a takie można jedynie uzyskać, stosując olej roślinny. Ten rodzaj tłuszczu pozwala również wydobyć pełnię smaku z warzyw smażonych na patelni.  
 
Kiedy przygotowujemy dania z warzywami na patelnię, koniecznie wybierajmy odpowiedni rodzaj oleju. Najlepiej sprawdza się olej roślinny o wysokim punkcie dymienia i neutralnym smaku. Do smażenie warzyw idealnie nadaje się między innymi rafinowany olej rzepakowy. Produkt ten zawiera aż 61% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które cechują się ponadprzeciętną odpornością na wysokie temperatury. Z tego właśnie powodu olej rzepakowy znacznie lepiej nadaje się do krótkotrwałego smażenia, jakiemu poddawane są warzywa na patelni.  
 
Warzywa można również smażyć na oliwie z oliwek. W jej składzie również przeważają jednonienasycone kwasy tłuszczowe, dlatego produkt ten równie dobrze sprawdza się do smażenia. W pozostałych, dostępnych na rynku olejach większa ich część to wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Pod wpływem wysokich temperatur szybko się one utleniają, dlatego zaleca się je spożywać na zimno, między innymi jako dodatek do sałatek.  

Smażone warzywa - świetny pomysł na szybki obiad 

W sklepach bez najmniejszego problemu znaleźć można przeróżne, gotowe mieszanki warzyw na patelnię. Zawierają w swoim składzie rozmaite warzywa, które wystarczy wrzucić na rozgrzany olej, by za chwilę móc cieszyć się zdrowym, pożywnym posiłkiem. I choć obiad z warzyw na patelnię to niezwykle wygodne rozwiązanie, to jednak warto samodzielnie przygotować taką mieszankę. Będziemy mieć wtedy pewność, że znajdą się w niej wyłącznie warzywa, które idealnie wpasowują się w nasze kulinarne upodobania. Tak więc, jak zrobić warzywa na patelni? 

W gotowych, sklepowych mieszankach znajdziemy głównie mrożone warzywa. Samodzielnie przygotowując taką mieszankę, z powodzeniem możemy użyć świeżych. Każde warzywo przed usmażeniem należy obrać, umyć i pokroić na w miarę równe, niewielkie kawałki lub słupki. Niektóre z nich, zwłaszcza te grube i twarde, trzeba będzie poddać blanszowaniu. Dzięki temu proces ich smażenia będzie przebiegał znacznie sprawniej. Kiedy wszystkie warzywa mamy już odpowiednio przygotowane, możemy zacząć je smażyć.  

Warzywa najlepiej smaży się na dobrze rozgrzanej, głębokiej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Kiedy osiągnie on odpowiednio wysoką temperaturę, można wrzucić mieszankę warzywną. Należy pamiętać, że warzywa należy wkładać na patelnię partiami. Zapobiegnie to nadmiernemu obniżeniu temperatury tłuszczu. Zbytnie jego wychłodzenie sprawi, że warzywa nasiąkną olejem i nie będą tak apetycznie chrupiące. Wrzuconych na patelnię warzyw nie wolno też od razu solić. Pod wpływem soli puszczają bowiem soki i zamiast się smażyć, będą się gotować we własnym sosie. Jeśli zatem chcemy, aby były chrupkie, poczekajmy z ich doprawieniem do momentu, kiedy warzywa będą już usmażone. 

Polecane artykuły

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane po usmażeniu nie były zbyt tłuste?
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane po usmażeniu nie były zbyt tłuste?
Jak długo smażyć kotlety schabowe?
Jak długo smażyć kotlety schabowe?
Jak wybrać najlepszą patelnię do smażenia?
Jak wybrać najlepszą patelnię do smażenia?
Zobacz więcej artykułów

Polecane przepisy

Stir fry warzywny

Stir fry warzywny

16 min Łatwy
Smażone ziemniaki na patelni z pieczarkami

Smażone ziemniaki na patelni z pieczarkami

17 min Łatwy
Wiosenny szybki gulasz warzywny

Wiosenny szybki gulasz warzywny

1 godz Łatwy
Cukinia smażona w panierce

Cukinia smażona w panierce

22 min Łatwy
Fasolka szparagowa smażona

Fasolka szparagowa smażona

38 min Łatwy
Szybki gulasz grzybowy

Szybki gulasz grzybowy

15 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu